Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

ΕΣΥ: Ορίζονται κλινικές ετοιμότητας κορονοϊού σε κάθε νοσοκομείο της χώρας

Τελευταία Ενημέρωση
Το εθνικό σύστημα υγεία παραμένει σε ετοιμότητα

Κατά την ενημέρωση των υπουργών ύστερα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμαλης ανέφερε πως τα μέτρα που ελήφθησαν για το ΕΣΥ είχαν δυο στόχους, να περιοριστεί η μετάδοση του ιού αλλά και να ενισχυθεί ο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να παραμείνει λειτουργικό.

«Αποκτήσαμε νέες συνήθειες, αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη που δεν έχει κριθεί». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας οι στόχοι της επόμενης ημέρας είναι το σύστημα υγεία να βρίσκεται σε ετοιμότητα αλλά και να επιστρέψει σταδιακά στους κανονικούς του ρυθμούς.

Τα νοσοκομεία αναφοράς αναμένεται να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους όπως και οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τηρούμε τις συνήθειες που αποκτήσαμε

 • Υγιεινή χεριών
 • Τακτικό πλύσιμο
 • Χρήση αντισηπτικού
 • Αναπνευστική υγιεινή
 • Χρήση μάσκας ή καλύματος προσώπου σε κλειστούς χώρους
 • Τήρηση αποστάσεων
 • Τουλάχιστον 1,5 μέτρων ανάμεσα σε δυο άτομα

Το εθνικό σύστημα υγεία παραμένει σε ετοιμότητα

 • Τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους
 • Διαλογή ύποπτων κρουσμάτων σε όλα τα νοσοκομεία
 • Οι ΜΕΘ κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα
 • Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών (πχ. Άυλη συνταγογράφηση επανέκδοση συνταγών
 • Το εθνικό σύστημα υγείας παραμένει σε ετοιμότητα
 • Τακτικά χειρουργεί και τακτικά εξωτερικά ιατρεία επανέρχονται σταδιακά σε κανονική λειτουργία
 • Ορίζονται κλινικές ετοιμότητας κορονοϊού σε κάθε νοσοκομείο
 • Λειτουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για κορονοϊό στα μεγάλα αστικά κέντρα
 • Αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών Εντατικής Θεραπείας
 • Δημιουργία στρατηγικού αποθέματος υλικών
 • Αξιοποίηση δωρεών  
 • Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού

Ενίσχυση των διαγνωστικών δυνατοτήτων και των μέτρων προστασίας των πολιτών

 • Αύξηση της επάρκειας σε τεστ και παραγωγικής δυνατότητας μοριακής διάγνωσης κορονοϊού
 • Η επιτροπή αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγεία συνεχίζει το έργο της
 • Χρήση τεστ αντισωμάτων για λόγους επιδημιολογικής επιτήρησης

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας

Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν 2 στόχους:

α) να περιορίσουν τη μετάδοση του νέου ιού στον πληθυσμό και

β) να ενισχύσουν το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Τα καταφέραμε. Αποκτήσαμε νέες συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Πρέπει να αποτελέσουν κανόνα, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί. Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού. Αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός).

Η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ 2 ατόμων. Αυτοί οι κανόνες θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας από εδώ και πέρα. Οι στόχοι μας πλέον είναι 2. Να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει το σύστημα σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

Τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Οι ΜΕΘ COVID παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για COVID.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών.

Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο.

Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ. ευρώ.

Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ. 3748 άτομα υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Αυξήσαμε κατά 145 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας. Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας, συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης).

Επίσης, ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί για εμάς η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή.

Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Η Επιτροπή Ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της.
Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων. 
Επιπλέον, Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου.
Τέλος, τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η Πατρίδα μας.
Το σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.
Έχουμε ακόμα δρόμο.
Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ