MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη νέα κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων: Εισαγγελική παρέμβαση και έρευνα με την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού ΕγκλήματοςΔιεκόπη η δίκη του γυναικοκτόνου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου - Δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριοΜαρουσάκης: Τι καιρό θα έχουμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Πού θα δούμε ακόμα και 30 βαθμούς ΚελσίουΑποσύρεται το κόμμα ΕΑΝ του Κανελλόπουλου από τις εκλογές - «Ανασυγκρότηση μετά τις κάλπες»Ιστορία που προκαλεί θλίψη στη Λάρισα: Πέθανε 28χρονος μετά από απίστευτη ταλαιπωρία από νοσοκομείο... σε νοσοκομείο
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Κόσμος   |   09.12.2022 17:42
Μαρία Ζαχαράκη
Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Αραβικά ΜΜΕ: Πότε θα ξανασυναντηθούν Ερντογάν και Σίσι – Σε πορεία ταχείας εξομάλυνσης οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

επόμενο άρθροnext-article

Συνάντηση μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής αντιπροσωπείας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών με επίκεντρο τα νέα βήματα προς την εξομάλυνση των σχέσεων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύμφωνα με την εφημερίδα Al Araby, που έχει έδρα το Λονδίνο.

 

Μεταξύ των ζητημάτων ήταν η Λιβύη και η ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της «κατάστασης των Αιγυπτίων αντιφρονούντων στην Τουρκία».

Ημερομηνία νέας συνάντησης Ερντογάν-Σίσι

Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν τρεις πιθανές ημερομηνίες, εκ των οποίων η μία ήταν ο Απρίλιος, για μία νέα πιθανή συνάντηση των προέδρων Τουρκίας - Αιγύπτου.

Μιλώντας στο Al Araby υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών είναι «κοντά» και ότι αυτό το βήμα θα μπορούσε να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται, οι αντιπροσωπείες όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα ώστε οι πρεσβευτές να διοριστούν το Μάρτιο και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου να συναντηθούν τον Απρίλιο, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν πλήρως στα μέσα του 2023.

Επικρατέστερος να διοριστεί πρεσβευτής στο Κάιρο από πλευράς Τουρκίας είναι ο σημερινός επιτετραμμένος, Σαλίχ Μουτλού.

1ο αγκάθι η Λιβύη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ζήτημα της Λιβύης κυριάρχησε στη συνάντηση και αυτό που αναφέρθηκε είναι ότι υπήρξε συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να μην σχηματιστεί τώρα νέα κυβέρνηση στη Λιβύη, ενώ υπήρξε διαφωνία ως προς τα πρόσωπα. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον σημερινό πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντουλχαμίτ Ντμπεϊμπά, ενώ η Αίγυπτος υποστηρίζει τον Φετχί Μπασάγα, τον υποψήφιο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ .

 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναφέρθηκε ότι η τουρκική πλευρά ήταν έτοιμη να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις» στο Κάιρο, εάν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις εκλογές στη Λιβύη.

2ο αγκάθι η ανατ. Μεσόγειος

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπίλυτα και ευαίσθητα ζητήματα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να καθυστερήσουν την εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου, κατά την άποψη των ειδικών.

Ο Τούρκος σύμβουλος, Αλαεντίν Σενγκιουλέρ, που μίλησε στην εφημερίδα, από την πλευρά του πιστεύει ότι ο δρόμος για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων απαιτεί χρόνο και συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.
«Ειδικά το θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα από τα πιο κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα», είπε ο Σενγιουλέρ.

Ο Τούρκος αναλυτής Γιουσούφ Κατίπογλου, αναφέρει ότι η Τουρκία "παρέχει μεγάλη ευελιξία και θα προσφέρει περισσότερα στα άλυτα ζητήματα", αλλά ότι το φυσικό αέριο της Μεσογείου είναι πολύ σημαντικό για την Άγκυρα και η Λιβύη είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Αιγύπτιος διπλωμάτης, μιλώντας επίσης στην Al Araby, δήλωσε ότι: «Η αναζωογόνηση των σχέσεων είναι πιο κοντά από ποτέ, η Τουρκία κατανοεί τις ευαισθησίες της Αιγύπτου στη Λιβύη και η Αίγυπτος δεν θέλει να βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο ερευνητής Σουάντ Καμπία, από την άλλη, πιστεύει ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η καταλληλότερη περίοδος για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου, δεδομένων των παγκόσμιων οικονομικών δυσκολιών.
«Η γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί μετά την εκτόνωση των πολιτικών εντάσεων», δήλωσε.

Μεγάλη πρόοδος σε επίπεδο διαβούλευσης

Ο ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι «οι τρέχουσες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο" και "έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση στα θέματα που υπήρχε διαφωνία».

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα συμφώνησε να μην εκδώσει κανένα μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και ότι δεν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί καμία αντιπολιτευτική πολιτική δράση.

Το… χρυσό παρασκήνιο της χειραψίας Ερντογάν - Σίσι

Ένα στιγμιότυπο, χίλια ανταλλάγματα… θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της φωτογραφίας με τη χειραψία Ερντογάν - Σίσι στο Κατάρ στις 20 Νοεμβρίου.

Το παρασκήνιο που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά για το πώς αυτοί οι δύο ηγέτες κατάφεραν να χαμογελάσουν και να σφίξουν τα χέρια ‘έτσι ξαφνικά’, αποκαλύπτει ότι πάντοτε οι καλές προθέσεις… ανταμείβονται.

 

Όπως αποκαλύπτουν αιγυπτιακά μέσα, ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι για να δώσει το χέρι του στον Ερντογάν, είχε ανοίξει πριν τη χούφτα του για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο οικονομικό αντάλλαγμα από το Κατάρ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Mada Masr, μετά τη συνάντηση, ο εμίρης του Κατάρ διοργάνωσε συμπόσιο για να γιορτάσει τη συμφιλίωση, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει ένα -άγνωστο μέχρι στιγμής- σημαντικό ποσό ως άμεση οικονομική στήριξη στην Αίγυπτο, το οποίο θα εισρεύσει στο Κάιρο την επόμενη περίοδο.

Τα χρήματα θα έρθουν σε μια ζωτική στιγμή για την Αίγυπτο, καθώς εκτός από την έλλειψη ξένου συναλλάγματος, αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι οι πρότερες προσπάθειές της να εξασφαλίσει ένα σωτήριο ‘μαξιλάρι’ από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στον Κόλπο δεν απέδωσαν.

Διπλωμάτες στο Κάιρο πιστεύουν ότι τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Αίγυπτο η επιτάχυνση της συμφιλίωσης οφείλεται σε οικονομικά κίνητρα. Το Κάιρο στράφηκε στη Ντόχα, αναζητώντας επενδύσεις και συνεργασία Κατάρ-Αιγύπτου στην εξωτερική πολιτική για να αντισταθμίσει την επιρροή των ΗΑΕ.

Τον Απρίλιο τα σπουδαία

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να ορίσει μετά τη χειραψία κι έναν οδικό χάρτη για την επαναπροσέγγιση, πριν χαθεί πάλι σε έναν κυκεώνα ατελέσφορων συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει ήδη πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο να πάει ακόμη και στο Κάιρο να συναντήσει τον Σίσι για να ξεκινήσει αποφασιστικά μια νέα φάση στις αιγυπτο-τουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, το Κάιρο πρότεινε αναβολή για να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Άγκυρα και Κάιρο αναμένεται πάντως, σύμφωνα με think tank κοντά στην κυβέρνηση του Καΐρου, να ανταλλάξουν υπουργικές επισκέψεις τις επόμενες εβδομάδες και εκατέρωθεν πρεσβευτές εντός του Απριλίου.
Η άμεση ‘εργασία’ και των δύο χωρών θα είναι να συμφωνήσουν σε πρότζεκτ οικονομικής συνεργασίας, στα οποία εγγυητής και εταίρος θα μπορούσε να είναι το Κατάρ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Φωτιά στο Μάτι: «Το κράτος ήταν απόν» - Δραματικές μαρτυρίες ανθρώπων που έχασαν αγαπημένους τους
  • Έκτακτα μέτρα Πλεύρη για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Το τελεσίγραφο στις φαρμακαποθήκες για άρση άδειας λειτουργίας
  • Πυροβολισμός 16χρονου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας του θύματος - Ψυχραιμία συνιστούν οι Πρόεδροι των Ρομά
  • Πληθωρισμός: Μείωση στο 8,5% τον Νοέμβριο - Παραμένει η ακρίβεια
  • Μουντιάλ 2022: «Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής, είτε στην δουλειά είτε στον ύπνο», είπε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης για τον θάνατο ενός ακόμα εργάτη
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Τουρκία
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • Αίγυπτος
  • Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι
  • ΜΜΕ
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.05.2023 08:00
Φορολογικές Δηλώσεις: Η ΑΑΔΕ ανοίγει «παράθυρο» διορθώσεων χωρίς πρόστιμο για μικρότερο φόρο
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 30.05.2023 09:28
Σούπερ μάρκετ: Η ακρίβεια εκτόξευσε τον τζίρο - Τι κόβουν οι καταναλωτές
MENSHOUSE
Καιρός να πανικοβληθούμε με τη «Νόσο Χ»
MENSHOUSE
Για τη μεγάλη ανατροπή: Οι νέες αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ για να γυρίσει το -20 (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
29-05-2023 15:40
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση της Μαντλίν ΜακΚαν: Πληροφορίες πως βρήκαν αυτοσχέδιο βωμό αφιερωμένο στο εξαφανισμένο κορίτσι
02
29.05.2023 23:47
Χάος στο Κόσοβο: Άγριες συγκρούσεις δυνάμεων του ΝΑΤΟ με διαδηλωτές και δεκάδες τραυματίες
03
30.05.2023 05:45
Αρχαίες τουαλέτες στην Ιερουσαλήμ οδήγησαν σε σημαντική ανακάλυψη για την υγεία των ανθρώπων της Εποχής του Σιδήρου
04
30.05.2023 08:39
Συναγερμός στη Ρωσία: Επίθεση με drones κατά της Μόσχας - Ζημιές σε κτίρια, εκκενώθηκε πολυκατοικία
05
25.05.2023 20:20
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τη Μαντλίν ΜακΚαν: Τι ανακοίνωσε η πορτογαλική αστυνομία

POPULAR VIDEOS

Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες – Διευκόλυναν παράτυπους μετανάστες να περάσουν στον Έβρο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:36
Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες – Διευκόλυναν παράτυπους μετανάστες να περάσουν στον Έβρο
Διαμελισμό της Ουκρανίας προβλέπει ο Μεντβέντεφ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 20:49
Διαμελισμό της Ουκρανίας προβλέπει ο Μεντβέντεφ
Στα «τάρταρα» η τουρκική λίρα – Νέα ιστορική πτώση μετά τη νίκη Ερντογάν
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.05.2023 19:17
Στα «τάρταρα» η τουρκική λίρα – Νέα ιστορική πτώση μετά τη νίκη Ερντογάν
Κεντρικό δελτίο 29/05/2023
Κεντρικό... | 29.05.2023 19:59
Κεντρικό δελτίο 29/05/2023
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ώρα Ελλάδος
Ώρα Ελλάδος... | 29.05.2023 09:21
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ώρα Ελλάδος