• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   26.11.2023 17:49 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Βόμβα» της επιτροπής ανταγωνισμού📌 Έως 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα

Ελαιόλαδο: Η τιμή «τραβάει την ανηφόρα» - Σύγχυση με τις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο  
Παραγωγή ελαιολάδου (φωτογραφία αρχείου/ Associated Press)
Παραγωγή ελαιολάδου (φωτογραφία αρχείου/ Associated Press)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά με τους ίδιους να περιορίζουν τα ψώνια τους στα απολύτως απαραίτητα. Ελαιόλαδο ενός λίτρου πωλούνταν τον Σεπτέμβριο προς 12,25 ευρώ, τον Οκτώβριο προς 13,70 και το Νοέμβρη έφτασε μία ανάσα από τα 15 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,7% σε δύο μήνες. Απορρυπαντικό ρούχων 20 μεζούρες, πωλείται σε προσφορά 1 + 1 δώρο, με τις 40 μεζούρες να κοστίζουν 11,05 ευρώ, την ίδια ώρα που, στο κάτω ράφι, το απλό προϊόν, 45 μεζούρες, σε άλλη συσκευασία, κοστίζει 9,98 ευρώ.

Από πλευράς του, πάντως, ο υπουργός ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ισχυρίζεται ότι, «έχουμε επιβάλλει 9 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ προς είσπραξη, περίπου το 70%. Και βεβαίως, όποιο πρόστιμο δεν πληρώνεται εγκαίρως, βεβαιώνεται στην εφορία». Την ίδια στιγμή που το ράλι της ακρίβειας δεν έχει τέλος και γονατίζει τα νοικοκυριά, μία ιστορία που μπορεί να κρύβει στο βάθος ακόμη και πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα, έρχεται στο «φως» από την επιτροπή ανταγωνισμού.

«Βόμβα» της επιτροπής ανταγωνισμού

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται χθες (24/11), όταν η επιτροπή ανακοίνωσε πως οι ελεγκτές της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού πιθανώς παρεμποδίστηκαν, από το σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, όταν έκαναν έφοδο για αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, «ο έλεγχος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού, στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντί - ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης, ή/ και κάθετων συμπράξεων». Με άλλα λόγια, η επιτροπή ανταγωνισμού ερευνούσε τυχόν καρτέλ με στόχο να ανεβαίνουν τεχνητά οι τιμές ταυτόχρονα, από όλους τους παίκτες των αγορών, στα δημητριακά, το γάλα, τον καφέ, τις μαρμελάδες, τα ροφήματα και τα τυριά. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισηγήτρια της επιτροπής, Χαρίκλεια Βλάχου, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, παρεμποδίστηκε.

Από την πλευρά του, ο σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό και ήσσονος σημασίας θέμα, που ανέκυψε προσωρινά κατά την επικοινωνία του κλιμακίου της επιτροπής ανταγωνισμού με τη γραμματεία του συνδέσμου και το οποίο δεν αφορά σε παράβαση του ουσιαστικού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού. Από τον σύνδεσμο δόθηκαν όλα τα στοιχεία και οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν στο κλιμάκιο της επιτροπής ανταγωνισμού κατά τον έλεγχο».

Έως 2 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα

Στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο σύνδεσμος αναφέρει πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε πριν 26 μήνες, τον Σεπτέμβριο το 2021. Η ανακοίνωση της επιτροπής βγήκε χθες και η ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου, για να εξετάσει την πιθανή παρεμπόδιση. Τα πρόστιμα, πάντως, για παρεμπόδιση έρευνας κυμαίνονται από 15.000€, έως και 2 εκατομμύρια ευρώ.


Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • καταναλωτές
  • ελαιόλαδο
  • ειδήσεις τώρα
  • ακρίβεια
  • υπουργείο Ανάπτυξης
  • σούπερ μάρκετ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr