• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ανακοινώθηκαν 8 νέα Δημόσια Ωνάσεια σχολεία που ανοίγουν το 2026 - Η λίστα και οι περιοχές«PAN-PAN, PAN-PAN»: Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν τη συντριβή του αεροσκάφους στην Τουρκία - Ποια είναι η Ελληνίδα αεροσυνοδός που έχασε τη ζωή τηςΣέρρες: Αγωνία για την εξαφάνιση του διοικητή Πυροσβεστικού Κλιμακίου - «Άφησε το κινητό του στο σπίτι»«Τιμωρία» Μουρίνιο σε δημοσιογράφο: «Έγραψες ψέματα για εμένα και δεν θα απαντήσω στην ερώτησή σου!»
δημοφιλές τώρα: Tραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 7χρονο αγόρι σε τροχαίο
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   30.10.2025 05:50 
Έφη Κουτσοκώστα
Έφη Κουτσοκώστα

Διπλωματικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η κούρσα εξοπλισμών και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Το μεγάλο παιχνίδι στη Ανατολική Μεσόγειο και η Ευρώπη στο τραπέζι των λύκων

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Αθήνα εκτιμά ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Λίβανος δέχεται τη μέση γραμμή ως μεθοδολογία οριοθέτησης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο  
Πλοίο στη Μεσόγειο (AP Photo/Emrah Gurel)
Πλοίο στη Μεσόγειο (AP Photo/Emrah Gurel)

Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνει η απόφαση του Λιβάνου να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο, αιφνιδιάζοντας την Τουρκία.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου, παρουσία του Προέδρου της χώρας, Ζοζέφ Αούν, αποφάσισε να ξεκινήσει η διαδικασία για την επικύρωση παλαιότερης συμφωνίας με την Κύπρο, η οποία μπόρεσε να προχωρήσει τώρα που ηττήθηκε η Χεζμπολά στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 27.10.2025 16:37
Αντιδράσεις στη Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας ΑΟΖ Λιβάνου - Κύπρου: «Η συμφωνία μας απειλεί»

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Αθήνα εκτιμά ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς ο Λίβανος δέχεται τη μέση γραμμή ως μεθοδολογία οριοθέτησης, άρα αφενός αποδέχεται την πλήρη επήρεια της Κύπρου και αφετέρου η μέθοδος της μέσης γραμμής εδραιώνεται ευρύτερα ως βάση διευθετήσεων τέτοιου τύπου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Observe Lebanon», επισημαίνεται ότι «καθώς ο Λίβανος αντιμετωπίζει τις δικές του οικονομικές προκλήσεις, η εδραίωση των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση σε πιθανή εξόρυξη πόρων».

Η εξέλιξη αυτή, διαμορφώνει στο πεδίο ένα πλέγμα συνεργασίας Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι εξαιρετικά πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Η μόνη οριοθέτηση που εκκρεμεί τώρα με την Κύπρο στην περιοχή είναι αυτή με τη Συρία, που είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει, λόγω του ενισχυμένου ρόλου της Άγκυρας εκεί.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να προχωρήσει οποιοδήποτε εγχείρημα για ένα παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στα σχέδια της Άγκυρας για υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η κούρσα εξοπλισμών και οι προκλήσεις για την Ελλάδα

Το μήνυμα του Ερντογάν ότι μόνος δρόμος στο νέο παγκόσμιο σύστημα που διαμορφώνεται είναι η ανάπτυξη ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας σε όλους τους τομείς, τονίζοντας, μάλιστα ότι «με λύπη μου το λέω, σε αυτό το νέο σύστημα που έχει μετατραπεί σε τραπέζι λύκων, κανείς δεν λυπάται για κανέναν, κανείς δεν δίνει σημασία στα δάκρυα του άλλου» είναι ενδεικτικό της κούρσας εξοπλισμών που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά αναμένεται να κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια.

Και ενώ ανακοινώθηκε…πανηγυρικά η συμφωνία για τα μαχητικά Eurofighters με τη Βρετανία, φαίνεται ότι η Τουρκία μαζί με τα μαχητικά, θα πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες και τους πυραύλους Meteor, τους οποίους ήδη διαθέτει η χώρα μας, εξοπλίζουν τα Rafale και θεωρείται στρατηγικό μας πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Η Αθήνα, τόσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν εκφράσει επίσημα στο Παρίσι την αντίθεσή τους στην προοπτική να δοθεί το «πράσινο φως» για τους Meteor στην Τουρκία, καθώς η Γαλλία είναι μέρος της κοινοπραξίας που τους κατασκευάζει και θεωρείται, εντός Ευρώπης, ο πιο ισχυρός σύμμαχος για τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα την υπογραφή της αμυντικής συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη χώρα μας το 2021.

Παρόλα αυτά, τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν με Ιταλούς, Ισπανούς, Γερμανούς ήδη να συνεργάζονται ανοιχτά με την Τουρκία σε θέματα εξοπλιστικά. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη συμφωνία με τους Βρετανούς για τα Eurofighters.

Μετά την επίσημη συμφωνία για τα Eurofighters με το Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, τώρα έρχεται η σειρά της Ισπανίας, η οποία ανακοίνωσε συμφωνία για αγορά 45 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet από την Τουρκία για την πολεμική της αεροπορία, ενώ ήδη στην Άγκυρα βρίσκεται ο Γερμανός Καγκελάριος Μερτς όπου, μεταξύ άλλων, ψηλά στην ατζέντα της συνάντσησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα είναι η ένταξη της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας SAFE, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα.

Σε αυτό το κλίμα, Αθήνα και Κύπρος διαμηνύουν ότι θα φτάσουν μέχρι τέλους και με το βέτο ως «όπλο», δε θα επιτρέψουν την είσοδο της Τουρκίας στο μηχανισμό, όσο η απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας παραμένει σε ισχύ και παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Θρήνος για την Ελληνίδα αεροσυνοδό που επέβαινε στο μοιραίο Falcon 50 - Σε «ουδέτερη χώρα» θα σταλεί το μαύρο κουτί

Καταρρακτώδης βροχή στην Αθήνα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο κέντρο – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» λόγω κακοκαιρίας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον Εισαγγελέα οι πρώτες 50 μαζικές διαγραφές αγροτεμαχίων στο Ε9 - Εξετάζονται συνολικά 3.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών

Χριστούγεννα χωρίς στρες: Πώς να επιβιώσετε μέσα στη φρενίτιδα των γιορτών

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Λίβανος
  • Τουρκία
  • Κύπρος
  • ειδήσεις τώρα
  • ΑΟΖ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr