Κολομβία σε Τραμπ: Τυχόν εγγραφή μας σε μαύρη λίστα θα οδηγήσει σε διακίνηση μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών
Ο νέος υπουργός Άμυνας της Κολομβίας προειδοποίησε χθες Κυριακή την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Κολομβίας προειδοποίησε χθες Κυριακή πως αν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσθέσει τη χώρα του σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ επειδή δεν φρενάρει επαρκώς τις εξαγωγές ναρκωτικών, θα οδηγήσει στην είσοδο ακόμη περισσότερης κοκαΐνης στην αμερικανική αγορά.
Για τον Πέδρο Σάντσες, ενδεχόμενη «ρήξη των σχέσεων και της συνεργασίας» των δυο χωρών θα προσέφερε «ευκαιρία» για «τη διακίνηση ναρκωτικών».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το τρέχον διάστημα το σενάριο να «αφαιρέσει την πιστοποίηση» της Κολομβίας ως εταίρου στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών, κίνηση που θα στέρευε αμερικανική βοήθεια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση.
Αν η Ουάσιγκτον της αφαιρούσε πράγματι αυτή την πιστοποίηση, η Κολομβία θα έχανε «απλούστατα τη δυνατότητα να περιορίσει την απειλή» που εγείρει η διακίνηση ναρκωτικών, τόνισε ο κ. Σάντσες σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αν δεν ήμασταν σε θέση να την περιορίσουμε, αυτό θα αντίκειτο στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Στην πράξη, περισσότερη κοκαΐνη θα έφθανε εκεί και οι ΗΠΑ δεν θα ήταν πιο ισχυρές, ούτε πιο ευημερούσες, ούτε πιο ασφαλείς», επέμεινε.
Οι δεσμεύσεις Σάντσες
Ο κ. Σάντσες, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά τους στις αρχές Μαρτίου, υπογράμμισε εξάλλου ότι οι αρχές θα πολεμήσουν «με όλες τις δυνάμεις του κράτους» τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που η Μπογοτά κατηγορεί ότι δρα για λογαριασμό του καρτέλ Σιναλόα.
Δεσμεύτηκε επίσης πως θα ανακτηθεί ο έλεγχος περιοχής όπου υπάρχουν φυτείες κόκας στο νότιο τμήμα της χώρας, στα χέρια του «Κεντρικού Γενικού Επιτελείου» (EMC), παράταξης διαφωνούντων των πρώην FARC. Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών θα χρειαστεί «να κάνουμε πολλές θυσίες (...) αλλά στο τέλος, θα τα καταφέρουμε», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Τραμπ έχει υιοθετήσει εξαιρετικά σκληρή θέση όσον αφορά τα ναρκωτικά που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού και του Καναδά, επιβάλλοντας τελωνειακούς δασμούς σε αντίποινα. Ενδεχόμενη εγγραφή της Κολομβίας στη μαύρη λίστα θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ετήσια αμερικανική χρηματοδότηση ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι ΗΠΑ είχαν ήδη «αφαιρέσει την πιστοποίηση» της Κολομβίας τον περασμένο αιώνα, επί προεδρίας Ερνέστο Σαμπέρ, που είχε κατηγορηθεί πως έλαβε κεφάλαια από το καρτέλ του Κάλι για την προεκλογική εκστρατεία του το 1994.
Ο Τραμπ δίνει νέα διάσταση στη διαμάχη του με το Χάρβαρντ: Απαγορεύει τις εγγραφές ξένων φοιτητών
Νέα σπαρακτική προειδοποίηση ΟΗΕ: Καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα
Συνελήφθη η πρώην δημοσιογράφος που έταζε VIP εισιτήρια για το Final Four στο Άμπου Ντάμπι
Χαρίλαος Φλωράκης: 20 χρόνια από τον θάνατό του - Το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο και η σπορά που άφησε πίσω του...
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr