Τουρκία: Άγαλμα της Aρτέμιδος εκτίθεται για πρώτη φορά στη Σμύρνη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Το άγαλμα της θεάς Άρτεμις, που βρέθηκε το 1963 στην αρχαία πόλη Θερμαί Θησός στην επαρχία Μανίσα, εκτέθηκε για πρώτη φορά στο αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης μετά από μισό αιώνα.
Κάθε μήνα το αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης βγάζει από τη συλλογή στις αποθήκες του λατρευτικά και τελετουργικά αντικείμενα και τα εκθέτει.
Ο Τζενγκίζ Τοπάλ, διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου της Σμύρνης, μιλώντας στο πρακτορείο DHA, έδωσε πληροφορίες σχετικά με το άγαλμα: "Είναι ένα άγαλμα από μάρμαρο, χωρίς κεφάλι και χέρια. Στην περιοχή του στήθους υπάρχουν ανάγλυφα και στη φούστα μοτίβα ταύρου, μέλισσας και φυτών. Είναι ένα άγαλμα 65 εκατοστών. Από τα απομεινάρια στη βάση του καταλαβαίνουμε ότι πιθανότατα υπήρχαν ελάφια δίπλα του.
Συνολικά το άγαλμα έχει ύψος 1 μέτρο 10 εκατοστά. Στο φόρεμά της υπάρχουν μέλισσες, που αντιπροσωπεύουν τη γονιμότητα. Στον ώμο της είναι ένα λιοντάρι κι άλλες φιγούρες, οι οποίες ωστόσο έχουν χαθεί".
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του μουσείου της Σμύρνης, «συναντώνται αρκετά αγάλματα της Άρτεμις σε αυτή τη γεωγραφία. Υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι σε εκείνη, αγάλματα και φιγούρες. Στην Έφεσο αναφέρεται ότι υπήρχε το άγαλμά της, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο».
«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: Με τι όπλα θα μπορούσε να χτυπήσει ο Τραμπ το Ιράν - Τα σενάρια για τους στόχους
Πώς οι αγρότες άναψαν το «πράσινο φως» στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Πότε αναμένεται να γίνει
Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μου έστειλαν πρόστιμο για ρευματοκλοπή επειδή είχα κλειστό τον γενικό του σπιτιού»
Σοκαριστικό βίντεο με on air σεξουαλική επίθεση του Χούλιο Ιγκλέσιας σε παρουσιάστρια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



