Ιορδανία: «Αρωμα» Ελλάδας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής

Τελευταία Ενημέρωση
Αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, μοντέρνες πόλεις, αρχαία θέατρα και ψηφιδωτά, παραδοσιακές αγορές, φιλήσυχοι και χαμογελαστοί Ιορδανοί, γεύσεις και χρώματα Δύσης και Ανατολής

«Άρωμα» από Ελλάδα αλλά και την αγάπη των κατοίκων της χώρας για τους Ελληνες και κάθε τι ελληνικό, συναντάει σχεδόν σε κάθε βήμα του ο ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Ιορδανία.

Μία χώρα αραβική που συνδυάζει το πνεύμα της Ανατολής με το δυτικό τρόπο ζωής σε μεγάλο βαθμό, που διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά και κάποια από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία -κυρίως χριστιανικά και εβραϊκά- και της οποίας οι φιλήσυχοι,  ήρεμοι και χαμογελαστοί κάτοικοι με καμάρι δηλώνουν ότι ο πολιτισμός τους έχει επηρεαστεί από την Ελληνιστική περίοδο και κυρίως από τη δυναστεία των Πτολεμαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ακρόπολη της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν, ονομάζεται Φιλαδέλφεια, διότι την έχτισε ένας από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος. Η Ακρόπολη βρίσκεται σε λόφο σχεδόν στο κέντρο της πόλης και διαθέτει σειρά ελληνιστικών μνημείων.

jordan-jan2020-075.jpg
Αποψη της ελληνιστικής πόλης Γέρασα, στην Ιορδανία

Ο θρησκευτικός φανατισμός και το μίσος δεν έχουν καμία θέση στην Ιορδανία, σε μία χώρα που περίπου το 10% των κατοίκων είναι χριστιανοί και το 80% από αυτούς Ορθόδοξοι. Σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχουν περίλαμπροι χριστιανικοί ναοί, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και τελούνται ιερές Ακολουθίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ορθόδοξου ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το μεγαλύτερο τζαμί του Αμμάν, το Μπλε Τζαμί, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει και μία χριστιανική εκκλησία των Κοπτών.

Αλλωστε, η Ιορδανία αποτελεί μία χώρα με τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, αφού πολλά γεγονότα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης έγιναν σε αυτήν. Μεταξύ αυτών μπορούν να αναφερθούν η Βάφτιση του Ιησού Χριστού στην ανατολική πλευρά του Ιορδάνη ποταμού, η ανάληψη του Προφήτη Ηλία, το τέλος της ζωής του Μωυσή, το όνειρο του Ιακώβ κτλ.

jordan-jan2020-004.jpg

Στην πρωτεύουσα

Στην Ιορδανία εδώ και πολλές δεκαετίες οι γυναίκες οδηγούν και εργάζονται, έχοντας το δικό τους πορτοφόλι, ενώ με εξαίρεση τη μαντήλα στα μαλλιά -τη φορούν τουλάχιστον εννέα στις δέκα γυναίκες- το ντύσιμό τους είναι καθαρά δυτικό. Εξάλλου, η πολύ συχνή παρουσία αστυνομικών δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας.

Στο Αμμάν, και κυρίως στην συνοικία Μπουλεβάρ, έχουν κατασκευαστεί πολυώροφα υπερμοντέρνα ξενοδοχεία καθώς και πολυτελή εμπορικά κέντρα, όπου οι τουρίστες μπορούν να καταναλώσουν και αλκοόλ, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης της χώρας, κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι πολύ μεγάλη η αγάπη των Ιορδανών για το βασιλιά τους, τον Αμπντάλα, η μητέρα του οποίου είναι χριστιανή και αγγλικής καταγωγής. Λέγεται, μάλιστα, ότι τις νύχτες ο βασιλιάς, κρυμμένος πίσω από το παραδοσιακό ασπροκόκκινο ιορδανικό μαντήλι, επισκέπτεται νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να διαπιστώσει το επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο, ότι η Ιορδανία θεωρείται ότι έχει το υψηλότερο επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών μεταξύ των αραβικών χωρών.

pc134100.jpg

Ελληνιστική πόλη

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας από το Αμμάν, προς το βόρειο τμήμα της χώρας, βρίσκεται η πόλη Γέρασα, η οποία διαθέτει μια μεγάλη και καλοδιατηρημένη ελληνιστική και ρωμαϊκή πόλη.

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι χτίστηκε από το Μέγα Αλέξανδρο, ή τον στρατηγό του Περδίκκα το 331 π.Χ., με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί ηλικιωμένοι πολεμιστές του Μακεδόνα βασιλιά.

Η είσοδος στη Γέρασα, γίνεται από μια αψιδωτή πύλη – την πύλη του Αδριανού- και χρειάζονται τουλάχιστον δυο ώρες περιπάτου, προκειμένου ο επισκέπτης να δει και  να εξερευνήσει όλα τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου.

Εντυπωσιακή είναι η πλατεία της αρχαίας πόλης, σε σχήμα οβάλ, απ’ όπου ξεκινάει η πανέμορφη κεντρική οδός των Ρωμαίων Cardo Maximo. Είναι πλακοστρωμένη, ενώ στήλες κορινθιακού ρυθμού ορθώνονται στις δυο πλευρές της. 

jordan-jan2020-069.jpg

Η Γέρασα, διαθέτει, μεταξύ άλλων, δυο αρχαία θέατρα, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, ιππόδρομο, δυο ναούς αφιερωμένους στο Δία και την Αρτεμη, αλλά και απομεινάρια χριστιανικών ναών της Βυζαντινής εποχής. Επίσης, σε διάφορα σημεία, οι επισκέπτες διακρίνουν ελληνικές γραφές που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Λίγο πριν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει σκεπαστή αγορά με παραδοσιακά αραβικά μαγαζιά, στα οποία, μπορείτε να αγοράσετε διάφορα προϊόντα, από σουβενίρ μέχρι ενδύματα. Απαραίτητο, είναι το παζάρι, αφού οι καταστηματάρχες είναι διατεθειμένοι να ρίξουν αρκετά την τιμή από την αρχική.

jordan-jan2020-085.jpg

Η αποστολή μας στην Ιορδανία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας και του Προξενείου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Aegean Airlines, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Tips

-Μάνταμπα: Σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το Αμμάν, βρίσκεται η πόλη Μάνταμπα, γνωστή και ως πόλη των ψηφιδωτών, αφού η συγκεκριμένη τέχνη ακολουθείται από σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

jordan-jan2020-111.jpg

-Ναός Αγίου Γεωργίου: Ελληνικός ορθόδοξος ναός, ονομαστός για το μοναδικής ομορφιάς και αξίας ψηφιδωτό χάρτη στο δάπεδό του. Ο χάρτης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. και παρουσιάζει τα σημεία περιοχής με θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως τα Ιεροσόλυμα, η Βηθλεέμ, το σημείο Βάπτισης του Ιησού κτλ. Ο ψηφιδωτός χάρτης με ελληνικές επιγραφές αποτελείται από περίπου 2 εκατ. ψηφίδες και αποτυπώνονται συνολικά 157 τοπωνύμια.

jordan-jan2020-094.jpg

-Ορος Νέμπο: Σε απόσταση 10 χλμ. από τη Μάνταμπα βρίσκεται το όρος Νέμπο. Η παράδοση θέλει να ολοκληρώθηκε εκεί η ζωή του προφήτη Μωυσή, όταν είδε από μακριά τη Γη της Επαγγελίας, που αναζητούσαν οι Εβραίοι μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, δηλαδή την εύφορη κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού, τη Νεκρά Θάλασσα, την Ιεριχώ και στο βάθος την Παλαιστίνη.

jordan-jan2020-036.jpg

-Πέτρα: Το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Ιορδανίας και ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία παγκοσμίως. Αποτελεί ένα από τα επτά σύγχρονα θαύματα του κόσμου και συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Πέτρα παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου και όπως φαίνεται και από το όνομα, είχε δεχτεί την παρουσία των Ελλήνων, και αργότερα και των Ρωμαίων. Από το Αμμάν απέχει 240 χλμ., ταξίδι περίπου τριών ωρών.

archaeological-2595597_1920.jpg
pixabay

-Νεκρά Θάλασσα: Βρίσκεται 400 μ. κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, γεγονός που την καθιστά το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική γη. Στη Νεκρά Θάλασσα, λόγω του εξαιρετικά αλμυρού νερού, δεν μπορεί να επιζήσει καμιά μορφή ζωής. Απέχει 60 χλμ. από το Αμμάν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ