κορονοϊός, ΜΕΘ
copyright: eurokinissi

Κορονοϊός: Χωρίς προσωπικό οι νέες ΜΕΘ και τα εμβολιαστικά κέντρα – Καταγγελίες νοσηλευτών

Τελευταία Ενημέρωση
Για τραγικές εργασιακές συνθήκες εν μέσω πανδημίας κορονοϊού κάνουν λόγο οι νοσηλευτές του ΕΣΥ. Τι δηλώνουν στο ethnos.gr

Μπορεί γιατροί και νοσηλευτές να δίνουν καθημερινό αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, φαίνεται όμως ότι οι συνθήκες στο πολύπαθο ΕΣΥ εξακολουθούν να είναι τραγικές, παρά την όποια ενίσχυση επιχειρήθηκε τους τελευταίους μήνες. Ολόκληρες κλινικές με ελάχιστο προσωπικό, νέες ΜΕΘ χωρίς υγειονομικούς, μετακινήσεις εξπρές νοσηλευτών για να καλυφθούν τρύπες στο σύστημα υγείας, αλλά ακόμη και κούρεμα στις ημέρες της καραντίνας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ). Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι ο κλάδος που μετρά καθημερινά θύματα του κορονοϊού, εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον του υπουργείου Υγείας μιλώντας για αδιαφορία αλλά και περιφρόνηση, τη στιγμή που όλοι τους αποκαλούν νοσηλευτές- ήρωες.

Κούρεμα και στην καραντίνα

Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα όσα λέει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ- ΕΣΥ) Γιώργος Αβραμίδης, ότι οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν σε καραντίνα λιγότερες από τις προβλεπόμενες ημέρες επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό. Όπως τονίζει: «Με ταχυδακτυλουργικά κόλπα αναμοχλεύουν και αλλάζουν συνεχώς τις ημέρες καραντίνας των Νοσηλευτών, οι οποίοι νοσούν από COVID– 19, καλώντας τους ως είλωτες να επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους, ανάλογα με τη συμπτωματολογία την οποία εμφανίζουν, αδιαφορώντας επιδεκτικά για την υγεία τους».

Κενές οι νέες ΜΕΘ από προσωπικό

Ο κλάδος καταγγέλλει επίσης ότι ενώ εγκαινιάζονται νέες κλίνες ΜΕΘ, αυτές δεν διαθέτουν προσωπικό, με συνέπεια να μετακινούνται νοσηλευτές από άλλες Μονάδες Υγείας για να καλύψουν τα κενά. «Εγκαινιάζουν κλίνες ΜΕΘ και διαφημίζουν εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει. Αρκούνται σε φωτογραφίες για να ικανοποιήσουν την πολιτική τους και κατόπιν ζητούν με επείγοντα έγγραφα Νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας για να τα στελεχώσουν, αποδυναμώνοντας άλλες υπηρεσίες υγείας» αναφέρει ο Γιώργος Αβραμίδης στο ethnos.gr. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ακόμη και οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν, στελεχώθηκαν με νοσηλευτές από το ΕΣΥ οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι προσλήψεις

Πάντως οι νοσηλευτές καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά τα αντίθετα λεγόμενα αφού όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ Γιώργος Αβραμίδης στο ethnos.gr: «Οι προσλήψεις μόνιμων Νοσηλευτών αγνοούνται, ενώ η δήθεν «ισχυρή» μοριοδότηση όλων των συμβασιούχων Νοσηλευτών σε επόμενη προκήρυξη, αποτελεί φημολογία. Επιτάσσουν ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες ενισχύουν με εξουθενωμένο προσωπικό από τις ήδη αποδυναμωμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να φροντίσουν να προσλάβουν νέους Νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά».

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης χωρίς νοσηλευτές

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου εδώ και βδομάδες ο κορονοϊός θερίζει. Παρ αυτά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος φαίνεται ότι δίνουν έναν άνισο αγώνα, αφού εκατοντάδες θέσεις νοσηλευτών και γιατρών παραμένουν κενές ακόμη σε αυτόν τον «άγραφο» πόλεμο με τον ιό. Η Αθανασία Νούνη, Νοσηλεύτρια και Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΘ Ιπποκράτειου περιγράφει στο ethnos.gr: «Μάλλον ούτε θωρακιστήκαμε ούτε τεθωρακιστήκαμε. Οι διαχρονικές ελλείψεις του ΕΣΥ αναδεικνύονται τώρα πιο εκρηκτικές. Στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο έχουν  γίνει 180 προσλήψεις συμβασιούχων διαφόρων ειδικοτήτων, από αρχές του έτους. Φτάνουν όμως όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι 700, όταν προσωπικό αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, όταν πρέπει να προστατέψεις και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων; Θωράκιση θεωρείται η μετακίνηση προσωπικού προς τα νοσοκομεία από Κέντρα Υγείας; Όταν αντί να υπάρχει γενικευμένη εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη διαχείριση του covid στην κοινότητα, αυτή αποδεκατίζεται;»

Χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη μέσα στην καρδιά της επιδημίας στη χώρα μας, οι όποιες αλλαγές σε κλίνες έχουν γίνει πρόχειρα και δεν έχουν το στοιχείο της μονιμότητας, αναφέρει η Αθανασία Νούνη που ζει και εργάζεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης που καθημερινά μετρά θύματα του κορονοϊού. Όπως περιγράφει στο ethnos.gr: «Οι υγειονομικοί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, δέχεται τεράστια πίεση, τα νοσοκομεία  έχουν μετατραπεί σε "νοσοκομεία μιας ασθένειας". Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες κλινικές για νοσούντες από κορονοϊό.

Μετατροπή κρεβατιών και κλινικών έχουμε. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιστράτευσε τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά της, βαπτίζοντας την παραπάνω κατάσταση " αύξηση της δυναμικότητας του ΕΣΥ". Καταργήθηκαν χειρουργεία και δημιουργήθηκαν πρόχειρες ΜΕΘ που σίγουρα δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ,για παράδειγμα, έχουν συρρικνωθεί έξι χειρουργικές κλινικές σε όροφο όπου λειτουργούσε μία. Λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό γιατί το υπόλοιπο απασχολείται στις κλινικές covid».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ πριν την πανδημία οι ΜΕΘ ήταν 557, σήμερα έχουμε 1.242. Το προσωπικό του ΕΣΥ μετρούσε 88.690 εργαζόμενους, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000. Με βάση τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση, στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ-COVID που υπήρχαν στις 23 Οκτωβρίου, σήμερα ξεπερνούμε τις 200, ενώ από τις 490 απλές κλίνες, ξεπερνούν τις 1.500.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ