• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Δύσκολο 48ωρο «πανελλαδικής κακοκαιρίας» με καταιγίδες, μεγάλο όγκο νερού και χιόνια - Η πρόγνωση ΜαρουσάκηΠαραμένει ανοιχτή πληγή η οδική ασφάλεια: Αργή δικαιοσύνη, ποινές «χάδι» και επιζώντες που το κράτος εγκαταλείπειΕπεκτείνεται το ψηφιακό βραχιολάκι σε όλα τα νοσοκομεία - Ποια θα εξαιρεθούνΑυξημένοι οι μισθοί με τη νέα φορολογική κλίμακα – Ποιοι κερδίζουν και πόσα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   31.01.2026 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Επίσης σαν σήμερα…

Καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα «πνίγει» περισσότερους από 2.500 ανθρώπους σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Βέλγιο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Η πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας του 1953, γνωστή και ως Μεγάλη Πλημμύρα, ήταν ένα φυσικό φαινόμενο που προκλήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου του 1953, από ισχυρή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα και έπληξε τις παράκτιες περιοχές χαμηλού υψομέτρου: της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην στεριά και εκατοντάδες άλλοι στη θάλασσα. Ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή του 20ού αιώνα για το Ηνωμένο Βασίλειο και η χειρότερη που είχε χτυπήσει την Ολλανδία από τα χρόνια του Μεσαίωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 31.01.2022 00:05
Ποιος ήταν ο Παράφρων Βαρόνος της Μογγολίας που τρόμαξε τον Κόκκινο Στρατό του Λένιν – Οι ελεεινές θηριωδίες και το τραγικό τέλος του
Σαν Σήμερα | 31.01.2023 00:00
Όταν ο γιος του Γεώργιου Καραϊσκάκη κατέλαβε την Άρτα, αλλά έφυγε κυνηγημένος από τον χειμώνα και τις ανέχειες
Η καταιγίδα και οι πλημμύρες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, 31 Ιανουαρίου προς το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου: ένας συνδυασμός υψηλής παλίρροιας και σφοδρής ανεμοθύελλας προκάλεσε ισχυρή καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα. Τα περισσότερα φράγματα, που σκοπό είχαν να ανασχέσουν ανάλογα φαινόμενα, υπερκαλύφθηκαν από τα νερά με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες. Η θάλασσα είχε φουσκώσει πάνω από 5,6 μέτρα από τη μέση στάθμη της! Συνειδητοποιώντας ότι τέτοια σπάνια συμβάντα θα μπορούσαν να επαναληφθούν συχνότερα στο μέλλον λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν εκτεταμένες μελέτες για την ενίσχυση των ακτών τους. Η Ολλανδία ανέπτυξε το Delta Works, ένα εκτεταμένο σύστημα φραγμάτων κατά των κυμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατασκεύασε φράγματα στις εκβολές του Τάμεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 31.01.2024 00:00
Μπολιμόβ: η μάχη που έμεινε στην Ιστορία για μια καινοτομία των όπλων μαζικής εξόντωσης
Σαν Σήμερα | 31.01.2025 00:00
Το τραγικό φιάσκο του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας με 104 νεκρούς, που έμεινε μυστικό επί 76 χρόνια
Το 9% της συνολικής ολλανδικής καλλιεργίσιμης γης πλημμύρισε, 187.000 ζώα πνίγηκαν, 47.300 κτίρια υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα 10.000 καταστράφηκαν ολοσχερώς! Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλημμύρες υποχρέωσαν πάνω από 30.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ 24.000 σπίτια και καταστήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν σε σκάφη που έπλεαν κατά μήκος των βορειοευρωπαϊκών ακτών, καθώς και σε πλοία που ταξίδευαν σε βαθύτερα νερά της Βόρειας Θάλασσας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο στην ξηρά εκτιμάται σε 307, ενώ στη θάλασσα σε 224. Στο Βέλγιο 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης σαν σήμερα…

1606: Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Ο Γκάι Φοκς εκτελείται για συνωμοσία εναντίον του Κοινοβουλίου και του βασιλιά Ιάκωβου Α΄ της Αγγλίας.
1828: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
1854: Ο γιός του Γεωργίου Καραϊσκάκη, Σπυρίδων, καταλαμβάνει την τουρκοκρατούμενη Άρτα.
1915: Η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηριωδών αερίων, στη Μάχη του Μπολιμόβ κατά της Ρωσίας στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1918: Μία σειρά από συγκρούσεις στη Σκωτία, λόγω ομίχλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγεί στην απώλεια δύο υποβρυχίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού με απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς και ζημιές σε άλλα πέντε βρετανικά πολεμικά πλοία.
1943: Ο γερμανός στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους παραδίδεται στους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, ακολουθούμενος, δύο ημέρες αργότερα, από το υπόλοιπο της Έκτης Στρατιάς του.
1968: Πόλεμος του Βιετνάμ: Τις πρώτες πρωινές ώρες, αντάρτες Βιετκόνγκ επιτίθενται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαϊγκόν.
1979: Η τρομοκρατική οργάνωση «Ιούνης '78» δολοφονεί τον αστυνόμο Πέτρο Μπάμπαλη, κατηγορούμενο για βασανισμούς στη διάρκεια της δικτατορίας.
1996: Κρίση των Ιμίων - Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «κατέπεσε» και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει ανοιχτή πληγή η οδική ασφάλεια: Αργή δικαιοσύνη, ποινές «χάδι» και επιζώντες που το κράτος εγκαταλείπει

Κεντροαριστερά: Ελιγμοί και τακτικισμοί με φόντο τη «σύγκλιση» - Οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Τσίπρα

H περήφανη ιστορία του ΠΑΟΚ, εκτός από νίκες και θριάμβους, έχει μέσα της πολύ πόνο...

Μετά 30 χρόνια και τα Ίμια ανταριάζουν ακόμα - Καταρρίφθηκε το ελικόπτερο ή κάποιους βόλευαν οι θεωρίες συνωμοσίας;

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πλημμύρες
  • ειδήσεις τώρα
  • καταιγίδα
  • σαν σημερα
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Βέλγιο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr