Γλυκές δημιουργίες: Στα Γιαννιτσά ζαχαροπλάστης φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι μυρωδιές της καραμελωμένης ζάχαρης κατακλύζουν το εργαστήριο στη Νέα Πέλλα Γιαννιτσών καθώς οι κούκλες «ζωντανεύουν» και παίρνουν τη μορφή χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Ο Απόστολος Τσομπανάκης, σαν άλλος Τσεπέτο της ζαχαροπλαστικής, φτιάχνει κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές που όταν τις βλέπει κάποιος, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι πως η πρώτη ύλη από τις οποίες είναι φτιαγμένες είναι η ζάχαρη.
Αγάπη προς την ελληνική παράδοση
«Εμπνεύστηκα από τις παραδοσιακές φορεσιές από την αγάπη που έχω προς την ελληνική παράδοση, αφού είμαι και χορευτής στον μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο Νέας Πέλλας αλλά ασχολούμαι και με τη μουσική παίζοντας ακορντεόν σε εκδηλώσεις», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ζαχαροπλάστης.
Σημειώνει, δε, ότι εκτός από την αγάπη του για την παράδοση, τον κινητοποίησε και ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος καθώς οι φορεσιές είναι πολύχρωμες, με περίτεχνα σχέδια και λεπτομέρειες, και απαιτείται αρκετός χρόνος για την κατασκευή μιας ζαχαρωτής κούκλας.
«Οι κούκλες μου είναι φτιαγμένες εξ ολοκλήρου από ζαχαρόπαστα. Εσωτερικά υπάρχουν στηρίγματα στα οποία στήνω το σώμα, δηλαδή τον κορμό, για να στηριχθεί το υπόλοιπο κομμάτι και έπειτα το ντύνω βήμα βήμα. Στην αντρική στολή σχεδιάζω παντελόνι, πουκάμισο, γιλέκο ή στη γυναικεία τη φούστα, την πόδια, το πουκάμισο και το γιλέκο. Έχω βάλει και στο κεφάλι τη μαντήλα της φορεσιάς», επισημαίνει ο δεινός ζαχαροπλάστης.
Μέχρι στιγμής έχει φτιάξει δύο ζευγάρια χορευτών: το πρώτο με τις φορεσιές του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Νέας Πέλλας από την Ανατολική Θράκη και το δεύτερο με μακεδονικές φορεσιές του πολιτιστικού λαογραφικού ομίλου Αριδαίας και περιχώρων Ακρίτες Αλμωπίας.
Τις δημιουργίες του, που τρώγονται -άλλα ποιος θα μπορούσε άραγε να καταστρέψει το υπέροχο αποτέλεσμα- τις έχει χαρίσει στους δυο αντίστοιχους συλλόγους της περιοχής του. Ήδη ετοιμάζει κούκλες με ποντιακές φορεσιές, ενώ το επόμενο βήμα και στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα έργο ζαχαρόπαστας αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο.
Για τον Απόστολο Τσομπανάκη, η ενασχόληση με τα γλυκά είναι οικογενειακή υπόθεση αφού μεγάλωσε μέσα στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, στη Νέα Πέλλα, που λειτουργεί από το 1989. Απ’ αυτόν, άλλωστε, έμαθε τα μικρά αλλά και μεγαλύτερα μυστικά της ζαχαροπλαστικής και μέχρι σήμερα παίρνει βοήθεια και στήριξη σε κάθε του βήμα.
Τα δύο σενάρια για το μεταναστευτικό μετά την κατάρρευση του Άσαντ στη Συρία - Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ
25 χρόνια στις ράγες: Στα όριά τους φτάνουν οι παλαιότεροι συρμοί του μετρό - Οι λύσεις που εξετάζει η ΣΤΑΣΥ
Ποιος είναι ο ύποπτος για τη δολοφονία του CEO της ασφαλιστικής στη Νέα Υόρκη - Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Η λογοτεχνία μπαίνει στα σχολεία: Οι «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς» και ο «Μικρός Πρίγκιπας» στα χέρια των μαθητών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr