MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Σοκαριστικό περιστατικό σε σχολείο στο Περιστέρι: Εξωσχολικοί έδειραν μαθητή και το μετέδιδαν σε live streamingΦονική κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί από ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδεςΡαγδαία επιδείνωση του καιρού: Πρόγνωση Μαρουσάκη για λασποβροχές και αφρικανική σκόνη - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρίαΗ Ουκρανία παραγγέλνει στην Πολωνία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχηςΟργή στο Ιράν: Άνδρας πέταξε γιαούρτι σε γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ - Στη συνέχεια συνελήφθησαν για παραβίαση των κανόνωνΟργή για τον φράχτη σε παραλία της Μυκόνου: Η φωτογραφία που προκάλεσε αντιδράσειςΟπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο τρία άτομα μετά από επίθεση με ρόπαλα
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Κόσμος   |   08.12.2020 23:40
Newsroom
Newsroom
Οι επιπτώσεις από μια μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών

Ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος ενός Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία

επόμενο άρθροnext-article
copyright: APimages
copyright: APimages

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν μια εμπορική συμφωνία για την εποχή μετά το Brexit, με την πιθανή αποτυχία των προσπαθειών τους να προκαλεί αυξημένο χάρος στο διμερές εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος. Ακολουθούν ορισμένες επιπτώσεις από μια μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου και Βρυξελλών.

 

ΣΤΕΡΛΙΝΑ

Επενδυτές και τράπεζες εδώ και καιρό προβλέπουν ότι θα συναφθεί μια εμπορική συμφωνία, άρα η περίπτωση ενός ‘no-deal’ θα πλήξει τη λίρα, δήλωσαν διαπραγματευτές στην αγορά συναλλάγματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επενδυτικό κλίμα επλήγη όταν οι δυο πλευρές είπαν το Σάββατο ότι συνεχίζει να μην υπάρχει συμφωνία που να καλύπτει ετήσιες εμπορικές συναλλαγές αξίας σχεδόν 1 τρισεκ. δολαρίων, με τη στερλίνα να υποχωρεί έκτοτε έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το σοκαριστικό αποτέλεσμα της κάλπης στο δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ οδήγησε τη λίρα σε απώλειες 8% έναντι του δολαρίου, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από την εποχή που ξεκίνησαν οι κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες τη δεκαετία του 1970.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Στην περίπτωση μη συμφωνίας για το εμπόριο, η Βρετανία θα χάσει την πρόσβαση μηδενικών δασμών και ποσοστώσεων στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών, εν μία νυκτί.

 

Η Βρετανία θα υπαχθεί στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις εμπορικές της συναλλαγές με την 27μελή Ένωση. Θα επιβάλει τον νέο Παγκόσμιο Δασμό του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Global Tariff/UKGT) στις εισαγωγές από την ΕΕ ενώ η ΕΕ θα επιβάλει τους ενιαίους εξωτερικούς δασμούς στις βρετανικές εισαγωγές.

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στο εμπόριο, με τις τιμές να αναμένεται να αυξηθούν για τους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να προκληθεί αναταραχή στα σύνορα, ιδιαίτερα στα κύρια περάσματα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένα τρόφιμα στη Βρετανία καθώς η χώρα εισάγει το 60% των νωπών τροφίμων, ενώ προβλήματα πιθανόν να υπάρξουν στις βρετανικές εξαγωγές αρνιών στην ΕΕ. Οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες σε κλάδους που εξαρτώνται από τις λεγόμενες εφοδιαστικές αλυσίδες άμεσης παράδοσης ( ‘just-in-time’), όπως τα αυτοκίνητα, τα τρόφιμα και τα ποτά. Άλλοι κλάδοι που πιθανόν να επηρεαστούν είναι τα υφάσματα, τα φάρμακα, τα χημικά προϊόντα και τα προϊόντα πετρελαίου.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας, που αντιστοιχούσε στο 47% του εμπορίου της το 2019. Έχει εμπορικό έλλειμμα 79 δισεκ. λιρών με την ΕΕ, με το πλεόνασμα των 18 δισεκ. στις υπηρεσίες να αντισταθμίζεται από έλλειμμα 97 δισεκ. λιρών στα προϊόντα.

Ακόμα και με μια συμφωνία, η Βρετανία αναμένει ότι χιλιάδες φορτηγά που θα προορίζονται για τις ευρωπαϊκές χώρες θα μείνουν σταθμευμένα στη νότια αγγλική κομητεία του Κεντ, με καθυστερήσεις έως και δύο ημέρες.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ

Ο αντίκτυπος θα είναι άμεσα αισθητός για την αυτοκινητοβιομηχανία τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ, με τις βρετανικές εταιρίες να είναι αντιμέτωπες με δασμούς 10% σε όλες τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς την ΕΕ και έως 22% για φορτηγά και οχήματα τύπου βαν εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με 23 ενώσεις του κλάδου.

 

Το κόστος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσει στους καταναλωτές, σύμφωνα με τις 23 αυτές ενώσεις, που προέβλεψαν κόστος 57,7 δισεκ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και 52,8 δισεκ. ευρώ για τις βρετανικές μονάδες. Στη Βρετανία, o Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) ανέφερε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα μειώσει την παραγωγή οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2 εκατ. αυτοκίνητα την επόμενη πενταετία και θα περιορίσει την ικανότητά της να αναπτύξει την επόμενη γενιά οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η έκβαση των διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα αλιείας καθώς θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, αν και από μόνη της η αλιεία συνεισέφερε μόλις το 0,03% του βρετανικού ΑΕΠ το 2019. Η Γαλλία επιδιώκει μια συμφωνία που θα προστατεύει την πρόσβασή της στα βρετανικά αλιευτικά ύδατα για αρκετά χρόνια αλλά έχει πει στους αλιείς της να ετοιμάζονται για μικρότερη ψαριά.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλος για τη Βρετανία και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η μη επίτευξη συμφωνίας θα αφαιρέσει επιπλέον 2% από το βρετανικό ΑΕΠ το 2021 ενώ θα οδηγήσει σε αύξηση τον πληθωρισμό, την ανεργία και τον δημόσιο δανεισμό, όπως έχει προβλέψει το βρετανικό Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR).

Το OBR ανέφερε ότι οι δασμοί βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και τα προβλήματα στα σύνορα θα επηρεάσουν τομείς της οικονομίας, όπως ο μεταποιητικός, που εξήλθαν σχετικά αλώβητοι από την πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με οικονομική μελέτη της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz τον Νοέμβριο ένα σκληρό Brexit –μια απότομη, άτακτη έξοδος- μπορεί να κοστίσει στην ΕΕ έως και 33 δισεκ. ευρώ σε ετήσιες εξαγωγές, με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. Το σοκ δεν θα γίνει στον ίδιο βαθμό αισθητό στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τις χώρες που πιθανόν να πληγούν χειρότερα να είναι οι Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τσεχία, Κύπρος, Μάλτα και Ουγγαρία.

Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Halle έχει προβλέψει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες που εξάγουν στη Βρετανία μπορεί να χάσουν πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία. Ο Hylke Vandenbussche, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέβεν του Βελγίου ανέφερε σε έκθεσή του πέρυσι ότι το Βέλγιο θα είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ με το μεγαλύτερο πλήγμα συγκριτικά με το μέγεθός του, ιδιαίτερα στον τομέα τροφίμων, με την απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Αμφότερες οι πλευρές θέλουν να αποφύγουν ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που εντάσσεται στη συμφωνία αποχώρησης βάσει της οποίας η Βρετανία βγήκε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, θα είναι περίπλοκη χωρίς μια εμπορική συμφωνία.

Βάσει της συνθήκης, η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει, ουσιαστικά, στην ενιαία αγορά της ΕΕ για προϊόντα και είναι ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς της κανονισμούς μετά την 31η Δεκεμβρίου –σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα λειτουργήσουν οι έλεγχοι, οι διευθετήσεις αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αλλά χωρίς μια εμπορική συμφωνία, ο διαχωρισμός Βρετανίας-Βόρειας Ιρλανδίας θα γίνει ακόμα εντονότερος.

Ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία θα επιτρέψει στη Βόρεια Ιρλανδία να γίνει η πίσω πόρτα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας για πρώτη φορά μετά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.

ΠΙΚΡΙΑ

Και οι δύο πλευρές είναι πιθανόν να εξαπολύσουν εκατέρωθεν κατηγορίες για το οποίο χάος προκύψει μετά από μια έξοδο χωρίς συμφωνία, και η Ευρώπη θα είναι διαιρεμένη ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της ανόδου της Κίνας, της ρωσικής αυτοπεποίθησης και τον αντίκτυπο από την πανδημία της Covid-19.

Θα υπάρξει επίσης πικρία εντός της ΕΕ, που θα χάσει μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη δυνάμεις σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ισχύ και τις μυστικές πληροφορίες, τη δεύτερη μεγαλύτερή της οικονομία και το μόνο χρηματοπιστωτικό κέντρο που στέκεται ανταγωνιστικά απέναντι στη Νέα Υόρκη.

Η Βρετανία έτσι θα εξαρτάται περισσότερο από τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Βρετανία προωθεί νομοθεσία που θα της επιτρέψει να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης που συνδέονται με τη Βόρεια Ιρλανδία, καθιστώντας ασαφές σε ποιο βαθμό θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η συμφωνία διαζυγίου.

ΣΙΤΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα είναι ήδη έτοιμη σε μεγάλο βαθμό για το Brexit καθώς μια εμπορική συμφωνία ποτέ δεν επρόκειτο να καλύπτει την πλέον ανταγωνιστική διεθνώς βιομηχανία της Βρετανίας.

Ενώ οι περισσότερες τράπεζες και επενδυτές έχουν βρει τρόπους για να διαχειριστούν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος ενός δύσκολου Brexit θα είναι απρόβλεπτος και η ΕΕ πιθανόν να θελήσει να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το Σίτι του Λονδίνου.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Βρετανία
  • Μπόρις Τζόνσον
  • Brexit
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:11
Σπίτι μου: Οι ανακοινώσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για φθηνά δάνεια σε νέους
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:38
Shopping όλο το 24ωρο - «Πράσινο φως» στην παράταση ωραρίου, με απόφαση δημάρχου
MENSHOUSE
«Ένας Κύπριος θα κάνει νοθεία»: Οι εκλογές που η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα νικήσει με κλοπή
MENSHOUSE
Τρία πιάτα όλα κι όλα: Το θρυλικό τηγανατζίδικο που 80 χρόνια αποθεώνει την απλότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
31-03-2023 20:56
Με διαφορά 20 λεπτών οι δύο εκτροχιασμοί τρένων στην Ελβετία - Πολλοί οι τραυματίες
02
01.04.2023 22:21
Θύελλα για τον Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία: Αντιδράσεις μετά τη φωτογραφία που τον δείχνει να πατά σε χαλί προσευχής
03
30.03.2023 20:57
Μεγάλος σεισμός στη βόρεια Χιλή – Οι πρώτες πληροφορίες
04
02.04.2023 08:57
Οργή στο Ιράν: Άνδρας πέταξε γιαούρτι σε γυναίκες που δεν φορούσαν χιτζάμπ - Στη συνέχεια συνελήφθησαν για παραβίαση των κανόνων
05
02.04.2023 07:21
Στις κάλπες για 5η φορά οι Βούλγαροι μέσα σε 2 χρόνια-Καταγγελίες για πώληση ψήφων έναντι 150 λέβα-Η επόμενη μέρα στη Σόφια

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 01/04/2023
Κεντρικό... | 01.04.2023 19:56
Κεντρικό δελτίο 01/04/2023
Ώρα Ελλάδος 30/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 30.03.2023 09:55
Ώρα Ελλάδος 30/03/2023
Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στον Αγ. Δημήτριο - Τρεις έφηβοι στο νοσοκομείο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 20:42
Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στον Αγ. Δημήτριο - Τρεις έφηβοι στο νοσοκομείο
Στήθηκε… φράχτης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 18:54
Στήθηκε… φράχτης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δένδιας έλεγε ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα ο φράχτης
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 19:15
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Δένδιας έλεγε ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα ο φράχτης