Το σπίτι του Κυριάκου Πιττάκη ξαναζεί στην Ερμού ως εστιατόριο εκλεκτής ελληνικής κουζίνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Στην καρδιά της Αθήνας, λίγα μέτρα από την πλατεία Μοναστηρακίου, ένα από τα όμορφα νεοκλασικά της Ερμού, που για χρόνια στεκόταν όρθιο ως σκιά του εαυτού του, ξαναγεννήθηκε ανοίγοντας τις πόρτες του σε Αθηναίους και επισκέπτες της πόλης και του τουριστικού κέντρου. Το άλλοτε εγκαταλειμμένο, σχεδόν ετοιμόρροπο κτίριο, υπήρξε το σπίτι του αγωνιστή του 1821 και αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττάκη.

Ο Πιττάκης, που έμενε εδώ με τη γυναίκα του Κατίγκω Μακρή, αδελφή της Τερέζας, της περίφημης «κόρης των Αθηνών» του Λόρδου Βύρωνα, ταυτίστηκε με την ελληνική αρχαιολογία του 19ου αιώνα: υπήρξε συνιδητής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, έφορος αρχαιοτήτων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και ο άνθρωπος που πήρε την απόφαση για τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης. Το τριώροφο νεοκλασικό, διατηρητέο μεν από τη δεκαετία του 1990, παρέμενε για πολλά χρόνια ένα ακόμη απομεινάρι του παρελθόντος σε μια από τις πιο παλιές εμπορικές οδούς της πόλης. Σήμερα , πλήρως αποκαταστημένο με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του ιστορία και μεταμορφωμένο σε καλαίσθητο all day εστιατόριο, μας ξανασυστήνεται ως «Liystor».

Έξοχες γεύσεις σε εκλεπτυσμένη, αθηναϊκή ατμόσφαιρα
Στην κουζίνα του Liystor σε ρόλο executive chef ο Νίκος Αποστολάκης κάνει μικρά θαύματα με τα ψαρικά –αλλά και με κάθε πρώτη ύλη που διαχειρίζεται. Το γεγονός ότι έχει εργαστεί σε μισελενάτες κουζίνες δίπλα σε αξιόλογους σεφ φαίνεται. Όπως και το ότι τα τελευταία χρόνια έχει απορροφηθεί από τις τεχνικές ωρίμανσης των ψαριών όσο και από τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των δώρων του αλμυρού νερού. Το μενού (γραμμένο με παιχνιδιάρικα στοιχεία καθαρεύουσας και σε πολυτονικό) αντλεί έμπνευση από την ελληνική γη και τη θάλασσα, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ντόπια προϊόντα και δίνεται έμφαση στην εποχικότητα των υλικών που ο σεφ φροντίζει να αναδεικνύει με τις τεχνικές του.

Δοκιμάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε: τον «ιχθύ ημέρας φρικασέ μετά αυγοτάραχου» (19€), σερβιρισμένο με ψητό μαρούλι, αυγό, λεμόνι κονφί, φρέσκο κρεμμυδάκι και μοσχομυριστή σάλτσα άνηθου. Το «σπετσοφάι μετά λουκανίκου ιχθυϊκού» (17€), με ένα λουκάνικο ψαριού που αποδείχθηκε πέρα πάσης προσδοκίας συνδυάζοντας δυο γευστικές χαρές μαζί –εκείνη ενός μερακλίδικου αλλαντικού και εκείνη της ολόφρεσκης γεύση της θάλασσας. Εξαιρετική ήταν και η «τσιπούρα γούνα μετά χόρτων» (26€), υπέροχα ψημένη και ζουμερή, ξαπλωμένη σε χόρτα εποχής, που νοστίμιζαν επιπλέον από την παρουσία της ντομάτας, του ελαιόλαδου και των αρωματικών.

Τέλος δεν λησμονούμε -πώς θα μπορούσαμε άλλωστε- την επική φασολάδα με αρώματα πορτοκαλιού ή άλλων εσπεριδοειδών, που έκλεψε την παράσταση από το συμπαθητικό σουβλιστό θράψαλο (16,50€). Ένα υπέροχο τραπέζι με αναφορές στη λαϊκή κουζίνα σε μια εκλεπτυσμένη, αθηναϊκή ατμόσφαιρα.

Ανοιχτόκαρδη αυλή, ατμοσφαιρικό κελάρι και θέα στην Ακρόπολη
Πάντως στο Liystor το να καθήσεις για γεύμα ή δείπνο δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Μπορείς να κάνεις ένα όμορφο διάλειμμα από τις δουλειές σου στο κέντρο απολαμβάνοντας στην αυλή του καφέ, brunch ή ένα κρασί. Ειδικά για το τελευταίο βρίσκεις άξιους εκπροσώπους από τον ελληνικό αμπελώνα –μάλιστα στο ατμοσφαιρικό υπόγειο έχει διαμορφωθεί και ένα στυλάτο κελάρι που φιλοξενεί special events και εκδηλώσεις. Αξιομνημόνευτη και η μοναδική θέα στην Ακρόπολη που αποκαλύπτει η ταράτσα, πραγματικά αξίζει να την τιμήσει κανείς τις ηλιόλουστε ημέρες.
Info: Liystor, Ερμού 92-94, Αθήνα, T. 210 2241113
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




