MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Μάρτης... γδάρτης : Πυκνό χιόνι στο καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας – Με αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτωνΣοκαριστικό βίντεο: Οδηγός αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα στην περιμετρική Πατρών και χάνει τον έλεγχοΠεινασμένη αρκούδα έκανε έφοδο στο όρος Πάικο και έφαγε 40 κιλά μέλιΕντυπωσιακό φαινόμενο: 5 πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν με τη Σελήνη - Τι συμβαίνει στον ουρανό κατά την «πλανητική παρέλαση»Οι κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη – Τι θα γίνει με τους υπηρεσιακούς υπουργούς
Homepage |   Κόσμος   |   19.07.2021 22:44
Newsroom
Newsroom
Ο υπουργός Εξωτερικών για Κυπριακό – ΝΑΤΟ – Τουρκία – Αραβικό κόσμο

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Δεν υπάρχει «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο

επόμενο άρθροnext-article
(copyright: Eurokinissi)
(copyright: Eurokinissi)

Σε συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα Asharq Al Aswat ο Νίκος Δένδιας στέλνει σαφές μήνυμα για το Κυπριακό. «Δεν υπάρχει “λύση δύο κρατών” στην Κύπρο», τονίζει και συμπληρώνει ότι «Υπάρχει πρόταση δημιουργίας δύο κρατών από τη μεριά των Τούρκων, η οποία δεν αποτελεί λύση στο Κυπριακό». «Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τονίζει και προσθέτει: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”».

 

Ο υπουργός επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα».

Συμμαχία αξιών το ΝΑΤΟ 

Ερωτηθείς για το ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της, αλλά πρόσθεσε πως «ορισμένες φορές το ΝΑΤΟ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ των κρατών μελών». «Θα ήθελα το ΝΑΤΟ να μην ξεχνά ότι πέρα από Συμμαχία, δεν είναι απλά και μόνο μια Συμμαχία χωρών, είναι μια Συμμαχία θεμελιωμένη σε συγκεκριμένες αξίες. Και αυτό υποχρεώνει το ΝΑΤΟ, όταν ένα μέλος του σφάλλει, να το δηλώνει ξεκάθαρα. Δεν το έχει πράξει έως τώρα», αναφέρει και συνεχίζει, «το ΝΑΤΟ είναι Συμμαχία αξιών. Και οφείλω να πω ότι προχωρούμε σε μια πλήρη αναθεώρηση του μέλλοντος του ΝΑΤΟ: στην πολιτική του ΝΑΤΟ για το 2030. Θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς πώς περιγράφεται αυτό το στοιχείο των αξιών στο συγκεκριμένο έγγραφο πολιτικής».

Ιστορική η σχέση Ελλάδας – Αραβικών χωρών

Για την συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «είχε ήδη καθυστερήσει πολύ», καθώς η Ελλάδα έχει «μια ιστορική σχέση με τις αραβικές χώρες που ανάγεται αιώνες πριν». «Συνεπώς, η δημιουργία μιας θεσμοθετημένης σχέσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν εξαιρετικής σημασίας για εμάς. Τη θεωρούμε ως ένα βήμα προς την επίτευξη στενότερης συνεννόησης με τις περισσότερες αραβικές χώρες, ιδίως, με τις αραβικές χώρες που συμμερίζονται τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τη διεθνή τάξη, δηλαδή να βασίζεται σε κανόνες», είπε και πρόσθεσε πως «θα θέλαμε ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα αραβικά έθνη να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα πράγματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, αλλά και τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας, τις φιλοδοξίες μας για την περιοχή». Σχετικά με το αν η Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον αραβικό ρόλο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ομόλογοί του από κάποιες αραβικές χώρες «μου έδωσαν ακλόνητες αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τα αραβικά έθνη αλλά και για τα όνειρα που έχει. Κάποιου είδους νεο-οθωμανική φιλοδοξία, καθώς πιστεύει ότι αυτό το χαλιφάτο θα μπορούσε να ξαναγεννηθεί». Η Ελλάδα, από την άλλη, δεν έχει «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες στην περιοχή». «Πιστεύουμε δε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με το οποίο οι περισσότερες χώρες με τις οποίες έχουμε στενές σχέσεις έχουν συνταχθεί, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας», σημειώνει και προσθέτει πως «θα θέλαμε η Τουρκία να γίνει μέρος αυτής της συνεννόησης, αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να επιτευχθεί».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και ο ίδιος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. «Η δημιουργία ενός διαδρόμου ενεργειακού εφοδιασμού από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Φόρουμ για το φυσικό αέριο, οι αγωγοί, καθώς και η διασύνδεση, αποτελούν μέρος της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε ένα κοινό οικονομικό μέλλον», τόνισε. «Υπάρχει ένας ατελείωτος κατάλογος κοινών συμφερόντων με την Αίγυπτο», ανέφερε. Υπογράμμισε ακόμη τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με το Ισραήλ και επεσήμανε ότι και οι Ισραηλινοί συμμερίζονται την άποψη της Ελλάδας ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου ως χώρας έχει θεμελιώδη σημασία για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της Σαουδικής Αραβίας για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής και της ελληνικής και σημείωσε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έστειλε μια πυραυλική συστοιχία Patriot. «Δώσαμε όπλα στη Σαουδική Αραβία για να αμυνθεί ενάντια σε ανώνυμους εχθρούς, και όχι για να επιτεθεί η ίδια σε άλλους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διατηρεί ακόμη άριστη στρατηγική σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Κουβέιτ, την Ιορδανία, το Ιράκ, ενώ επιθυμεί να εντάξει σε αυτό το πλαίσιο την Ινδία.

Για τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ

Για τη Συρία, ο Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι «η ύπαρξη ενός αποτυχημένου κράτους στη Μεσόγειο δεν είναι προς το συμφέρον μας. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα ξεχάσουν και θα συγχωρήσουν το καθεστώς 'Ασαντ. Αυτό που κάνουμε είναι να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ζήτημα εκεί και ο Έλληνας Επιτετραμμένος οφείλει να είναι παρών για να συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, να βοηθά τους Έλληνες πολίτες και να βοηθά τους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν διαπιστεύουμε ωστόσο τον Επιτετραμμένο μας στο καθεστώς 'Ασαντ. Πρέπει πρώτα να διαβουλευτούμε με τους Ευρωπαίους φίλους και εταίρους μας και κατόπιν το Συμβούλιο της ΕΕ να αποφασίσει για τον τρόπο αντιμετώπισης του καθεστώτος 'Ασαντ», ανέφερε και εξήγησε ότι απόφαση της ΕΕ είναι «να δούμε να γίνονται βήματα από την πλευρά του καθεστώτος 'Ασαντ, ώστε να χορηγηθούν κονδύλια για το σχέδιο ανοικοδόμησης. Και λυπούμαι που τα βήματα αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί επειδή, για παράδειγμα, δεν αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Επειδή ο λαός της Συρίας έχει ανάγκη την βοήθειά μας, και την έχει ανάγκη επειγόντως». Ο εκδημοκρατισμός, ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου είναι αυτά που θα ανέμενε η ΕΕ, εξήγησε.

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

 

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους διαχρονικά και τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί πάντα έκαναν τις ορθές δηλώσεις, όταν εκδηλώνεται ελληνοτουρκική κρίση». «Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά θετική δύναμη στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και θα ήμουν ευτυχής αν υπήρχε εντονότερη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, εντονότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή», σημείωσε. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται μια νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το φθινόπωρο του 2021 και να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

Όλες οι ειδήσεις

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Ομόλογησε ο 30χρονος τη δολοφονία της 26χρονης

Γιώργος Γεωργαντάς: Από τις 20 Ιουλίου έτοιμη η εφαρμογή για το Freedom Pass

Κορονοϊός – Μύκονος: Πώς φτάσαμε στο τοπικό lockdown

Αντώνης Μανιτάκης: Συνταγματικά προβληματικές οι απολύσεις λόγω άρνησης εμβολιασμού

 

Φολέγανδρος: Τι λέει η γυναίκα που είδε τον 30χρονο και ενημέρωσε την αστυνομία

Πανελλήνιες 2021: Οι «παγίδες» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τα 5 σημεία προσοχής

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Τουρκία
  • ΗΠΑ
  • Νίκος Δένδιας
  • Υπουργός Εξωτερικών
  • Συρία
  • Κυπριακό
  • αραβικός κόσμος
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 03:45
Εργασία: Με μισθό έως 820 ευρώ καθαρά 1 στους 2 εργαζόμενους - Στον «πάγο» οι υψηλόμισθοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 04:30
Καύσιμα: Σενάρια για Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο - Βουτιά στην κατανάλωση
MENSHOUSE
Μετρημένες θέσεις, μαγευτικό τοπίο: Η πιο καθαρή παραλία της Ελλάδας με τα πολύχρωμα σύρματα που βλέπεις το βυθό από μακριά
MENSHOUSE
«Θα ευχόταν να μην είχε κερδίσει ποτέ τα εκατομμύρια»: Η ιστορία καταστροφής του Έλληνα γιατρού που έπιασε το χρυσό εξάρι του Λόττο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
27-03-2023 12:53
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε πόλη σε lockdown επειδή... χάθηκαν 653 σφαίρες από στρατιώτες - Δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες
02
28.03.2023 10:41
«Ο μπαμπάς σου είναι νεκρός»: 28χρονη σκότωσε τον άντρα της live στο Facebook και μπροστά στα παιδιά της
03
28.03.2023 18:51
Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που αστυνομικοί εξουδετερώνουν τη δράστιδα του μακελειού σε σχολείο του Τένεσι
04
28.03.2023 21:05
Sam Bankman-Fried: Ο πρώην μεγιστάνας των Bitcoin προσπάθησε να… δωροδοκήσει κινέζους αξιωματούχους!
05
27.03.2023 14:06
«Θα σας πάω να δείτε τον Θεό»: 37χρονη δολοφόνησε τις κόρες της για να εκδικηθεί τον πρώην σύζυγό της

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Κεντρικό... | 28.03.2023 19:57
Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ώρα Ελλάδος... | 28.03.2023 08:27
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Αθλητικό δελτίο 28/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 28.03.2023 19:51
Αθλητικό δελτίο 28/03/2023
Απρέπεια από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού: Πέταξε φούστα στον πρόεδρο της ΕΠΟ
Ώρα Ελλάδος... | 28.03.2023 08:07
Απρέπεια από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού: Πέταξε φούστα στον πρόεδρο της ΕΠΟ
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.03.2023 14:18
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση