Πάπας Λέων o 14ος: Πώς έγραψε ιστορία ως μεγάλο αουτσάιντερ - Ειρήνη και ενότητα κυριάρχησαν στα πρώτα του μηνύματα
Μπροστά σε πλήθος κόσμου που ζητοκραύγαζε, ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας θέλησε να δώσει κατευθείαν τα δείγματα γραφής του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Ο 69χρονος Καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μέλος του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου, εξελέγη την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 ως ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά από τέσσερις γύρους ψηφοφορίας στην Καπέλα Σιξτίνα.
Η εκλογή του ανακοινώθηκε και επίσημα από τον Πρύτανη του Κολλεγίου των Καρδιναλίων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου χιλιάδες πιστοί περίμεναν με αγωνία. Ο Πρέβοστ επέλεξε το παπικό όνομα Λέων ΙΔ? (Leo XIV), τιμώντας τη μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας και τους προκατόχους του.
Η εκλογή του αποτελεί ιστορικό γεγονός, καθώς είναι ο πρώτος Πάπας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία στρέφει πλέον το βλέμμα της προς τον Νέο Κόσμο, αλλά και τη Λατινική Αμερική, από την οποία αντλεί εμπειρία και πνευματικές καταβολές ο νέος Ποντίφικας.
Αμερικανικές ρίζες και παγκόσμια πορεία
Ο νέος Πάπας γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο του Ιλινόις, σε οικογένεια με ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές ρίζες. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογία και τα Μαθηματικά, πριν συνεχίσει με διδακτορικές σπουδές στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum στη Ρώμη. Καθοριστική επιρροή στη σκέψη του είχε το έργο του Αγίου Αυγουστίνου, τον οποίο συχνά αναφέρει ως πνευματικό οδηγό του.
Το 1982 χειροτονήθηκε ιερέας και ξεκίνησε την αποστολή του στο Περού, όπου υπηρέτησε για πάνω από δύο δεκαετίες, σε φτωχές και απομονωμένες περιοχές όπως η Τσουλουκάνας και το Τρουχίγιο, προσφέροντας πνευματική καθοδήγηση και κοινωνική στήριξη στις πιο ευάλωτες κοινότητες. Η προσήλωσή του στους φτωχούς και στους μετανάστες, σε συνδυασμό με το ήθος και την αφοσίωσή του, του χάρισαν σεβασμό τόσο από το ποίμνιο όσο και από την ηγεσία της Εκκλησίας.
Ανέλιξη στην ιεραρχία και παπική αναγνώριση
Το 2015, με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, διορίστηκε Επίσκοπος του Τσικλάγιο στο Περού, ενώ το 2023 αναλαμβάνει κρίσιμα καθήκοντα ως Έπαρχος του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους και Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ανακηρύχθηκε Καρδινάλιος, και μετείχε ενεργά στη Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, συνοδεύοντας τον Πάπα Φραγκίσκο στα τελευταία του διεθνή ταξίδια.
Το πρώτο του μήνυμα και το όραμά του για την εκκλησία
Από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, ο νέος Πάπας απηύθυνε το πρώτο του μήνυμα σε περίπου 150.000 πιστούς, μιλώντας στα ιταλικά και τα ισπανικά – μια επιλογή που προκάλεσε έκπληξη, καθώς δεν έκανε χρήση της αγγλικής, παρά την καταγωγή του. Στην ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα, διάλογο και ειρήνη, ενώ ευχαρίστησε θερμά τους Καρδινάλιους για την εμπιστοσύνη τους.
«Μπορούμε όλοι να περπατήσουμε μαζί προς την πατρίδα που μας έχει ετοιμάσει ο Θεός», τόνισε, προτρέποντας την Εκκλησία να λειτουργήσει ως «γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων και των λαών». Αναφερόμενος στην τρέχουσα παγκόσμια κρίση, μίλησε για μια Εκκλησία που προάγει την ειρήνη σε έναν κόσμο που βρίσκεται στο "μεταίχμιο της ιστορίας".
Δεν παρέλειψε να απευθύνει ειδικό χαιρετισμό στο Περού, τονίζοντας ότι «ήταν μεγάλη μου χαρά να εργαστώ εκεί» και ότι η εμπειρία αυτή τον διαμόρφωσε ως ποιμένα.
Αντιδράσεις και συγχαρητήρια από ηγέτες
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, συνεχάρη τον Πρέβοστ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή για την Αμερική». «Ανυπομονώ να τον συναντήσω», έγραψε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μεγάλη τιμή για τη χώρα μας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εκλογή, ελπίζοντας σε «πνευματική υποστήριξη του Βατικανού για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», ενώ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα, εκφράζοντας την προσδοκία για «περαιτέρω εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Μόσχας και Βατικανού».
Ένα νέο κεφάλαιο για την Καθολική Εκκλησία
Η εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ? δεν είναι μόνο μια ιστορική πρωτιά, αλλά ίσως και η αρχή μιας νέας πορείας για την Καθολική Εκκλησία, η οποία καλείται να απαντήσει σε σύγχρονες προκλήσεις με ευαισθησία, όραμα και καθολικό πνεύμα. Με εμπειρία στις πιο ταπεινές αποστολές, αλλά και βαθιά θεολογική συγκρότηση, ο νέος Ποντίφικας φέρει την υπόσχεση για συνέχεια αλλά και ανανέωση, σε μια εποχή όπου η φωνή της Εκκλησίας αναζητεί νέο ρόλο στον παγκόσμιο διάλογο.
Νέα επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ, μετά το θανάσιμο χτύπημα στην Τεχεράνη
Νέα παρέμβαση Τραμπ: «Ιράν και Ισραήλ πρέπει και θα κάνουν συμφωνία - Make the Middle East Great Again»
«Μου χρωστάνε την ελευθερία μου»: Επιστολή Ρωμανού από τη φυλακή
Λένα Πλάτωνος στο ethnos.gr: «Οι άνθρωποι έχουν γίνει τρομακτικά επιθετικοί - Ο φασισμός έχει εισχωρήσει μέσα στα σχολεία»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr