Τουρκία: Αποσυναρμολογούν το εξωτερικό περίβλημα του εμβληματικού τρούλου της Αγίας Σοφίας – Ποιος ο λόγος
Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών εντοπίστηκαν δομικές ανωμαλίες στο μολύβδινο κάλυμμα του θόλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Το εξωτερικό περίβλημα του εμβληματικού τρούλου της Αγίας Σοφίας θα αποσυναρμολογηθεί στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου έργου συντήρησης του βυζαντινού ναού, που λειτουργεί από το 2020 ως τζαμί.
Τι συνέβη με την Αγία Σοφία
«Η κάτω πλευρά του θόλου είναι καλυμμένη με ψηφιδωτά, καθιστώντας τη δομική παρέμβαση από κάτω σχεδόν αδύνατη» εξήγησε ο Αχμέτ Γκιουλέτς, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την αποκατάσταση. «Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η αποκατάσταση θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την αφαίρεση του μολύβδινου καλύμματος και των υλικών με βάση το τσιμέντο που έχουν υποστεί ζημιές με την πάροδο του χρόνου».
Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών εντοπίστηκαν δομικές ανωμαλίες στο μολύβδινο κάλυμμα του θόλου. Τα ευρήματα κατέστησαν αναγκαία τα σχέδια για την αποσυναρμολόγηση του εξωτερικού στρώματος του θόλου και την αξιολόγηση της κατάστασης των δομικών στοιχείων του, ανέφερε ο ίδιος.
Για τη διευκόλυνση των εργασιών όλο το χρόνο και την προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα ανεγερθεί μια προσωρινή δομή οροφής πάνω από τον τρούλο. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα να προχωρήσει χωρίς διακοπές από τη βροχή ή τον άνεμο.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει επίσης επισκευές στη βόρεια και την ανατολική πρόσοψη. Έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές από χαλύβδινους σωλήνες και καλύμματα από πλέγμα ασφαλείας και οι μη αρχικοί σοβάδες με βάση το τσιμέντο, αντικαθίστανται με παραδοσιακά οθωμανικά υλικά.
Η αποσυναρμολόγηση του τρούλου και οι επακόλουθες επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μετά την έγκριση των σχεδίων του έργου από την επιστημονική επιτροπή. Το έργο επιβλέπεται από τη γενική διεύθυνση Ιδρυμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Ένταση και χημικά στην Πάτρα: Μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στη γέφυρα του Ρίου – Έκοψαν την κυκλοφορία με κλούβες
Κρεμλίνο: Οι θέσεις του Τραμπ για το Ουκρανικό συμπίπτουν με τις δικές μας
Απίστευτο περιστατικό στην Αμαλιάδα: Μαθητής γυμνασίου εκβίαζε 12χρονο συμμαθητή του – Του απέσπασε πάνω από 8.000 ευρώ
Συναγερμός σε Ελλάδα και Ευρώπη: Δότης σπέρματος με καρκινικό γονίδιο έγινε πατέρας τουλάχιστον 197 παιδιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



