• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνησηΚακοκαιρία Byron: Πλημμύρες και 112 σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απίστευτες εικόνες κατέγραψε το ethnos.grΚακοκαιρία Byron: Κλειστή η Αθηνών - Κορίνθου - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΚακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   17.08.2022 21:14
Newsroom
Newsroom

Λογαριασμοί ρεύματος: Ζαλίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ - Κίνδυνος για τους προμηθευτές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Λογαριασμοί ρεύματος / EUROKINISSI
Λογαριασμοί ρεύματος / EUROKINISSI

«Έχουν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους ρεύματος από ανεξόφλητους λογαριασμούς και αυτό έχει αυξητική τάση» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος στο OPEN TV.

«Τα ληξιπρόθεσμα ήταν κάτω από 1 δισ. ευρώ. Με την κρίση οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όσες προσπάθειες και αν γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται επιδοτεί τους καταναλωτές, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι επιδοτούνται οι παραγωγοί και οι πάροχοι ενέργειας» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Στην επισήμανση ότι, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι της τάξης του 50%, ο κ. Αδαμίδης, σημείωσε πως «η αύξηση δεν είναι μικρή και δεν φαίνεται να υποχωρεί διότι το επόμενο χρονικό διάστημα, οι τιμές θα αυξηθούν, και για να μπορέσει η κυβέρνηση να κρατήσει χαμηλά τη χρέωση 0,18 λεπτά, θα πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στον κρατικό κουρμπανά για να επιδοτήσει τους "καταναλωτές" και δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει».

Επίσης αναφέρθηκε ότι επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια σβήνουν τα φώτα για οικονομία στο ρεύμα.

ΡΑΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης των προμηθευτών ρεύματος

Τον κίνδυνο κατάρρευσης των εταιρειών προμήθειας ρεύματος, λόγω έντονων προβλημάτων ρευστότητας επισήμανε με επιστολή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, ΡΑΕ και σύνδεσμοι ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ προειδοποιούν για το πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν να δίνεται προκαταβολή το 75% της επιδότησης του κράτους. 

Ειδικότερα, με την επιστολή της στις 29 Ιουλίου στο ΥΠΕΝ, η Αρχή προειδοποιούσε για έξοδο προμηθευτών από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών, καθώς «ο κλάδος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις «Energa – Hellas Power») συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».

Όπως επισημαίνει η Αρχή, η ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της δομής της και των χρόνιων προβλημάτων – προκλήσεων που αντιμετώπιζε, διαθέτει πλέον πολύ στενότερα περιθώρια επιτυχούς ανταπόκρισης στην παρούσα συγκυρία, σε σύγκριση με τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.  

?Η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που εντοπίζεται μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύεται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. 

Για να αποφευχθεί η κατάρρευση των εταιρειών ενέργειας, η ΡΑΕ αναφέρει ότι η προκαταβολή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού (75%) εκ της επιδότησης ΤΕΜ του επόμενου μήνα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για να διασφαλισθεί ότι δεν θα ανακύψουν περαιτέρω επιβαρύνσεις της ταμειακής ρευστότητας και επισφάλειες ως προς τη χρηματοοικονομική σταθερότητα των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Αντίστοιχα, τονίζει ότι δύνανται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των Προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων, ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Διαβάστε ακόμη

Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari

Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
  • ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr