Μοναδική ανακάλυψη στον Ειρηνικό Ωκεανό: Ωκεανογράφοι βρήκαν υποθαλάσσιο βουνό μεγαλύτερο από τον Όλυμπο
Μόνο το 26% περίπου του θαλάσσιου πυθμένα έχει χαρτογραφηθεί – Ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Φανταστείτε τέσσερις ουρανοξύστες στο ύψος του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Αυτό είναι, σχεδόν και το ύψος ενός υποβρύχιου βουνού που πρόσφατα ανακαλύφθηκε και χαρτογραφήθηκε από ωκεανογράφους με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt στην Καλιφόρνια.
Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό 900 μίλια (1.448 χιλιόμετρα) από τις ακτές της Χιλής, έχει ύψος 3.109 μέτρα (1,9 μίλια) και αποτελεί μέρος μιας υποβρύχιας οροσειράς που φιλοξενεί σφουγγαρόκηπους, αρχαία κοράλλια και σπάνια θαλάσσια είδη - συμπεριλαμβανομένου ενός είδους καλαμαριού που κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά.
Πως ανακαλύφθηκε το υποβρύχιο βουνό
Η ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt εξερεύνησε την περιοχή χρησιμοποιώντας το ερευνητικό σκάφος R/V Falkor (πολύ) κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 28 ημερών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Οι ερευνητές χαρτογράφησαν το βουνό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα σόναρ κάτω από το κύτος του πλοίου.
«Τα ηχητικά κύματα κατεβαίνουν και αναπηδούν πίσω στην επιφάνεια και μετράμε το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψουν και να μετρηθούν. Από αυτό παίρνουμε μια πολύ καλή ιδέα (για την τοπογραφία του βυθού)», δήλωσε η Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του ινστιτούτου. «Είναι σημαντικό, διότι προς το παρόν μόνο το 26% περίπου του βυθού έχει χαρτογραφηθεί με τέτοια ανάλυση. Και ο θαλάσσιος πυθμένας καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας».
Οι ωκεανογράφοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 υποθαλάσσιες προεξοχές που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα (3.280 πόδια) σε όλο τον κόσμο. Παρέχουν σημαντικά ενδιαιτήματα για μια ποικιλία ειδών. Το πρόσφατα χαρτογραφημένο υποθαλάσσιο βουνό είναι μεγαλύτερο από τον Όλυμπο στην Ελλάδα, που έχει ύψος 2.917 μέτρα, μικρότερο από το ιαπωνικό όρος Φούτζι, που έχει ύψος 3.776 μέτρα, και σχεδόν τετραπλάσιο από το ύψος των 830 μέτρων του Burj Khalifa, του πύργου του Ντουμπάι.
Σπάνια θαλάσσια είδη
Χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ρομπότ, η ομάδα εξερεύνησε μια από τις κορυφογραμμές του βουνού, βρίσκοντας μια περιοχή πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα. Οι ερευνητές κατέγραψαν ένα λευκό χταπόδι Casper με μορφή φαντάσματος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που αυτό το κεφαλόποδο που ζει σε μεγάλα βάθη έχει παρατηρηθεί στον νότιο Ειρηνικό. Εντόπισαν επίσης δύο σπάνια σιφωνοφόρα Bathyphysa, τα οποία μερικές φορές είναι γνωστά ως ιπτάμενα τέρατα σπαγγέτι για την εμφάνιση τους που μοιάζει με σπάγκο.
«Το χταπόδι (Casper) δεν έχει ποτέ συλληφθεί, οπότε δεν έχει ακόμη επιστημονική ονομασία», δήλωσε ο Virmani. Η ομάδα κατέγραψε επίσης τα πρώτα πλάνα από ένα ζωντανό καλαμάρι Promachoteuthis, γνωστό μόνο από μερικά συλλεχθέντα δείγματα.
Υποψήφια για την πρώτη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή ανοικτής θάλασσας στον κόσμο
Οι ανακαλύψεις αυτές ήταν τα σημαντικότερα σημεία της τρίτης αποστολής του ερευνητικού σκάφους φέτος στην κορυφογραμμή Νάζκα, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα. Η περιοχή θα μπορούσε να είναι υποψήφια για την πρώτη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή ανοικτής θάλασσας στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα συνθήκη του ΟΗΕ που θα υιοθετηθεί το 2023 και επικυρώνεται από τα κράτη, δήλωσε ο Virmani.
«Σε όλες τις τρεις αποστολές, καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε και να εξερευνήσουμε 25 υποθαλάσσιες προεξοχές, που είναι αρκετά μεγάλος αριθμός για να εξερευνήσουμε», είπε. «Νομίζω ότι έχουμε κάποια καλά δεδομένα ως κοινότητα που θα μπορούσαν να προωθηθούν για να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται για μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περιοχή για προστασία».
Οι δύο προηγούμενες αποστολές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατέγραψαν 150 άγνωστα μέχρι τότε είδη. Επιπλέον 20 πιθανά νέα είδη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αποστολής.
Λεπτομέρειες για τα νεοανακαλυφθέντα είδη θα κοινοποιηθούν στην απογραφή των ωκεανών, μια φιλόδοξη διεθνή συνεργασία για την καταγραφή της θαλάσσιας ζωής που κρύβεται στους ωκεανούς του κόσμου. Στόχος της είναι να εντοπίσει 100.000 άγνωστα είδη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα και να προστατεύσουν το οικοσύστημα της βαθιάς θάλασσας.
«Κόφτης» στις εξετάσεις για τον σακχαρώδη διαβήτη: Τι προβλέπει το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο
SOS για τον τυφώνα Μίλτον: Θα αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της Φλόριντα - «Όποιος μείνει θα πνιγεί»
Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν
Εκδικάζεται σήμερα η μήνυση του Γιάννη Πλούταρχου σε stalker: Η συγγνώμη της και οι δηλώσεις της συνηγόρου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr