MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Πρόταση μομφής: LIVE η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή πριν την ψηφοφορίαΈκλεισε το ραντεβού του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Australian OpenΝέα επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο με F-16 - «Η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο»ΕΟΦ: Προσοχή για συμπλήρωμα διατροφής - Περιέχει απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίεςΤηλεοπτικές άδειες: Αθώοι κρίθηκαν ο Λευτέρης Κρέτσος και ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα
Homepage |   Πολιτική   |   05.10.2022 23:00 
Newsroom
Newsroom

Δύο ξένοι στην... Πράγα Ερντογάν και Μητσοτάκης: Θα πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Τι αναμένεται

επόμενο άρθροnext-article
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / AP photo
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / AP photo

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη: Με τις σχέσεις των χωρών τους να είναι τεταμένες και στον «πάγο», θα βρεθούν στην ίδια αίθουσα, την Πέμπτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα. Η μόνη στιγμή που θα βρεθούν οι δυο τους μαζί θα είναι στη φωτογραφία που αναμένεται να βγάλουν οι 44 ηγέτες.

 

Αμέσως μετά τη φωτογραφία, οι αρχηγοί των κρατών θα καθίσουν σε τέσσερα τραπέζια των 11 ατόμων και η Αθήνα με την Άγκυρα θα κάθονται σε διαφορετικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα καθίσει μαζί με τον Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας και του Βελγίου.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τον λόγο για θέματα ενέργειας, οικονομίας και κλιματικής αλλαγής, κάτι που έχει σημασία για τη θέση που έχει η Ελλάδα για το θέμα της ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη από την Πράγα για το OPEN.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει για την ασφάλεια. Επίσης, στο ίδιο τραπέζι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται και ο Εμανουέλ Μακρόν, που μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, με δηλώσεις υπέρ της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, αναμένεται συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μακρόν. Άλλωστε, από τις 16:00 έως τις 19:00 θα έχει ο κάθε ηγέτης τις δικές του διμερείς συναντήσεις -οι οποίες δεν έχουν «κλείσει» για όλα τα κράτη.

Δεν αναμένεται κάτι ουσιαστικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την Πράγα

Έτσι όπως είναι η κατάσταση, δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από την Πράγα. Στην καλύτερη περίπτωση, ο Ερντογάν και η ομάδα του θα βρεθούν αντιμέτωποι -πάντα στο παρασκήνιο- με πιέσεις και αντιδράσεις για τη Λιβύη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη για το OPEN.

 

Αλλά, αναφορικά με συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος στην προκειμένη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει την Ελλάδα ως χώρα εχθρική και δεν τη θεωρεί ισότιμο συνομιλητή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου, βρίσκεται ανάμεσα σε «διασταυρούμενα πυρά».

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, καθώς έρχονται εκλογές και το εθνικιστικό χαρτί είναι το μοναδικό του σε μία παρτίδα που όλα δείχνουν ότι θα χάσει.

Όσον αφορά στην πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τίποτα δεν αποκλείεται, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει την Ελλάδα ως προνομιακό αντίπαλο και ίσως και ως βολικό εχθρό. Ο Τούρκος πρέοδρος, άλλωστε,κάθε μέρα δηλητηριάζει την τουρκική κοινή γνώμη και αυτό είναι ήδη ένα μεγάλο κακό, καθώς περνά το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει επιθετικές διαθέσεις και παρουσιάζει την Τουρκία ως θύμα.

Ακόμη και αν δεν επιχειρήσει κάποια επιθετική κίνηση, τα παραπάνω αρκούν για να ναρκοθετήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Τι λέει Τούρκος πολιτικός αναλυτής για τις απειλές πολέμου

 

Αναφορικά με το εάν πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Τζενγκίς Τσαντάρ, μιλώντας στο OPEN και τη Γεωργία Γαραντζιώτη, δήλωσε πως «Ναι. Δεν αστειεύονται πια. Μία στρατιωτική αντιπαράθεση είναι δεν αποκλείεται, είναι πιθανό. Όμως, δεν είναι πιθανό».

«Η δυνατότητα με την πιθανότητα είναι κάτι διαφορετικό», διευκρίνισε έπειτα.

Τέλος, αναφορικά με τις πολεμικές απειλές από πλευράς της Τουρκίας, ο αναλυτής διευκρίνισε πως «οι δηλώσεις γίνονται, αλλά η εφαρμογή όσων λένε δεν είναι απλή, ούτε εύκολη».

Ακάρ: Δεν θα κάνουμε χιλιοστό πίσω αναφορικά με την Ελλάδα

Χαρακτηριστική των πολεμικών απειλών είναι η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στην τουρκική σχολή Ικάρων δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω όσον αφορά την Ελλάδα.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς το 1956, ενώ χαρακτήρισε την κρίση των Ιμίων «ορόσημο» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μετά από αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στο πεδίο ή στο τραπέζι. Ό,τι πρέπει να γίνει έχει γίνει και γίνεται», είπε, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

«Ειδικότερα, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνουμε ή να γίνουμε μάρτυρες».

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τους πολιτικούς στην Ελλάδα ότι «ψεύδονται και ότι μιλούν συνεχώς» κατά της Τουρκίας για να κερδίσουν μια θέση στην πολιτική σκηνή. Η Ελλάδα αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής γειτονίας», επανέλαβε, ενώ ζήτησε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιραστούν ακριβοδίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 05.10.2022 07:00
Η τριπλή «νάρκη» της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αύριο στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο του 1988, που προέβλεπε μορατόριουμ ασκήσεων στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και είπε, «Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Έχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε το 1956 στη Χίο. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ίμια το 1997 (σ.σ. κάνει λάθος ακόμη και στην ημερομηνία) είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουμε βήμα πίσω. Ας φτάσει όπου θέλει να φτάσει, «Αν πεθάνουμε, θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι. Είναι τόσο απλό!»

«Η Ελλάδα προσπαθεί να καταστήσει τον εαυτό της θύμα με πολιτικές συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει μια «μεγάλη ιδέα» που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Προσπαθεί να δείξουν ότι είναι θύματα και αθώοι», είπε.

Προειδοποίηση και προς τρίτους

Απευθυνόμενος προς τρίτους είπε ότι «αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σταματήστε να στηρίζετε την Ελλάδα, διαφορετικά θα υποστούν κι εκείνοι συνέπειες».

«Επειδή είναι προκατειλημμένοι, παραβλέπουν αυτό που κάνει η Ελλάδα και το εξωραΐζουν. Άρα παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να είστε αντικειμενικοί. Αν στηρίζεις την Ελλάδα δημόσια και δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για όλους».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου, ο Ακάρ είπε: «Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε για ειρήνη και διάλογο. Περιμέναμε δύο χρόνια, τους είπαμε ελάτε. Η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στο ψέμα. Αξιοποιήστε σωστά αυτές τις ευκαιρίες. Μην παραπλανιέστε με κάποιες μάταιες προσπάθειες εξοπλισμού, με δήθεν συμμαχίες, με  κατορθώματα κάποιων χωρών και με την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτό το όπλο δεν σας χρησιμεύει. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για άμυνα, πολύ λίγος για να αντιμετωπίσετε την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα που το αποδεικνύουν, κανείς δεν παραμένει δίπλα σου όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εκπρόσωπο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και πετάχτηκαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Αναζητείται διέξοδος: Κίνδυνος περιοχές της Αττικής να μείνουν χωρίς λεωφορεία - Σε «τεντωμένο σχοινί» 60 γραμμές
  • «Βόμβα» από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν
  • Δημοσιογράφος Spiegel: Το βίντεο που ανήρτησε ο Μηταράκης έδειχνε προσπάθεια των Τούρκων να σταματήσουν πρόσφυγες που πήγαιναν στην Ελλάδα – Τραβήχτηκε το 2019
  • Κύκλωμα revenge porn: Στο «φως» διάλογοι της ντροπής - Αποτροπιασμός από μηνύματα και αναφορές για καθυστέρηση στις έρευνες των Αρχών
  • Οι Florence and the Machine επιστρέφουν στην Αθήνα - Πότε ξεκινάει η προπώληση των εισιτηρίων
    επόμενο άρθροRead next Article
    #TAGS
    • Τουρκία
    • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
    • Κυριάκος Μητσοτάκης
    • ελληνοτουρκικές σχέσεις
    • ελληνοτουρκικά
    • Πράγα
    • ειδήσεις τώρα
    Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
    Ethnos on Google News
    Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
    Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
    ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.01.2023 06:00
    ΑΑΔΕ: Πατάει γκάζι στους e-πλειστηριασμούς ακινήτων - Ποια βγαίνουν στο «σφυρί»
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 27.01.2023 03:00
    Συντάξεις: Ερχεται νέα διπλή αύξηση τον Φεβρουάριο - Οι δικαιούχοι - Παραδείγματα
    MENSHOUSE
    Έκλεισε στόματα: Το νέο μπαλκόνι του ξενοδοχείου στη Συγγρού θα το ζήλευε και 5άστερο στο Μονακό (Pics)
    MENSHOUSE
    Λες κι είσαι μέσα στη θάλασσα: Το σπίτι που κρέμεται απ’ το βράχο είναι το κόσμημα της Καρπάθου (Pics)

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    01
    27-01-2023 13:11
    Τηλεοπτικές άδειες: Αθώοι κρίθηκαν ο Λευτέρης Κρέτσος και ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα
    02
    27.01.2023 13:25
    Μητσοτάκης σε Τσίπρα για πρόταση μομφής: Δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή Ράμμου – Τα όσα ισχυρίζεστε έγιναν πρωτοσέλιδο μόνο στην Άγκυρα (LIVE)
    03
    27.01.2023 11:10
    Βαριοί χαρακτηρισμοί Γεωργιάδη κατά Ράμμου: Έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας
    04
    27.01.2023 12:30
    Τσίπρας σε Μητσοτάκη για παρακολουθήσεις: Συγκαλύψατε, εκβιάσετε, τρομοκρατήσατε - Γνωρίζετε τα πάντα και λέγατε ψέματα παντού
    05
    27.01.2023 11:16
    Πρόταση μομφής: LIVE η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή πριν την ψηφοφορία

    POPULAR VIDEOS

    Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN
    ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.01.2023 19:41
    Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN
    Απίστευτο περιστατικό στον Θέρμο: Μαθητές πέρασαν με αυτοσχέδια γέφυρα το ποτάμι
    Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:26
    Απίστευτο περιστατικό στον Θέρμο: Μαθητές πέρασαν με αυτοσχέδια γέφυρα το ποτάμι
    Ώρα Ελλάδος 27/01/2023
    Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 09:55
    Ώρα Ελλάδος 27/01/2023
    Εφημερίδες 27/01/2023: Τα πρωτοσέλιδα
    Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:06
    Εφημερίδες 27/01/2023: Τα πρωτοσέλιδα
    Ο δήμαρχος Θέρμου για το περιστατικό με τους μαθητές που πέρασαν το ποτάμι με αυτοσχέδια γέφυρα
    Ώρα Ελλάδος... | 27.01.2023 08:32
    Ο δήμαρχος Θέρμου για το περιστατικό με τους μαθητές που πέρασαν το ποτάμι με αυτοσχέδια γέφυρα