Η επόμενη μέρα στη Συρία: Η ήττα των Κούρδων, τα μεγάλα κέρδη για την Τουρκία και ο κίνδυνος του ISIS
Τι λέει στο ethnos.gr o διεθνολόγος και αναλυτής του Strategy International, Θράσος Ευτυχίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Αντιμέτωποι με μία πολύ μεγάλη ήττα σε στρατιωτικό και κατά συνέπεια σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας, αφού οι δυνάμεις τους, μετά τις τελευταίες πολύνεκρες εχθροπραξίες με τον συριακό στρατό αλλά και την πλήρη κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τη Δαμασκό, βρίσκονται ουσιαστικά εγκλωβισμένες στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Χασακέ και Καμισλί.
Όπως λέει στο ethnos.gr o διεθνολόγος και αναλυτής του Strategy International, Θράσος Ευτυχίδης, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι η πολεμική σύρραξη στη συγκεκριμένη περιοχή οδεύει προς το τέλος της, με χαμένους τους Κούρδους, οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το σημείο, αφού προηγουμένως ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Κατά τον ίδιο, ο μεγάλος κερδισμένος στην περιοχή είναι η Τουρκία, η οποία, όχι μόνο παρουσιάζεται ως ρυθμιστής αλλά και αποφεύγει τον κίνδυνο δημιουργίας κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της. Παράλληλα, ανακάμπτει ο κίνδυνος επανάκαμψης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ιδίως μετά την απόδραση μαχητών του, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Δαμασκός και Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Κούρδοι της Συρίας).
«Αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη εξέλιξη, από το να συνθηκολογήσουν οι Κούρδοι της Συρίας, φυσικά με όρους που δεν θα είναι υπέρ τους. Στο σημείο αυτό φτάσαμε μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπάρακ, είναι ξεκάθαρο ότι είχε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δηλαδή οι Κούρδοι της Συρίας, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να εγκαταλείψουν τη Ράκα, το Ντέιρ Ελ Ζορ καθώς και τις περιοχές που έχουν πετρέλαιο στη Βορειοανατολική Συρία. Έχουν στριμωχτεί σε περιοχές στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ. Η αίσθησή μου είναι ότι η εμπόλεμη σύρραξη στην περιοχή τελειώνει, με μεγάλους ηττημένους τους Κούρδους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδοθούν», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Ευτυχίδης.
Μεγάλοι κερδισμένοι οι Τούρκοι
Κατά τον ίδιο, οι δυνάμεις της Δαμασκού προφανέστατα δεν θα μπορούσαν να πετύχουν μία τέτοιου εύρους στρατιωτική νίκη σε βάρος των κουρδικών δυνάμεων, αν δεν είχαν την ουσιαστική βοήθεια της Άγκυρας.
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία, κατά τον κ. Ευτυχίδη, είναι ο μεγάλος κερδισμένος αυτής της εμπόλεμης σύρραξης. Από τη μία πλευρά η Τουρκία κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της ως ρυθμιστής στη συγκεκριμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και από την άλλη να αποφύγει τον μεγάλο κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά της. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν δηλαδή έπαιρνε «σάρκα και οστά» ένα αυτόνομο με πολλές εξουσίες ή και ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία, ένα πιθανό σενάριο θα μπορούσε να ήταν να αντιμετωπίσει νέα προβλήματα η Τουρκία με τους Κούρδους στο εσωτερικό της.
Φυσικά στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία επανακτά τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας.
Επανάκαμψη του ISIS;
Το ανησυχητικό, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Ευτυχίδη, είναι ότι συγκεντρώνονται πολλές πιθανότητες επανάκαμψης του ISIS, του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο αιματοκύλισε, με θύματα έναν τεράστιο αριθμό αμάχων, σχεδόν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Όπως λέει ο διεθνολόγος και αναλυτής του Strategy International, προφανέστατα δημιουργεί έντονο προβληματισμό το γεγονός της απόδρασης μαχητών του ISIS. Σε ένα ενδεχόμενο επανάκαμψης του Ισλαμικού Κράτους είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος αριθμός εκτοπισμένων στην ευρύτερη περιοχή, με μεγαλύτερα θύματα τους Κούρδους αμάχους.
Οι πολιτικάντικες δικαιολογίες Καρυστιανού, η δραχμίστρια στο πλευρό της, η αναστάτωση που προκαλεί η Διαμαντοπούλου σε πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ
Οι θέσεις της Αθήνας για τη Γροιλανδία και το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
Νέος εκτροχιασμός τρένου στην Ισπανία - Ένας νεκρός και 37 τραυματίες
Ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά: Ποιοι αρωματικοί συνδυασμοί απογειώνουν το αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




