• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Μπλόκα αγροτών: Τα επόμενα βήματα μετά τα μέτρα του Μητσοτάκη και η πρόταση για απόβαση τρακτέρ στην ΑθήναΕξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Αγωνία για τη Λόρα - Το νέο βίντεο από Ζωγράφου και το μήνυμα του πατέρα τηςAxios: Αποκάλυψη για μυστική συνάντηση του Γουίτκοφ με τον εξόριστο διάδοχο του Ιράν, Ρεζά ΠαχλαβίΕπική ανατροπή του Ολυμπιακού και θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού στον τελικό του Super Cup
δημοφιλές τώρα: Καρυστιανού: Τέλος από το ΔΣ του Συλλόγου Τεμπών - «Επικράτησε ο διχασμός, άκυρη η απόφαση»
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   30.08.2022 08:10
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ο κίνδυνος να σταλεί μήνυμα ηττοπάθειας

Εκλογικός νόμος: Τα … ξαναζεσταμένα σενάρια για μπόνους συζητιούνται στη ΝΔ - Η στάση του Μαξίμου

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Φοιτητικές εκλογές μετά από 3 χρόνια/EUROKINISSI
Φοιτητικές εκλογές μετά από 3 χρόνια/EUROKINISSI

Με την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη να έχει πυροδοτήσει πόλεμο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με το ενεργειακό να εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα επαναχαράσσεται η γαλάζια στρατηγική. Στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αυτοδυναμίας ούτε στις δεύτερες κάλπες.

Να σημειωθεί πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική ενώ αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσουν νέες εκλογές με το νόμο που ψηφίστηκε το 2020 από τη Νέα Δημοκρατία. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής (όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο κοντά είναι η αυτοδυναμία).

Στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν πως η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Επομένως στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση από την διεκδίκηση αυτοδυναμίας, στόχος πάντως που με το ισχύον εκλογικό σύστημα αναγνωρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολος.

Στο πλαίσιο αυτό φουντώνουν στα πηγαδάκια οι γαλάζιες φωνές υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με στόχο μεγαλύτερο μπόνους για το πρώτο κόμμα και επομένως ευκολότερη κατάκτηση των 151 εδρών. Το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της άποψης είναι πως σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα απαιτούνται σταθερές κυβερνήσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη που σημείωσε πως «εκλογικός νόμος με το 50 μπόνους δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ πιο μεγάλες. Αυτό είναι μια πραγματικότητα που συζητείται σε όλα τα πηγαδάκια», προσθέτοντας ωστόσο πως είναι μια απόφαση του πρωθυπουργού και υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωσή του για το θέμα . Στο μεταξύ ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε πως «πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών».

Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να κλείσει τη σχετική συζήτηση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Προχωράμε για τις εκλογές το 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή» ήταν η ενδεικτική αναφορά.

Ο κίνδυνος να σταλεί μήνυμα ηττοπάθειας

Τα σενάρια πάντως για «λίφτινγκ» στον εκλογικό νόμο εγκυμονούν και κινδύνους καθώς μπορεί μια τέτοια κίνηση να θεωρηθεί ως ηττοπάθεια από τους ψηφοφόρους. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα δεχόταν σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση πως προχωρά σε τακτικισμούς και πως κοιτά αποκλειστικά και μόνο το κομματικό συμφέρον. Άλλωστε το συγκεκριμένο νόμο τον είχε φέρει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι εύκολο να τον αλλάξει πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει σε παλαιότερες δηλώσεις το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες» είχε τονίσει την Άνοιξη αναφορικά με το θέμα, ενώ και τον Ιούνιο σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Προς το παρόν στην κυβέρνηση εστιάζουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ωστόσο στόχος είναι να μην συνεχιστεί η καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών καθώς αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαβεβαιώσει πως θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάντα βέβαια μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Κορονοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί για τα σχολεία - Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα η επιστροφή στα θρανία
  • Εκλογικός νόμος: Τα … ξαναζεσταμένα σενάρια για μπόνους συζητιούνται στη ΝΔ - Η στάση του Μαξίμου
  • Ακρίβεια στο ρεύμα: Ερχονται δομικές αλλαγές στην αγορά - Το σχέδιο της Κομισιόν
  • SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα: Όταν χτύπησε το Κόκκινο Τηλέφωνο – Γιατί ο Γουΐνι το Αρκουδάκι είναι μήνυμα φωτιά
Διαβάστε ακόμη

Μπλόκα αγροτών: Τα επόμενα βήματα μετά τα μέτρα του Μητσοτάκη και η πρόταση για απόβαση τρακτέρ στην Αθήνα

Axios: Αποκάλυψη για μυστική συνάντηση του Γουίτκοφ με τον εξόριστο διάδοχο του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Αγωνία για τη Λόρα - Το νέο βίντεο από Ζωγράφου και το μήνυμα του πατέρα της

Μια μυστηριώδης λάμψη από την άκρη του σύμπαντος: Η ανθρωπότητα έλαβε σήμα... πριν από 13 δισ. χρόνια

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • εκλογές
  • Νέα Δημοκρατία
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • απλή αναλογική
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr