ΗΠΑ: Το οικονομικό και γεωπολιτικό «σαφάρι» Τραμπ στις χώρες του Περσικού Κόλπου
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Κόλπο, εκεί όπου ξέρει ότι μπορεί να συνδυάσει το μεγαλείο της υποδοχής με τη βαρύτητα των συμφωνιών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Κόλπο, εκεί όπου ξέρει ότι μπορεί να συνδυάσει το μεγαλείο της υποδοχής με τη βαρύτητα των συμφωνιών. Και το κάνει μπροστά σε κοινό που ξέρει να επενδύει σε deals, σε συμμαχίες, και στον ίδιο.
Με το ταξίδι του σε Ριάντ, Άμπου Ντάμπι και Ντόχα ο Τράμπ επιλέγει μια περιοχή όπου μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα οικονομικά οφέλη, να επιδιώξει γεωπολιτικά ερείσματα και να συνεχίσει επιλογές που είχε χαράξει από την πρώτη του θητεία. Ο Κόλπος μπορεί να μην είναι πια αποκλειστικό πεδίο αμερικανικής επιρροής παραμένει, όμως, ένας χώρος στον οποίο η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να έχει βαρύτητα και προσβάσεις που μπορούν να μεταφραστούν σε συμφωνίες, εικόνα ισχύος και πολιτικά κέρδη στο εσωτερικό.
Τα κράτη του Κόλπου, κυρίως η Σαουδαραβία και τα Εμιράτα, έχουν υιοθετήσει πολυκεντρική στρατηγική. Μιλούν με την Κίνα, επενδύουν στη Ρωσία, φτιάχνουν τις σχέσεις με το Ιράν. Οι ΗΠΑ παραμένουν κυρίαρχη δύναμη, αλλά η επιρροή τους ασκείται πλέον μέσα από διαπραγμάτευση και ισορροπίες. Και ο Τραμπ το γνωρίζει καλά.
H πραγματική πρόκληση είναι διπλωματική
Όπως ανέφερε και η Μαρία Καρχιλάκη στο OPEN, η ατζέντα του ταξιδιού περιλαμβάνει μεγάλα οικονομικά και αμυντικά deal - όπλα, ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη. Μαζί με τον Τραμπ στο Ριάντ είναι μαζεμένη όλη η Σίλικον Βάλεϊ και η Wall Street. Ήδη γίνεται λόγος για επενδυτικά σχέδια που, συνολικά, προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το ενάμισυ τρισεκατομμύριο δολάρια. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια οικονομική ατζέντα υψηλής απόδοσης που ο Τραμπ θα αξιοποιήσει στο εσωτερικό ως απόδειξη ότι η πολιτική του φέρνει επενδύσεις, δουλειές και σκληρό χρήμα πίσω στην Αμερική.
Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι διπλωματική. Στο ζήτημα του Ιράν, ο Τραμπ επανεκκινεί τις συνομιλίες για τα πυρηνικά σ’ ένα περιβάλλον όπου οι χώρες του Κόλπου επιζητούν την αποκλιμάκωση και την αποφυγή σύγκρουσης. Στο Παλαιστινιακό, η θέση του Ριάντ είναι αδιαπραγμάτευτη: χωρίς σαφή προοπτική για παλαιστινιακό κράτος, δεν υπάρχει εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ.
Συμπερασματικά, το ταξίδι Τραμπ εδραιώνει νέες ισορροπίες -οικονομικές, γεωπολιτικές, διπλωματικές. Οι ΗΠΑ παραμένουν κυρίαρχος παίκτης. Αλλά η επιρροή τους, για να είναι αποτελεσματική, οφείλει να είναι προσαρμοσμένη στον κόσμο όπως είναι -όχι όπως ήταν.
Το deal μαμούθ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία
Πακέτο επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξασφάλισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η συμφωνία φτάνει 142 δισ. δολαρίων και περιλαμβάνει την παροχή στη Σαουδική Αραβία «υπερσύγχρονου πολεμικού εξοπλισμού και υπηρεσιών από περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές αμυντικές εταιρείες».
Σε δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι πωλήσεις όπλων καλύπτουν πέντε κατηγορίες:
- Προώθηση της πολεμικής αεροπορίας και διαστημικές ικανότητες
- Αεροπορική και πυραυλική άμυνα
- Θαλάσσια και παράκτια ασφάλεια
- Ασφάλεια συνόρων και εκσυγχρονισμός χερσαίων δυνάμεων
- Αναβάθμιση των συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών
Η δεύτερη επίσκεψη στο εξωτερικό
Η δεύτερη επίσκεψη του Τραμπ στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε για δεύτερη φορά την προεδρία της χώρας του, η πρώτη ήταν όταν μετέβη στη Ρώμη για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, πραγματοποιείται σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων.
Πέραν των πιέσεων που ασκεί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για ένα νέο μηχανισμό βοήθειας για την ρημαγμένη από τον πόλεμο Γάζα και καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε εκεχειρία στην περιοχή.
Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου Αμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στο Ομάν για να συζητήσουν για μια ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, αν αποτύχει η διπλωματία. Εκτός όμως από την ενδεχόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, αυτά τα ζητήματα δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της περιοδείας του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, όπως είναι επί του παρόντος προγραμματισμένη.
Πέραν του Ίλον Μασκ, στην περιοδεία στη Μέση Ανατολή συμμετέχουν ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου όπως ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ και της Citigroup, η Τζέιν Φρέιζερ. Ο υπουργός Εξωτερικών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάρκο Ρούμπιο και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ επίσης συνοδεύουν τον πρόεδρο.
Σε «θέσεις μάχης» τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ - Ο Τραμπ σκέφτεται να επιτεθεί στο Ιράν
Χωρίς ρεύμα η Ύδρα, μεγάλα ύψη βροχής σε Αττική και Πελοπόννησο - Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Σάλος από το τεράστιο κύμα παραβιάσεων ασφαλείας: Διέρρευσαν 16 δισεκατομμύρια κωδικοί – Πώς να δείτε αν έχετε εκτεθεί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr