MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Βροχερός σήμερα ο καιρός - Έως 19 βαθμούς η θερμοκρασίαΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη 21 ΜαρτίουΕΟΠΥΥ: Ο οικονομικός Διευθυντής απομακρύνθηκε…νύχτα εν αγνοία Πλεύρη - Σε «αναμμένα κάρβουνα» ο ΟργανισμόςΓαλλία: Οργή στους δρόμους μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής - Εκατοντάδες συλλήψεις
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Food & Drink   |   24.01.2023 07:48
Newsroom
Newsroom

Όλα για τη μαγιονέζα – Η ιστορία, η σπιτική συνταγή, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια

επόμενο άρθροnext-article
Εικόνα: ICookGreek
Εικόνα: ICookGreek

Η μαγιονέζα είναι απ’ τις πλέον δημοφιλείς κρύες σάλτσες, μια σος που νοστιμίζει τέλεια σαλάτες, ταιριάζει με τα ψάρια και τα θαλασσινά, χαρίζει γευστική «υγρασία» στα σάντουιτς και αγαπάει τρελά τις βραστές και τηγανητές πατάτες. Πρόκειται για «γαλάκτωμα», όπως λέγεται, που δημιουργείται από μείγμα ωμών αυγών με την προσθήκη λαδιού και λεμονιού (ή ξιδιού), που στις μέρες μας καταναλώνεται ως επί το πλείστον στην τυποπιημένη βιομηχανική εκδοχή του.

Λίγα λόγια για την καταγωγή της μαγιονέζας

 

Πριν εμφανιστεί η σάλτσα με την ονομασία «μαγιονέζα» σε γαλλικά βιβλία μαγειρικής τον 18ο αιώνα, φτιάχνονταν αρκετές εκδοχές παρόμοιων σαλτσών τόσο στην Ισπανία όσο και στη Γαλλία. Αυτό, ωστόσο, που τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά παρήγαγαν για χρόνια ως ιδιοσκευή στο σπίτι, στις ΗΠΑ τυποποιήθηκε. Έτσι η πρώτη «έτοιμη» μαγιονέζα πουλήθηκε σε βαζάκια στη Φιλαδέλφεια το 1907, όταν η Amelia Schlorer προώθησε στην αγορά τη δική της συνταγή για μαγιονέζα, σος που μέχρι τότε έβαζε στις σαλάτες που πωλούνταν στο οικογενειακό μπακάλικο. Η «μαγιονέζα της κυρίας Schlorer» έκανε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή με αποτέλεσμα σύντομα το μικρό κατάστημα τροφίμων να εξελιχτεί στην εταιρεία Schlorer Delicatessen.

Ταυτόχρονα σχεδόν στη Νέα Υόρκη, Γερμανός μετανάστης από την Πρωσία που διατηρούσε κατάστημα ντελικατέσεν στην πόλη, αποφασίζει επίσης να πουλήσει σε λιγοστούς πελάτες τη σπιτική μαγιονέζα που έφτιαχνε η σύζυγός του. Η «μαγιονέζα της κυρίας Hellmann» έκανε τέτοιο γκελ στο κοινό, που το 1913 ο Hellmann ιδρύει εργοστάσιο παραγωγής μαγιονέζας, ενώ το όνομά του αποτελεί μέχρι σήμερα το μπραντ γνωστού κολοσσού στην αγορά των έτοιμων σαλτσών.

Η σπιτική μαγιονέζα, τα ωμά αυγά και η διατροφική ασφάλεια

Η σύσταση των τελευταίων χρόνων απ’ την πλευρά των ειδικών να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών αυγών υπό το φόβο της ύπαρξης σαλμονέλας «φρέναρε» τη σπιτική μαγιονέζας, αλλά και άλλα παρασκευάσματα που προϋπόθεταν τη χρήση ωμών αυγών. Τώρα πια όμως δεν υπάρχει λόγος να μη φτιάχνει κανείς την πολλαπλώς χρήσιμη σος στο σπίτι, αφού πλέον έχει στη διάθεσή του τρεις τρόπους να εξασφαλίσει τη διατροφική ασφάλειας:

α. Να φτιάξει μαγιονέζα με παστεριωμένους κρόκους αυγού που κυκλοφορούν πλέον σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

β. Να φτιάξει μαγιονέζα με αυγά (κρόκους) που θα παστεριώσει στο σπίτι ανακατεύοντάς τα απαλά σε μπεν μαρί μέχρι να ανεβούν σε θερμοκρασία από 70° C και πάνω, οπότε θεωρούνται ασφαλή.

γ. Να φτιάξει μαγιονέζα με λάδι που έχει ήδη ζεστάνει σε κατσαρολάκι (γύρω στους 90° C), ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του μείγματος και να παστεριωθούν οι κρόκοι.

 

Δείτε τη συνέχεια και τη σπιτική συνταγή για μαγιονέζα πατώντας εδώ

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • διατροφή
  • σαλμονέλα
  • αυγά
  • σάλτσα
  • μαγιονέζα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 20.03.2023 10:02
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 905 ευρώ - Προϋποθέσεις και δικαιούχοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 20.03.2023 06:00
ΑΑΔΕ: Αναδρομικά λουκέτα σε επιχειρήσεις που... ξέχασαν να στείλουν αποδείξεις – Ποιοι κινδυνεύουν
MENSHOUSE
Πέρασε από δεκάδες μάτια: Το απίθανο λάθος στη «Σωφερίνα» με τη Βουγιουκλάκη που δεν πρόσεξε ούτε ο Σακελλάριος (Vid)
MENSHOUSE
Με ένα δικτυωτό φόρεμα: Η εμφάνιση της Λάσκαρη στο Φεστιβάλ Καννών που έκανε τους πάντες να παραμιλούν με την Ελληνίδα θεά (Pic)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
20-03-2023 07:27
Μπακαλιάρος τηγανητός – Το μυστικό για να «πιάσει» το κουρκούτι και μερικές ακόμη συμβουλές
02
20.03.2023 13:00
Προβληματισμός για το πράσινο φως της ΕΕ στα τρόφιμα με αλεύρι από γρύλο, αλευροσκουλήκι και ακρίδα - Πώς θα τα καταλάβετε
03
20.02.2023 07:46
Έχετε κουνoυπίδι; Έξι συνταγές για να το φτιάξετε αλλιώς
04
15.12.2022 08:20
Το κόλπο για να φτιάξετε ζάχαρη άχνη στο λεπτό
05
16.01.2023 10:00
Μπρόκολο – Πώς πλένεται σωστά και τι μπορείτε να φτιάξετε μαζί του

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 20/03/2023
Κεντρικό... | 20.03.2023 20:04
Κεντρικό δελτίο 20/03/2023
Αυτοψία του OPEN: Έτσι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση και αποτρέπει τα ατυχήματα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 20.03.2023 19:23
Αυτοψία του OPEN: Έτσι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση και αποτρέπει τα ατυχήματα
Καραμανλής: Πριν γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ντογιάκος ήταν στο γραφείο μου ο γιος του
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 20.03.2023 19:06
Καραμανλής: Πριν γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ντογιάκος ήταν στο γραφείο μου ο γιος του
Κόντρα για το «ρουσφέτι» του σταθμάρχη
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 20.03.2023 19:02
Κόντρα για το «ρουσφέτι» του σταθμάρχη
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι τηλεδιοίκηση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 20.03.2023 19:20
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είναι τηλεδιοίκηση