Food & Drink|26.03.2020 12:52

#Mένουμε_σπίτι και μαγειρεύουμε: Ώρα για ζυμαρικά

Newsroom

«H ζωή είναι ένας συνδυασμός μαγείας και ζυμαρικών» φέρεται να έχει πει Φεντερίκο Φελίνι. Είναι από αυτές τις φράσεις που βλέπει κανείς καδραρισμένες στους τοίχους εστιατορίων ή που περνάνε μπροστά του με διάφορα background ανάμεσα στις άπειρες καρτέλες με τσιτάτα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Ο μεγάλος Ιταλός μαέστρος του σινεμά, ο πατέρας του οποίου, παρεμπιπτόντως, την εποχή που γνώρισε τη μητέρα του, δούλευε σε εργοστάσιο ζυμαρικών στο Ρίμινι, μπορεί να το είπε, μπορεί και όχι. Μια δόση μαγείας όμως τα ζυμαρικά την έχουν. Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, πληθωρικά, νόστιμα, ανήκουν στα πιάτα της θαλπωρής, εκείνα που δρουν καθησυχαστικά, τα οποία τελευταία συνηθίσαμε να λέμε «comfort food». Αγαπημένα της παιδοσύνης και της ενηλικίωσης, είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς να μαγειρεύει. Ικανή απόδειξη ότι με λίγα υλικά μπορείς να κάνεις πολλά, βολικά και για έναν και για πολλούς, τα ζυμαρικά προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα.

φωτογραφία: Heather Ford (Unsplash)

Σπαγγέτι, λινγκουίνι, ταλιολίνι, ταλιατέλες, πένες, κανελόνια, λαζάνια, ριγκατόνι, τορτελίνι, νιόκι, φουσίλι, ραβιόλι, η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Τα είδη ζυμαρικών, που απαντώνται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, είναι εκατοντάδες και σαν να μην έφτανε αυτό, βρίσκει κανείς και νέους τύπους, που συμπλέουν με τις σύγχρονες διατροφικές προτιμήσεις: ολικής άλεσης, με λιγότερες θερμίδες, χωρίς γλουτένη, φτιαγμένα λόγου χάρη με κόκκινη ή μαύρη φακή ή ρεβίθι. Συνδυάζονται δε, με τα πάντα· με λαχανικά, με όσπρια, με μανιτάρια, με κρέας, με θαλασσινά, με κάθε λογής τυριά... Το ότι σε διεθνή έρευνα του YouGov που δημοσιεύτηκε πέρυσι και στην οποία ζητήθηκε από περισσότερους από 25.000 ανθρώπους σε 24 χώρες να επιλέξουν τα αγαπημένα τους πιάτα βρέθηκαν, μαζί με την πίτσα, στην κορυφή, ήταν μάλλον αναμενόμενο. Σ’ όλο τον πλανήτη δεν θα βρεις πολλούς που θα πουν« όχι» σε μια μακαρονάδα.

Παρακάτω θα διαβάσετε πολλές διαφορετικές συνταγές με ζυμαρικά για να διαλέξετε ανάλογα με τη διάθεση και τα υλικά που έχετε στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σας. Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ούτως ώστε να μην κολλήσουν, φροντίστε να ρίξτε το αλάτι μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει κι όχι νωρίτερα και ακολουθήστε τους χρόνους που αναγράφει η συσκευασία – μην τα παραβράσετε, όταν κρατάνε λίγο στο δόντι, αυτό που ονομάζουμε «al dente», είναι πιο εύπεπτα. Μην τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Κι όταν τα σουρώσετε, κρατήστε λίγο από το νερό όπου έβρασαν για να το χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα σας. Το άμυλο ενισχύει τη γεύση και τη βοηθάει να δέσει και να αποκτήσει καλύτερη υφή.

12 ιδέες με ζυμαρικά

Φουσίλι με μπρόκολο και ανθότυρο.

Στριφτάρια με λουκάνικα και πιπεριές

Πένες με μπολονέζ κοτόπουλου

Νιόκι με κρασάτα μανιτάρια

Χυλοπίτες φούρνου καπρέζε

Πάστα φούρνου με κουνουπίδι

Σπαγγέτι με σιτσιλιάνικη σάλτσα τόνου

Ζυμαρικά φούρνου με λιαστή ντομάτα και τυριά

Μακαρονάδα φούρνου με τσένταρ

Απαλό παστίτσιο με αρωματική κρέμα

Πένες με σάλτσα λαχανικών και φακές

Σπαγγέτι ολικής άλεσης με λαχανικά

Οι συνταγές είναι του Βαγγέλη Δρίσκα κι έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού eatme, που κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

Μένουμε Σπίτισυνταγέςζυμαρικά