Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν-Ρούτε στην Άγκυρα – To oυκρανικό στο επίκεντρο
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στη στρατηγική παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στην Άγκυρα, έλαβε χώρα σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας και στη σκιά των διεθνών προσπαθειών για συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το Ουκρανικό.
Στην εθιμοτυπική υποδοχή του Μαρκ Ρούτε στο προεδρικό συγκρότημα, ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, συζητήθηκαν καίρια θέματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια και τη θέση της Τουρκίας μέσα στη συμμαχία. Ο Ερντογάν επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και να ενισχύσει την συνεργασία με τους συμμάχους της. Όπως δήλωσε στον Ρούτε, με βάση την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «η Τουρκία αποδίδει σημασία στο ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αυτού, η Τουρκία θα αναλάβει και πάλι τη διοίκηση της Νατοϊκής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου».
Η Τουρκία εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη
Ωστόσο, το επίκεντρο της συζήτησης έπεσε κυρίως στο Ουκρανικό, καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διεθνείς ισορροπίες. Ο πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε τη θέση της Τουρκίας ως ειρηνιστή και μεσολαβητή, εντείνοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας. Ο Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας στην αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρηνικής λύσης, όπως και την υποστήριξή της για τη διατήρηση μιας εκεχειρίας, παρά τις διεθνείς πιέσεις.
«Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να τερματιστεί ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, υποστηρίζει σθεναρά την εγκαθίδρυση μιας συνολικής εκεχειρίας και διατηρεί τη θέση της ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο και ότι η ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί».
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας ισχυρός και ικανός σύμμαχος», ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ουκρανικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας.
«(Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ) συζητήσαμε επίσης για την Ουκρανία, όπου υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη", δήλωσε.
Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και συνέχιση της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στη στρατηγική παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα ασφαλείας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία με τους συμμάχους της Τουρκίας, ιδιαίτερα στο ζήτημα της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την περιοχή και την ευρύτερη διεθνή σταθερότητα.
«Η Τουρκία αναμένει συνεργασία από τους συμμάχους της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και πώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο
Πώς η κρίση στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία; Ο καθοριστικός παράγοντας και το βάρος στα νοικοκυριά
Οι πρώτες «πασοκικές» σειρές στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο 2015, ο δραστήριος Δούκας και το τέλος των ΕΣΠΑ από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Πέντε συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» ακροατήριο - Τι είπε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr