Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη μετά τη δολοφονία διοικητή της πολιτοφυλακής
Έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σπίτια τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες ξέσπασαν το βράδυ χθες Δευτέρα στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, εξωθώντας το υπουργείο Εσωτερικών να απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους.
Σποραδικά πυρά βαρέων και μέσων διαμετρημάτων όπλων ακούγονταν σε τομείς της πρωτεύουσας μετά τις 21:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεν έχουν γίνει ως αυτό το στάδιο ανακοινώσεις για θύματα από τις αρχές.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, το υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), με έδρα την Τρίπολη, κάλεσε σε ανακοίνωσή του «όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους».
Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Μοιρασμένη στα δύο η Λιβύη
Η Λιβύη δυσκολεύεται να γυρίσει τη σελίδα των χρόνων του πολέμου και του χάους που ακολούθησαν την εξέγερση του 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Συνεχίζει το τρέχον διάστημα να είναι μοιρασμένη στα δυο, με μια κυβέρνηση στην Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κι ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσκείμενη στην οικογένεια του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Αν και παρατηρείται–συγκριτικά– περισσότερη σταθερότητα εδώ και κάποια χρόνια, ξεσπούν περιοδικά συγκρούσεις ανάμεσα σε κάποιες από τη μυριάδα ένοπλων ομάδων που είναι παρούσες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο αγώνων για εξουσία ή για ζώνες επιρροής.
Τον Αύγουστο του 2023, συγκρούσεις ανάμεσα σε δυο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη στοίχιζαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους.
Χθες βράδυ, πολλοί δήμοι της πρωτεύουσας της Λιβύης και προαστίων της καθώς και το πανεπιστήμιο της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και μέχρι νεοτέρας.
Νωρίτερα, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) κι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τρίπολη απηύθυναν έκκληση να αποκατασταθεί η ηρεμία, παροτρύνοντας «όλα τα μέρη» να προχωρήσουν σε «αποκλιμάκωση», να «απόσχουν από οποιαδήποτε πρόκληση» και να «επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου».
Τι δείχνει η διασπορά για την οσμή αερίου στην Αττική - Ο χάρτης με τις «ύποπτες» περιοχές
«Θα δεχτούν σφαλιάρα»: Αμετανόητος ο Ισραηλινός υπουργός για το βίντεο της ντροπής με τους ακτιβιστές του Flotilla
Στη σκιά του Ελ Νίνιο: Τα 4 πράγματα που μας έμαθαν παλαιότερες επελάσεις του φαινομένου
Βρήκαν «σωσία» του Τραμπ στο Μπαγκλαντές: Το βουβάλι που κάνει θραύση - «Του μοιάζει πολύ»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



