Taste Atlas: Ντάκος και χωριάτικη οι καλύτερες σαλάτες στον κόσμο
Στις 50 καλύτερες, περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερις ελληνικές σαλάτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Μια δυναμική… επιστροφή κάνει η Ελλάδα στον γαστρονομικό χάρτη του Taste Atlas, αφού οι παραδοσιακές σαλάτες της χώρας φαίνεται πως κερδίζουν τις καρδιές των κριτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Taste Atlas στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου είναι ο ντάκος και η χωριάτικη, την ώρα που σε προηγούμενη «ψηφοφορία» για τα κορυφαία street food, το κοντοσούβλι ήταν 19ο και το σουβλάκι 55ο, ενώ το κοκορέτσι μόλις 96ο.
Πάντως, στις σαλάτες φαίνεται πως οι Έλληνες κερδίζουν κατά κράτος, με τον ντάκο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και τη χωριάτικη στη δεύτερη θέση. Μάλιστα, άλλες δύο σαλάτες είναι στη λίστα με τις 50 καλύτερες του πλανήτη, αφού τα χόρτα είναι στην 27η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40η.
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο που βαθμολογία 4.5.
Με βαθμούς 4,4, η χωριάτικη σαλάτα θριαμβεύει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός.
Απόπειρα δολοφονίας Λάλα: Ραγδαίες εξελίξεις - Ψάχνουν στην Κρήτη καταδικασμένο για την απαγωγή του Παναγόπουλου
Αυτοί είναι οι δικαιούχοι για τα δωρεάν φάρμακα της παχυσαρκίας - Τι προβλέπει το ΦΕΚ
Τραμπ στο Politico: Η Ουκρανία να πάει σε εκλογές - Η Μόσχα σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση
Η Μίνα Αρναούτη δηλώνει απογοήτευση για την αποζημίωση - «Τα λεφτά που ορίστηκαν τα χρωστάω ήδη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



