Αφρικανικό προϊόν-έκπληξη στην αγορά πολυτελών τροφίμων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Όταν η Delphyne Dabezies ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της να λανσάρει το πρώτο αφρικανικό χαβιάρι, η διεθνής αγορά premium τροφίμων εμφανίστηκε το λιγότερο δύσπιστη απέναντι στην ιδέα.
Τώρα, 15 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας Acipenser, με τις μάρκες Rova και Kasnodar Caviar, τα προϊόντα της Delphyne και των συνεργατών της (Alexandre Guerrier και Christophe Dabezies) έχουν μπει σε μερικές από τις πιο διάσημες κουζίνες στον κόσμο.

Αυτό υποστηρίζει άρθρο του αμερικανικού CNN, που ξεναγεί τον αναγνώστη και την αναγνώστρια στο μαγικό κόσμο της λίμνης Mantasoa, ψηλά στα καταπράσινα βουνά της Μαδαγασκάρης, την οποία οι τρεις Γάλλοι επιχειρηματίες έχουν κάνει σπίτι τους από τη δεκαετία του 1990. Τα κρυστάλλινα νερά της φιλοξενούν τους οξύρρυγχους απ’ τα αυγά των οποίων θα παραχθεί το πανάκριβο προϊόν. Οι στεριανές εγκαταστάσεις στήθηκαν το 2009, ενώ οι λιμναίες το 2015.

Γιατί το χαβιάρι είναι τόσο ακριβό
Η ιστορία του χαβιαριού συνδέεται με τη Ρωσία. Παραδοσιακά φημισμένο το ρώσικο χαβιάρι από την Κασπία Θάλασσα, αναδείχθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε προϊόν πολυτέλειας τον 17ο αιώνα, όταν ο τσάρος Αλεξέι Μιχαήλοβιτς Α' το έθεσε σε καθεστώς κρατικού μονοπωλείου. Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, η παραγωγή εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Με την ίδρυση της Acipenser στη Μαδαγασκάρη, το χαβιάρι παράγεται πλέον σε κάθε κατοικημένη ήπειρο εκτός από την Αυστραλία. Λόγω της πολιτιστικής του σημασίας, αλλά κυρίως λόγω της μακράς περιόδου ωρίμανσης των ψαριών οξύρρυγχου -από 8 έως 20 χρόνια- το χαβιάρι μπορεί να φτάσει σε αδιανόητες τιμές έως και $27.000 το κουταλάκι του γλυκού.

Στο δρόμο για την παγκόσμια αγορά, όλοι γελούσαν με το «ανέκδοτο»
Ο γαστρονομικός κόσμος ήταν απολύτως επιφυλακτικός, όταν η Acipenser παρήγαγε την πρώτη παρτίδα του premium Rova Caviar, που πήρε το όνομά του από το παλάτι Rova of Antananarivo, εμβληματικό ανακτορικό συγκρότημα στη Μαδαγασκάρη. Η Μαδαγασκάρη είναι γνωστή για τη βανίλια της, όχι για τα αυγά ψαριών. «Στην αρχή ήταν δύσκολο», όλοι γελούσαν με το “ανέκδοτο”» λέει η Delphyne. Ο μόνος τρόπος για να αποδείξουν ότι το χαβιάρι τους είναι εξαιρετικό ήταν να το θέσουν υπό γευστικές δοκιμές. Η ευκαιρία ήρθε στη μεγάλη γαστρονομική έκθεση Sirha Lyon το 2019, όταν κορυφαίοι σεφ της Ευρώπης γεύτηκαν το προϊόν. Έκτοτε, το Rova Caivar έχει εμφανιστεί σε μενού υψηλής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πεντάστερου Hotel de Crillon στο Παρίσι και του Hotel du Palais στο Biarritz.
Για την ιστορία: Η Acipenser απασχολεί περίπου 300 άτομα, το 80% των οποίων προέρχονται από τον τοπικό δήμο της Ambatolaona. Η εταιρεία προσφέρει εκπαίδευση στην ιχθυοκαλλιέργεια και παραγωγή χαβιαριού, ιατρική κάλυψη, μαθήματα κατά του αναλφαβητισμού και εκπαίδευση οικογενειακού προγραμματισμού. «Μας έχει δώσει πολλά η Μαδαγασκάρη», αναφέρει η Γαλλίδα επιχειρηματίας σε ένα σημείο του δημοσιεύματος, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους να επιστρέφουν κέρδη στους ντόπιους και στη χώρα.
Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία
Στο ΚΑΤ οδηγός λεωφορείου - Γρονθοκοπήθηκε από οδηγό ΙΧ για ένα φλας
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου
Ο Βαλάντης εκνευρίστηκε με τους μουσικούς του και τους «έφτυσε» επί σκηνής - Δείτε βίντεο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



