Eurovision 2025: Η απάντηση του διευθυντή της EBU σχετικά με τις κατηγορίες για αλλοίωση στην τηλεψηφοφορία
Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού ακόμη απασχολούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Επειτα από διαμαρτυρίες και έντονη «γκρίνια» που ακολούθησε από τον 69ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ο Διευθυντής του διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν (Martin Green), απηύθυνε ανοιχτή επιστολή προς την ευρωπαϊκή –και όχι μόνο– κοινότητα της Eurovision, επιχειρώντας να ρίξει φως στη διαφάνεια και τη νομιμότητα του συστήματος ψηφοφορίας.
Κίνημα ενότητας και πιθανής αλλαγής
Η επιστολή έρχεται στον απόηχο των συζητήσεων που προέκυψαν μετά τον φετινό Μεγάλο Τελικό, κυρίως γύρω από τον ρόλο της τηλεψηφοφορίας και τις εντυπώσεις που άφησαν τα τελικά αποτελέσματα. Παρότι συγχαίρει θερμά τον φετινό νικητή JJ και την ομάδα του ORF, o Γκριν δεν παραλείπει να απαντήσει σε φημολογίες και αιτιάσεις που αμφισβητούν τη διαφάνεια της διαδικασίας.
Ο Γκριν αναφέρει ότι το σύστημα ψηφοφορίας της Eurovision διαθέτει «πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας» και επιτηρείται από πάνω από 60 επαγγελματίες στην Κολωνία, καθώς και ομάδες στη Βιέννη και στο Άμστερνταμ. Η διαχείριση της τηλεψηφοφορίας γίνεται από την «Once Germany GmbH», ενώ τα αποτελέσματα επικυρώνονται ανεξάρτητα από την EY (Ernst & Young).
«Κάθε απόφαση που σχετίζεται με το αποτέλεσμα καταγράφεται και αξιολογείται», αναφέρει χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η διαδικασία ελέγχεται σχολαστικά από ειδικούς με δεκαετίες εμπειρίας.
🚨 ESC director Martin Green has published an open letter to the #Eurovision community, highlighting the current voting process.
— ESC Discord (@ESCdiscord) May 23, 2025
Among other things, he states the EBU will look at "promotion of acts [...] by delegations and associated parties". pic.twitter.com/xS8qEdHofU
Ο Γκριν αναγνωρίζει το φαινόμενο κοινοτήτων ή διασπορών που κινητοποιούνται υπέρ συγκεκριμένων συμμετοχών, λόγω προσωπικών ιστοριών, εθνικής ταυτότητας ή ακόμα και τρεχουσών πολιτικών συγκυριών. Αν και δεν θεωρεί ότι πρόκειται για παρατυπία, παραδέχεται πως αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν και εξετάζονται κάθε χρόνο από τη Reference Group της EBU, η οποία αναλύει τα δεδομένα και προτείνει τυχόν βελτιώσεις.
Ο Μάρτιν Γκριν επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται και το θέμα της προβολής των συμμετοχών από τις αποστολές των χωρών. Αν και επιτρέπεται, η EBU σκοπεύει να αξιολογήσει αν τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν δυσανάλογα τη φυσική ροή ψήφων από το κοινό.
Τέλος, διευκρινίζει πως ο ισχύων κανόνας των 20 ψήφων ανά τρόπο πληρωμής ανά άτομο –που έχει τεθεί για να διευκολυνθεί η πολυφωνία στις προτιμήσεις– δεν έχει δείξει ενδείξεις ότι επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, «το ερώτημα τέθηκε και θα εξεταστεί».
Η επιστολή του κλείνει με ένα κάλεσμα για ενότητα, διάλογο και συνεχείς βελτιώσεις στο θεσμό: «Η EBU θα συνεχίσει να ακούει και να εργάζεται με τα μέλη της, όπως κάνουμε πάντα».
Μέλη της ελληνικής αποστολής March to Gaza κρατήθηκαν αναίτια στο αεροδρόμιο του Καΐρου - Απελευθερώθηκαν μετά από 10 ώρες
Σκάφη σε λιμάνια κινούνται με ταχύτητες από 4 έως 6 φορές μεγαλύτερες από την προβλεπόμενη - Νοικιάζουν άτομα χωρίς δίπλωμα
Κατερίνα Πολέμη και Στάθης Αννίνος στο ethnos.gr: «Η μουσική έχει μια ενωτική δύναμη που δεν γνωρίζει από γλώσσα, χρώμα ή σύνορα»
Ο Τζέιμι Όλιβερ ανοίγει σύντομα εστιατόριο στην Αθήνα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr