Τουρκία: Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και προτείνει διπλωματική «αντεπίθεση»
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στοχοποιεί τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Στοχοποιώντας τον ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) ως απόπειρα επιβολής του χάρτη της Σεβίλλης από την… πίσω πόρτα, ο αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Γιανκί Μπαγτζίογλου, παρενέβη με δηλώσεις που φανερώνουν την καχυποψία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία απέναντι στις ελληνικές κινήσεις. Ο πρώην αντιναύαρχος, Μπαγτζίογλου, προτείνει τη μετατόπιση του τουρκικού λόγου από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να αποκτήσει θεσμικό βάρος και γεωπολιτική ισχύ ο τουρκικός ΘΧΣ.
«Ο παράνομος και ανυπόστατος Χάρτης της Σεβίλλης, ο οποίος εκπονήθηκε ως μια ακαδημαϊκή άποψη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επιχειρείται να επισημοποιηθεί με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που δημοσίευσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε, υιοθετώντας τη ρητορική της κυβέρνησης.
Ο φόβος της ΑΟΖ
Οι δηλώσεις του αρμόδιου για την Άμυνα τομεάρχη του CHP δείχνουν ότι ακόμη και για την αντιπολίτευση της Τουρκίας, η Ελλάδα παραμένει η «εύκολη» εξωτερική απειλή – ένας βολικός στόχος για να συσπειρωθούν εθνικά αντανακλαστικά. Ο ίδιος ο Μπαγτζίογλου παραδέχεται ότι ο σχεδιασμός δεν παράγει αποτελέσματα θαλασσίων ζωνών, αλλά εντέλει καταγγέλλει την Ελλάδα επειδή... ίσως τον αξιοποιήσει μελλοντικά για να διεκδικήσει δικαιώματα.
«Αν και ο σχεδιασμός δεν καθορίζει την κυριαρχία, είναι εξαιρετικά πιθανό την προσεχή περίοδο, η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΕΕ, να προβεί σε κρατικές πρακτικές για την ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Οι «αγνώστου πατρός» νησίδες
Στη συνέχεια επαναφέρει τη ρητορική περί «γκρίζων ζωνών» και νομιμοποιεί την κυβερνητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ακόμα και στα μικρότερα σημεία του χάρτη.
«Στον ελληνικό σχεδιασμό τα νησιά/νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με συνθήκες εμφανίζονται υπό ελληνική κυριαρχία», δήλωσε.
Από τον DEHUKAM στο τουρκικό ΥΠΕΞ
Η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει έναν πιο σκληρό δρόμο. Να αφήσει τις ακαδημαϊκές προσεγγίσεις και να μεταφέρει την πρωτοβουλία στον κρατικό μηχανισμό.
«Θα ήταν σκόπιμο ο τουρκικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, αντί του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (DEHUKAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, που είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, να δημοσιευθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας, όπου θα τονίζονται οι ευαισθησίες σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με αναφορές στην κατάσταση των νησιών με αμφισβητούμενη κυριαρχία», καταλήγει ο Μπαγτζίογλου.
Καταιγισμός επιθέσεων εκατέρωθεν στη Μέση Ανατολή: Χτυπήματα Ισραήλ στην Τεχεράνη - Πυραυλικά αντίποινα του Ιράν σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους
ΕΦΚΑ Αγρινίου: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που καθοδηγούσε «πελάτες» για να εξαπατήσουν τις επιτροπές αναπηρίας
Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή η Αθήνα - «Οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται μέσω της διπλωματίας»
Ακτιβιστές του March to Gaza: Οι αιγυπτιακές Αρχές επιχειρούν να τους σταματήσουν - Εντολή στα ξενοδοχεία να μην τους δέχονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr