• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Χίος: Νεκρός 31χρονος μετά από διαπληκτισμό με τον θείο του - Τον μαχαίρωσε στην κοιλιάΠαγκόσμιο μπλακάουτ στα social media: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και InstagramΠέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε ηλικία 88 ετώνΚακοκαιρία «εξπρες»: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι από την Αττική ως την Καστοριά - Πού σημειώθηκαν προβλήματα
δημοφιλές τώρα: 2,5 ώρες με αμάξι, δωρεάν ξαπλώστρες: Για 7 μέρες διακοπές δεν θα βρεις πιο ιδανικό προορισμό φέτος
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   12.06.2026 11:29
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Καλή σχέση με τον Ερντογάν, αλλά δεν είμαι αφελής»

Μητσοτάκης: Έναν μεγάλο φράχτη για την παράτυπη μετανάστευση και μια μεγάλη πόρτα για τη νόμιμη

«Η Ευρώπη δεν αναγνώρισε εγκαίρως το πρόβλημα του μεταναστευτικού» εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του - Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται «έναν μεγάλό φράχτη για την παράνομη μετανάστευση και μια μεγάλη πόρτα για τη νόμιμη», εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast «Today's Battlegrounds», όπου μίλησε επίσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον λαϊκισμό στην Ευρώπη και έκανε έναν απολογισμό της δικής του πολιτικής στα χρόνια που κυβερνά τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 12.06.2026 10:57
Πώς «απαντά» η κυβέρνηση στον Σαμαρά και γιατί αντιμετωπίζει διαφορετικά τον Καραμανλή

«Αν είσαι αυστηρός με την παράτυπη μετανάστευση πρέπει επίσης να είσαι ανοιχτός όσον αφορά τη νόμιμη. «Είναι η αναλογία του μεγάλου φράχτη και της μεγάλης πόρτας. Θέλω έναν μεγάλο ”φράχτη” για την παράτυπη μετανάστευση, αλλά θέλω και μια μεγάλη ”πόρτα”, την οποία θα ελέγχουμε εμείς, όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η παράνομη μετανάστευση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον λαϊκισμό όπως επίσης και με το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν αναγνώρισε εγκαίρως την πραγματική έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα ακολούθησε από την αρχή μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν, όπως είπε, επιχειρήθηκε η εργαλειοποίηση μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε ότι η χώρα ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων της, κατασκεύασε φράχτη στον Έβρο και βελτίωσε την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, ενώ παράλληλα η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Υπογράμμισε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο έπρεπε να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε πλέον μια προσέγγιση πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, δίνοντας έμφαση στις επιστροφές και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αυστηρή αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να συνοδεύεται από οργανωμένες πολιτικές νόμιμης μετανάστευσης, καθώς η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Αναφέρθηκε επίσης στις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται με τις λιβυκές αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Καλή σχέση με τον Ερντογάν, αλλά δεν είμαι αφελής»

Σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «διατηρώ μια λειτουργική και, θα έλεγα, καλή σχέση με τον κ. Ερντογάν. Τον έχω συναντήσει πολλές φορές, και θα έλεγα ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει σημειωθεί μια λογική αποκλιμάκωση των εντάσεων. Μερικές φορές παρατηρούμε εξάρσεις στη δραστηριότητα και τη ρητορική, είδαμε μία τον τελευταίο μήνα. Ευελπιστώ ότι μπορεί να περιοριστεί και πάλι.

Ωστόσο, δεν είμαι και αφελής. Θα ενισχύσω τις ένοπλες δυνάμεις μας. Το έχω πράξει συστηματικά. Πιθανότατα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση παρά ποτέ. Χρειαζόμαστε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Άγκυρα και τις δικές του επιδιώξεις δήλωσε ότι «θέλω μια λειτουργική και -γιατί όχι;- εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε δίπλα-δίπλα.

Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχει λειτουργήσει ως αναθεωρητική δύναμη, ιδίως όσον αφορά την προβολή των φιλοδοξιών της στη θάλασσα. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως, αυτό που έχω πει και καταστήσει απολύτως σαφές, είναι ότι η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν θα αμφισβητηθούν ποτέ».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Χίος: Νεκρός 31χρονος μετά από διαπληκτισμό με τον θείο του - Τον μαχαίρωσε στην κοιλιά

Παγκόσμιο μπλακάουτ στα social media: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram

Πέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ σε ηλικία 88 ετών

Κακοκαιρία «εξπρες»: Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι από την Αττική ως την Καστοριά - Πού σημειώθηκαν προβλήματα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • ειδήσεις τώρα
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • μετανάστευση
  • ελληνοτουρκικά
  • μεταναστευτικό
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr