Taste Atlas: Ντάκος και χωριάτικη οι καλύτερες σαλάτες στον κόσμο
Στις 50 καλύτερες, περιλαμβάνονται συνολικά τέσσερις ελληνικές σαλάτες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Μια δυναμική… επιστροφή κάνει η Ελλάδα στον γαστρονομικό χάρτη του Taste Atlas, αφού οι παραδοσιακές σαλάτες της χώρας φαίνεται πως κερδίζουν τις καρδιές των κριτών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Taste Atlas στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου είναι ο ντάκος και η χωριάτικη, την ώρα που σε προηγούμενη «ψηφοφορία» για τα κορυφαία street food, το κοντοσούβλι ήταν 19ο και το σουβλάκι 55ο, ενώ το κοκορέτσι μόλις 96ο.
Πάντως, στις σαλάτες φαίνεται πως οι Έλληνες κερδίζουν κατά κράτος, με τον ντάκο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και τη χωριάτικη στη δεύτερη θέση. Μάλιστα, άλλες δύο σαλάτες είναι στη λίστα με τις 50 καλύτερες του πλανήτη, αφού τα χόρτα είναι στην 27η θέση και η πατατοσαλάτα στην 40η.
«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι Λιανές ή οι Τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προορίζεται για τα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», γράφει το Taste Atlas για τον ντάκο που βαθμολογία 4.5.
Με βαθμούς 4,4, η χωριάτικη σαλάτα θριαμβεύει: «Η ελληνική σαλάτα, επίσης γνωστή ως χωριάτικη σαλάτα ή χορτιάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί», γράφει ο γαστρονομικός οδηγός.
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: 14.000 μωρά κινδυνεύουν με θάνατο τις επόμενες 48 ώρες - Το Ισραήλ συνεχίζει δίχως έλεος τα χτυπήματα
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόπειρα δωροδοκίας δικαστή του Αρείου Πάγου
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τα κακοποιημένα αδερφάκια στη Λάρισα - Αναζητείται ο μυστηριώδης «Γιάννης»
Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας - Αναστολή λειτουργίας πέντε σχολείων για δύο ημέρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr