Ισπανία: Η Σαγράδα Φαμίλια δεν είναι πλέον αυθαίρετο κτίσμα (vid)
Χρειάστηκε να περάσουν 137 χρόνια από τη θεμελίωσή της, αλλά τελικά απέκτησε νόμιμη άδεια οικοδομής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, ο εμβληματικός ναός της Βαρκελώνης που βασίστηκε στα σχέδια του μεγάλου αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουδί, δεν είναι πλέον αυθαίρετη: χρειάστηκε να περάσουν 137 χρόνια από τη θεμελίωσή της, αλλά τελικά απέκτησε νόμιμη άδεια οικοδομής.
Ο δήμος της Βαρκελώνης ενέκρινε τη χορήγηση άδειας στην εταιρεία που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το μνημειώδες έργο, έναντι ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπεύθυνη πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, Ζανέτ Σάενζ, εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί επιτέλους "επιλύθηκε μια ιστορική ανωμαλία στην πόλη: το γεγονός ότι ένα εμβληματικό έργο όπως η Σαγράδα Φαμίλια (...) χτιζόταν παράνομα".
Η άδεια αυτή ισχύει μέχρι το 2026, τη χρονιά που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε το 1882. Το ανώτατο ύψος που επιτρέπεται να φτάσει ο ναός είναι τα 172 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 374 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή, ο Γκαουντί υπέβαλε το 1885 αίτημα για να του δοθεί άδεια οικοδομής στον δήμο του Σαντ Μαρτί, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Το Σαντ Μαρτί έχει γίνει πλέον προάστιο της Βαρκελώνης.
Η Σαγράδα Φαμίλια, το αξιοθέατο της Βαρκελώνης που υποδέχεται τους περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο (περίπου 4,5 εκατομμύρια το 2017) έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομίας από την Unesco, από το 2005, μολονότι είναι ακόμη ημιτελής.
Το έργο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές των πιστών και τα έσοδα από τους τουρίστες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2026, έναν αιώνα μετά τον θάνατο του αρχιτέκτονά του.
Βίντεο-ντοκουμέντο: Στημένη ρευματοκλοπή στην Αθήνα - Υπάλληλος έκοψε τις σφραγίδες, σιωπή από τον ΔΕΔΔΗΕ
Διάγγελμα Παχλαβί: «Θα επιστρέψω στο Ιράν» - Υπόσχεται δημοκρατία και εκλογές
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς όσες χώρες δεν υποστηρίζουν την «κατάληψη» της Γροιλανδίας
Νέα εβδομάδα, νέα 48ωρη απεργία τα ταξί: «Persona non grata ο Κυρανάκης, η ευθύνη στον πρωθυπουργό», λέει το ΣΑΤΑ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



