MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Τρομοκρατία: Με συνδρομή της ισραηλινής Μοσάντ η εξάρθρωση του πυρήνα που ετοίμαζε χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριοΝέα μελέτη: Γιατί και πως ο εμβολιασμός μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για long CovidΕκλογές 2023: Το πρώτο προεκλογικό βίντεο της ΝΔ - «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά»Το Όρος Δίκτη στα Απάτητα Βουνά: Η απόφαση Αμυρά
Homepage |   Food & Drink   |   13.02.2023 08:10
Newsroom
Newsroom

«Δεύτερη ζωή» για τον ιστορικό αμπελώνα του Πόρτο Καρράς - Είναι ο μεγαλύτερος βιολογικός της Ελλάδας

επόμενο άρθροnext-article
Εικόνες: portocarras.com | Χρήστος Κατσάνος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Εικόνες: portocarras.com | Χρήστος Κατσάνος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Είναι άνοιξη, νωρίς το πρωί, την ώρα που μια ομάδα ανθρώπων ξεχύνεται στις πλαγιές του Μελίτωνα, ανάμεσα στις μακριές σειρές των αμπελιών, που φτάνουν μέχρι όπου «πιάνει» το μάτι, από το επίπεδο της θάλασσας έως υψόμετρο 350 μέτρων.

 

Τα αμπέλια -και μαζί τους οι άνθρωποι- «ανηφορίζουν» το βουνό ανάμεσα σε έναν εντυπωσιακό πευκώνα, έναν τεράστιο ελαιώνα και τα αγριολούλουδα της πλούσιας τοπικής χλωρίδας. Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη έκταση των 4.500 στρεμμάτων, στον μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρότζεκτ αναγέννησης, που εκτός από μεράκι, απαιτεί και σκληρή χειρονακτική εργασία: οι κλίσεις στις πλαγιές του βουνού είναι τέτοιες, που τα τρακτεράκια που «οργώνουν» άλλους μεγάλους αμπελώνες είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν εδώ, οπότε ο άνθρωπος και τα μικρά αμπελουργικά εργαλεία έχουν τον πρώτο λόγο.

Σε έκταση 4.500 στρεμμάτων απλώνεται ο μεγαλύτερος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας και ένας από τους πιο μεγάλους της Ευρώπης

Αμπέλια ηλικίας άνω του μισού αιώνα στο Κτήμα Πόρτο Καρράς

Στόχος της ομάδας που βρίσκεται στο βουνό είναι να προχωρήσουν οι εργασίες αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Κτήματος Πόρτο Καρράς, στο πλαίσιο έργου με την ονομασία «New Era» («Νέα Εποχή»). Έτσι, τα ίδια αυτά αμπέλια -κάποια από τα οποία είναι ηλικίας άνω του μισού αιώνα- θα μπορέσουν αναγεννημένα να αποδώσουν την πρώτη ύλη για «μεγάλα κρασιά», που θα τοποθετηθούν σε «ψαγμένα» εστιατόρια και κάβες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, σε περιοχές της Γερμανίας και του Καναδά.

Οι εργασίες της αναγέννησης άρχισαν την άνοιξη του 2022 και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, συνιδρυτής της DKG Group, project και marketing director στο πρότζεκτ. Παράλληλα ξεκίνησε ήδη η διαδικασία του repositioning (επανατοποθέτησης) και rebranding των κρασιών του Κτήματος, με προοπτική το project να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2029.

«Από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά θαύματα στην Ελλάδα»

Όλα όμως ξεκινούν από την πρώτη ύλη και συγκεκριμένα από τα πρέμνα των αμπελιών, ηλικίας 50-60 ετών, τα οποία αποκτούν δεύτερη ζωή με κλάδεμα αναγέννησης, βέλτιστη διαχείριση και συγκράτηση του εδάφους και με φυσικούς βιοδιεγέρτες, ώστε τα κλήματα να γίνουν πιο ανθεκτικά στους βιολογικούς τους εχθρούς και τον παγετό. «Ξεκινήσαμε ήδη από πέρυσι τις προετοιμασίες σε κάποια plots (σ.σ. αμπελοτεμάχια) και εντυπωσιάστηκα διαπιστώνοντας ότι τα πρέμνα αυτά μπορούν να παράγουν δυναμικό καλύτερο απ' ό,τι περίμενα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Κι όλο αυτό έχει μια σημασία για τον ίδιο τον άνθρωπο: όταν ένα αμπέλι στην ηλικία σου αποκτά δεύτερη ζωή και παρουσιάζει ενισχυμένο χαρακτήρα, αντιλαμβάνεσαι ότι κι η ζωή του ανθρώπου μπορεί να έχει πολλούς δημιουργικούς και παραγωγικούς κύκλους, κατά τη διάρκεια των οποίων ο χαρακτήρας βελτιώνεται» παρατηρεί ο Χρήστος Δ. Κατσάνος, που πρωταντίκρυσε αυτόν τον αμπελώνα ως φοιτητής Γεωπονίας, 35 χρόνια πριν, και τον ερωτεύτηκε «με την πρώτη ματιά», καθώς τον θεωρεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά θαύματα στην Ελλάδα».

Εμφαση σε πρώτη φάση στις γηγενείς ποικιλίες 

 

Η αναγέννηση, λέει, αποφασίστηκε από τη νέα διοίκηση του «Domaine Porto Carras», η οποία «κατανόησε την πρότασή μας ότι η επόμενη ημέρα του αμπελώνα πρέπει να βασιστεί στον ιστορικό του χαρακτήρα, που είναι ισχυρός. Ενδεικτικό είναι ότι η δεύτερη στην Ελλάδα καλλιέργεια της ποικιλίας "Cabernet Sauvignon" έγινε γύρω στο 1967 στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη, στο Κτήμα Αβέρωφ. Στο Κτήμα υπάρχουν συνολικά 27 ποικιλίες. Ωστόσο, κατά την αναγέννηση η έμφαση δίδεται σε πρώτη φάση στις γηγενείς ποικιλίες Λημνιό (στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας στην Ελλάδα, με αμπέλια φυτεμένα γύρω στο 1967), Μαλαγουζιά (παρότι προέρχεται από τη Ναυπακτία, στο Πόρτο Καρράς βρίσκεται ο παλαιότερος original αμπελώνας της κάποτε ξεχασμένης ποικιλίας, που "ανακαλύφθηκε" εκ νέου στο συγκεκριμένο Κτήμα), Ασύρτικο (στο Κτήμα βρίσκεται ο παλαιότερος και μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας εκτός Σαντορίνης), Αθήρι, Ροδίτης, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και οι ξένες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Cinsaut».

Αμπέλια με αντοχή στην κλιματική αλλαγή και με ισχυρό χαρακτήρα

O Χρήστος Δ. Κατσάνος εξηγεί ότι ο λόγος που δεν εκριζώθηκαν τα πρέμνα για να φυτευτούν καινούργια αμπέλια ήταν ότι τα φυτά αυτά, με δεκαετίες ζωής στο συγκεκριμένο -και τόσο ιδιαίτερο- terroir, «ξέρουν» πώς να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους κόντρα στις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ άλλες ποικιλίες δεν τα καταφέρνουν το ίδιο καλά. Παράλληλα με τις εργασίες της αναγέννησης «τρέχει» και μια άλλη διαδικασία: η διατήρηση υλικού από αυτά τα πρέμνα, ώστε να κρατηθούν κομμάτια για αναμπέλωση.

Μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών καταπιάνεται με τη διαδικασία αναγέννησης του ιστορικού αμπελώνα του Πόρτο Καρράς

Δυνατή βασική ομάδα

Κι αν όλη αυτή η διαδικασία της αναγέννησης μοιάζει με σύνθεση μουσικής, από την οποία προκύπτει κάτι νέο «πάνω» σε παλιές παρτιτούρες, «μαέστρος» είναι η γεωπόνος Δρ. Χαρούλα Σπινθηροπούλου, «πολύ δυνατή αμπελουργός, με δικό της οινοποιείο, που έχει μελετήσει διεξοδικά τον ελληνικό αμπελώνα». Ο Χρήστος Δ. Κατσάνος και η Χαρούλα Σπινθηροπούλου μυήθηκαν στα ιδιαίτερα μυστικά των μεγάλων αμπελώνων όταν δούλεψαν μαζί στη Ρουμανία μεταξύ 2009 και 2012 σε ένα κτήμα 26.000 στρεμμάτων, φέρνοντας μάλιστα ξανά στο φως και ξεχασμένες ρουμανικές ποικιλίες. Τη βασική ομάδα συμπληρώνουν, εκτός από τον CEO του «Domaine Porto Carras», τον Μοσχοβίτη γιατρό Σεργκέι Σμιρνόφ, η οινολόγος Ευφροσύνη Δρόσου και η Ειρήνη Σαββίδη του «Melissanthi Experience Hall».

Με το βλέμμα στα «ψηλότερα» ράφια

Για να περάσει όμως το Κτήμα στη νέα εποχή του απαιτείται και η επανατοποθέτηση των κρασιών του στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται στην παραγωγή πολύ ποιοτικών -και υψηλότερης τιμής- κρασιών, εμβληματικών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και limited editions (περιορισμένης εμφιάλωσης). Γι΄ αυτό άλλωστε, ο αριθμός των 28 κρασιών, που κυκλοφορούν με την ετικέτα του Κτήματος, θα μειωθεί δραστικά, σε μόλις δέκα, με στόχο αυτά να φιλοξενηθούν -με rebranding- σε «ψηλότερα» ράφια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στην κάβα παλαίωσης του οινοποιείου φυλάσσονται ιδιαίτερα βαρέλια και φιάλες

Το πρότζεκτ «Νew Era» περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στο οινοποιείο του Κτήματος, χτισμένο γύρω στο 1968-1969, για το οποίο -όπως λέει ο Χρήστος Δ. Κατσάνος- υπάρχουν σχέδια που θεωρείται βέβαιο πως έγιναν από τον ιδρυτή της αρχιτεκτονικής σχολής Bauhaus, τον Walter Gropius, προσωπικό φίλο του Γιάννη Καρρά. Οι αρχιτεκτονικές γραμμές του κτηρίου εννοείται πως θα διατηρηθούν, αλλά θα γίνει ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Στην κάβα παλαίωσης του οινοποιείου φυλάσσονται βαρέλια και κάποιες ιδιαίτερες φιάλες, όπως ο «Πορφυρογέννητος», η ναυαρχίδα του «Domaine Porto Carras», που κυκλοφορεί κάθε δέκα χρόνια. Η παλαιότερη φιάλη του «Πορφυρογέννητου» που υπάρχει στο κελάρι εμφιαλώθηκε το 1975.

Οινοτουρισμός και σεβασμός στην κληρονομιά

Όλο αυτό το δυναμικό -ο τεράστιος βιολογικός αμπελώνας στις εξαιρετικής ομορφιάς πλαγιές του βουνού, το ιδιαίτερο οινοποιείο, το κελάρι- θα αξιοποιηθεί και για την προσέλκυση οινοτουριστών, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργασίες στο αμπέλι ή να πάρουν μέρος στον τρύγο, πριν δοκιμάσουν τα κρασιά του Κτήματος, συνοδεία ενός γεύματος στην αίθουσα Melissanthi. «Στόχος μας δεν είναι η αναπαλαίωση του Κτήματος του Πόρτο Καρράς, αλλά η δημιουργία κάτι καινούργιου, με διεθνή χαρακτηριστικά, που σέβεται την κληρονομιά του κοσμοπολίτη Γιάννη Καρρά» κατέληξε ο Χρήστος Δ. Κατσάνος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Το ελληνοτουρκικό μέτωπο που κλείνει και οι «φωτιές» που το Μαξίμου επιχειρεί να σβήσει
  • Σεισμοί από φράγματα στην Ελλάδα: Από τη λίμνη του Μαραθώνα στο Πολύφυτο Κοζάνης – Πόσο κινδυνεύουμε από τις ανθρώπινες κατασκευές
  • Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς βάζει «μπουρλότο»: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
  • Super Bowl: Αποθέωση για το εντυπωσιακό σόου της Ριάνα στο ημίχρονο - Επέστρεψε στη σκηνή ούσα ξανά έγκυος
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Χαλκιδική
  • κρασί
  • αμπελώνες
  • Πόρτο Καρρας
  • αμπέλια
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 03:45
Εργασία: Με μισθό έως 820 ευρώ καθαρά 1 στους 2 εργαζόμενους - Στον «πάγο» οι υψηλόμισθοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 04:30
Καύσιμα: Σενάρια για Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο - Βουτιά στην κατανάλωση
MENSHOUSE
Μετρημένες θέσεις, μαγευτικό τοπίο: Η πιο καθαρή παραλία της Ελλάδας με τα πολύχρωμα σύρματα που βλέπεις το βυθό από μακριά
MENSHOUSE
«Θα ευχόταν να μην είχε κερδίσει ποτέ τα εκατομμύρια»: Η ιστορία καταστροφής του Έλληνα γιατρού που έπιασε το χρυσό εξάρι του Λόττο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
16-01-2023 10:00
Μπρόκολο – Πώς πλένεται σωστά και τι μπορείτε να φτιάξετε μαζί του
02
23.11.2022 08:00
Carrot cakes - Το ωραιότερο κέικ καρότου και λίγα λόγια για την ιστορία τους
03
20.02.2023 07:46
Έχετε κουνoυπίδι; Έξι συνταγές για να το φτιάξετε αλλιώς
04
19.12.2022 08:28
Χοιρινό που λιώνει στο στόμα – Κομμάτια ιδανικά για σιγομαγειρέματα
05
10.11.2022 12:18
Ελιές: Πότε θέλουν προσοχή;

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Κεντρικό... | 28.03.2023 19:57
Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ώρα Ελλάδος... | 28.03.2023 08:27
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Απρέπεια από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού: Πέταξε φούστα στον πρόεδρο της ΕΠΟ
Ώρα Ελλάδος... | 28.03.2023 08:07
Απρέπεια από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού: Πέταξε φούστα στον πρόεδρο της ΕΠΟ
Μεσημεριανό δελτίο 28/03/2023
Μεσημεριανό... | 28.03.2023 14:01
Μεσημεριανό δελτίο 28/03/2023
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.03.2023 14:18
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση