Ο λόγος στα ελληνικά όσπρια: Τοπικές μαγεριές και λινά τραπεζομάντιλα
Στο Tudor Hall αυτές τις ημέρες σερβίρεται ένα ειδικό μενού αφιερωμένο στα όσπρια

Ο λόγος στα ελληνικά όσπρια: Τοπικές μαγεριές και λινά τραπεζομάντιλα

Τελευταία Ενημέρωση
Τα όσπρια είναι... δύναμη. Και γιατί είναι εξαιρετικά θρεπτικά, και γιατί αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της μαγειρικής μας παράδοσης, που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους.

«Τα όσπρια τα φτιάχνει ο τόπος» έγραφε η Εύη Βουτσινά σε έναν από τους τόμους του βιβλίου της Γεύση Ελληνική, φέρνοντας ώς παράδειγμα τους γίγαντες Καστοριάς, τις φάκες Εγκλουβής, τα λόπια (άσπρα φασόλια) της Καλαμάτας και τη φάβα της Σαντορίνης. Κι εκείνα, όμως, φτιάχνουν την κουζίνα του. Δεν είναι μόνο η εθνική φασολάδα, που έχει ποικίλες παραλλαγές και συνοδευτικά. Στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα τα όσπρια μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους: φασόλια με ρύζι και λάχανο τουρσί και φασουλοταβάς στη Μακεδονία, παληκάρια, κουκόφαβα και μπακαλιάρος παστός με ρεβίθια στην Κρήτη, σιφνέικη ρεβιθαδα, ναξιώτικα κουκουλομαεργιά, που είναι μια σούπα από άσπρα φασόλια, καλαμπόκι και λάδι, που έφτιαχναν την Πρωτοχρονιά στην Απείραθο. Παντρεύονται με χόρτα, γίνονται στιφάδο, κεφτέδες, ακόμη και γλυκά του κουταλιού.

Κυκλοφορούν μερικά πολύ ωραία τοπικά πιάτα εκεί έξω με τα όσπρια σε πρώτο ρόλο - σε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, μαγέρικα και εστιατόρια. Και σίγουρα χωράνε κι άλλα. Η ελληνική κουζίνα έχει πολύ υλικό στα σεντούκια της. Βρήκα ωραία, ας πούμε, την ιδέα που είχαν πρόσφατα στο Tudor Hall να τους αφιερώσουν ένα ειδικό μενού: αυτές τις ημέρες στο ελληνικό εστιατόριο του ξενοδοχείου King George, ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς προτείνει, φωτίζοντας διαφορετικές γευστικές ντοπιολαλιές, πιάτα όπως γίγαντες στο φούρνο με χόρτα, βαρελίσια φέτα και αγριορίγανη, άσπρα και μαύρα φασόλια στον ταβά με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές Φλωρίνης και μπούκοβο ή κρητικά ζυμαρικά με χάντρες, θαλασσινά και βασιλικό. Nαι, το κουκί, το ρεβίθι κι η παρέα τους, και στα πιο απλά και στα πιο... αμπιγιέ τους, έχουν πολλά να πουν.

ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ