Γκιουλενιστές στην Ελλάδα: Η διπλωματική βαβέλ ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα
Η Τουρκία εξακολουθεί να υπενθυμίζει δηκτικά την παρουσία χιλιάδων γκιουλενιστών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οκτώ χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η Τουρκία εξακολουθεί να υπενθυμίζει δηκτικά την παρουσία χιλιάδων γκιουλενιστών στην Ελλάδα, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την ασφάλεια και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Σε νέο ρεπορτάζ φέτος του κρατικού καναλιού TRT Haber, με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος, αναφέρεται εκτενώς στο θέμα αυτό.
Γιατί έφυγαν οι γκιουλενιστές από την Τουρκία
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, στους οποίους κατατάσσονται πλέον και οι γκιουλενιστές της οργάνωσης FETO, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη διπλωματική συνεννόηση και συνεργασία.
Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, αποτέλεσε το έναυσμα για τη φυγή πολλών ακόμη γκιουλενιστών στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα ένα από τα κύρια σημεία διαφυγής για άτομα που καταζητούνται από την τουρκική κυβέρνηση. Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να ζητούν την έκδοση των καταζητούμενων, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιτηρούν αυστηρά τα σύνορα για να αποτρέψουν περαιτέρω παράνομες διελεύσεις.
«Βομβάρδισαν κρατικά ιδρύματα και έβαλαν στο στόχαστρο το λαό. Ήθελαν να υλοποιήσουν το προδοτικό σχέδιο του πραξικοπήματος. Όταν η απόπειρα πραξικοπήματος απετράπη από το κράτος και το τουρκικό έθνος, διέφυγαν στην Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ, τονίζοντας το δραματικό σκηνικό της νύχτας εκείνης και το ρόλο της Ελλάδας έπειτα ως ‘καταφύγιο’.
«Οι πρώτοι γκιουλενιστές που διέφυγαν στην Ελλάδα ήταν οκτώ στρατιώτες, οι οποίοι έκαναν αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο, ζητώντας άσυλο από τις ελληνικές αρχές.
Το ίδιο βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την Αθήνα την έκδοση των στρατιωτικών, αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε. Παρόλο που το στρατιωτικό ελικόπτερο παραδόθηκε στην Τουρκία, οι οκτώ γκιουλενιστές δεν εκδόθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, έχοντας λάβει άσυλο από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι οκτώ στρατιωτικοί αργότερα εγκατέλειψαν τη χώρα».
Η Τουρκία έχει κατατάξει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς στην κόκκινη κατηγορία της λίστας καταζητούμενων και έχει προσφέρει αμοιβή 32 εκατομμυρίων λιρών για τη σύλληψή τους. Παράλληλα, συνεχίζει τις προσπάθειες για την έκδοση άλλων γκιουλενιστών από την Ελλάδα, διατηρώντας το θέμα στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.
Έκκληση Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα
Η αναφορά του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, στην παρουσία μελών της FETO στην Ελλάδα έρχεται να υπογραμμίσει τη διαφορετική γλώσσα που μιλούν οι δύο χώρες σε θέματα ασφάλειας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις απειλές που θέτουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETO, το PKK και το DHKP-C, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση FETO αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.
"Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία κατέφυγαν πολλά μέλη της FETO μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ορισμένα από αυτά εξακολουθούν να ζουν εδώ και να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους κατά της χώρας μας αυξάνει ακόμη περισσότερο την ευθύνη μας", δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης.
Παρά τις ιστορικές και πολιτικές διαφορές, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζει ο Ερτζιγές, να διατηρήσουν ένα θετικό κλίμα συνεργασίας. "Υπενθυμίζουμε την απειλή της FETO με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο στις ελληνικές αρχές" πρόσθεσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην έκκληση για αυξημένη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο «χωρισμός» της Ιεράς Οδού – Τα γεγονότα και το παρασκήνιο του συνεδρίου και της φυγής Κασσελάκη – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
Αμπελόκηποι: «Καθόμασταν πάνω στη βόμβα, ο γιος μου σώθηκε από θαύμα», λέει στο ethnos.gr ιδιοκτήτρια του πάνω διαμερίσματος
Αποτίμηση της συνάντησης Γεραπετρίτη και Φιντάν - Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Προσπάθησαν να πετάξουν βεγγαλικά στο σπίτι, επειδή ο γείτονας είχε σημαία της Παλαιστίνης» - Έλληνας κάτοικος του Άμστερνταμ περιγράφει το βράδυ του τρόμου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr