• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ταυτοποιήθηκε ο «πεινασμένος» διαρρήκτης – Εισέβαλλε στο Δημαρχείο Σαρωνικού και έφαγε τρόφιμα που βρήκεΜετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτωνΑπόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   12.04.2019 18:21
Μαρία Λιλιοπούλου
Μαρία Λιλιοπούλου

Συντάκτρια

Χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους ανακυκλώνουν

Η ξεχωριστή συλλογή και η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα και πράσινα απόβλητα) είναι νομοθετημένη από τον Ιούνιο του 2018

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Κάδοι ανακύκλωσης/Eurokinissi
Κάδοι ανακύκλωσης/Eurokinissi

Χαμηλότερα δημοτικά τέλη για τους δημότες των ΟΤΑ που ανακυκλώνουν περισσότερο καθώς, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων», στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Αν. υπουργός τόνισε ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η ταφή πλέον θα είναι η πιο ακριβή μέθοδος διαχείρισης αποβλήτων και θα εμπεριέχει το περιβαλλοντικό κόστος.

Ο κάθε Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) θα πρέπει να τιμολογεί διαφορετικά για την επεξεργασία οργανικού και σύμμεικτων απορριμμάτων, διαφορετικά για την κομποστοποίηση και τη μεταφόρτωση και γενικά για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στη χώρα, που είχαμε μία ενιαία τιμολόγηση για όλα τα είδη διαχείρισης αποβλήτων.

«Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να κρίνει τις διοικήσεις των ΦοΔΣΑ από το εάν είναι οι πιο φθηνές στην ταφή, υποτιμώντας και υποβαθμίζοντας το σημαντικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο που έχει η κοινωνία στη διάθεσή της για να δημιουργήσει νέους πόρους και νέα εργασία. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση την επίδοση στην ανακύκλωση» σημείωσε χαρακτηριστικά”.

Βάσει του νέου πλαισίου, τα τρία κριτήρια αξιολόγησης των δήμων θα είναι:

  • Η ανακύκλωση και η επιβεβαιωμένη αξιοποίηση υλικών συσκευασίας.
  • Το ποσοστό χωριστής συλλογής και αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων (βιοαπόβλητα, τρόφιμα, κλαδέματα κ.λπ.).
  • Ο συντελεστής εκτροπής από την ταφή, που θα καταλήγει σε φθηνότερο τιμολόγιο με βάση τον συνολικό συντελεστή ανακύκλωσης και εκτροπής από την ταφή που επιτυγχάνει.

«Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι που τα πάνε καλά στην ανακύκλωση θα έχουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Θα πρέπει να αποτελέσει έναν “διαγωνισμό αριστείας” ανακύκλωσης ανάμεσα στους δήμους για το περιβάλλον, για το κοινό καλό, προς όφελος όλων των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Υπενθυμίζεται ότι η ξεχωριστή συλλογή και η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα και πράσινα απόβλητα) είναι νομοθετημένη από τον Ιούνιο του 2018, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση της ταφής των βιοαποβλήτων χρονολογείται από το 1999.

Ο κ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας μιας ευρείας «εθελοντικής συμφωνίας» ανάμεσα στους Δήμους και στους φορείς των κλάδων του τουρισμού, της αναψυχής και της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για να ξεκινήσει η χωριστή συλλογή του οργανικού, που πλέον ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευτεί ότι μπορεί να παραλαμβάνει.

Διαβάστε ακόμη

Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια

Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων

Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί

Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • δημοτικά τέλη
  • Δήμοι
  • ΟΤΑ
  • ανακύκλωση
  • Σωκράτης Φάμελλος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr