Food & Drink|28.02.2021 09:41

9 συνταγές για το κυριακάτικο τραπέζι

Newsroom

Με τη γεύση και την όσφρηση χτίζονται οι πιο δυνατές αναμνήσεις. Από πιτσιρίκια ξυπνούσαμε τις Κυριακές με τη μυρωδιά του φαγητού που σιγοψηνόταν στο φούρνο ή μαγειρευόταν στην κατσαρόλα να πλανιέται στον αέρα. Στρώνονταν τα τραπεζομάντιλα. Προσγειώνονταν στη σέντρα οι φορτωμένες πιατέλες. Κρέατα γεμιστά, κοκκινιστά και κρασάτα, αλλά και ψητά, με τραγανή πετσούλα και πατάτες μελωμένες, σκέτο λουκούμι, έστηναν στο τέλος της εβδομάδας μια μικρή γιορτή.

Ακόμη πάντως κι αν περνάνε τα χρόνια, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κρατάμε την ιεροτελεστία του κυριακάτικου τραπεζιού. Είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για μερικές στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας, τρυφερότητας. Με φαγητά που τα φτιάχνανε οι γιαγιάδες κι οι μανάδες μας και που δεν θέλουμε να τα αποχωριστούμε (αν και καμιά φορά τα παραλλάσσουμε λίγο, τα φέρνουμε στα μέτρα μας) κι άλλα καινούργια, που τα υιοθετήσαμε στην πορεία, χτίζουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις.

Παρακάτω θα βρείτε εννιά διαφορετικές συνταγές από το αρχείο του www.ethnos.gr και του Open TV για να πάρετε ιδέες και να ανανεώσετε το συνταγολόγιο σάς. Άλλες με μοσχάρι, άλλες με αρνάκι κι άλλες με χοιρινό ή κοτόπουλο, ξεχειλίζουν νοστιμιά.

Μοσχαρίσια ρολάκια γεμιστά, με πλούσια σάλτσα και πατάτες 

Κατσικάκι γεμιστό με ρύζι 

Μοσχαράκι γάστρας με πατάτες και πάπρικα

Χοιρινή πανσέτα με τραγανή κρούστα, μήλα και πατάτες

Χοιρινές μπριζόλες με μπίρα και πορτοκάλι

Αρνάκι κοκκινιστό με ανατολίτικο ρύζι

Κοτόπουλο φούρνου με πατάτες και μανιτάρια

Λεμονάτο μοσχαράκι στη γάστρα 

Γεμιστό ρολό κιμά με baby πατατούλες

 

φαγητόσυνταγέςκυριακάτικο τραπέζι