Βαμβάκι: Νέο limit up στις τιμές πώλησης το 2022- «Πράσινος πυρετός» απειλεί το success story της Εθνικής Στρατηγικής-Τι ζητούν οι παραγωγοί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ανοδικές αναμένονται οι τιμές πώλησης του βαμβακιού και το 2022, ακολουθώντας αντίστοιχη καλή πορεία με αυτή του 2021 σύμφωνα με τους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας. Οι τελευταίες καλές χρονιές, ωστόσο, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εκκοκκιστές απειλούνται από τις υψηλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που αναμένεται να αναλάβει η χώρα μας και να εφαρμόσει από το 2023. Αυτές αφορούν στην μετάβαση στην καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη.
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών του βαμβακιού και το 2022
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος Ευθύμιος Φωτεινός, μιλώντας στο ethnos.gr, το 2021 καταγράφηκε μια αύξηση 40% πάνω στην τιμή πώλησης του βαμβακιού. Συνολικά το 2021 καλλιεργήθηκαν 2,625 εκατ. στρέμματα βαμβάκι στη χώρα. «Το 2020 το βαμβάκι πληρώθηκε από 48 εώς 50 λεπτά το κιλό και το 2021 οι εμπορικές τιμές σκαρφάλωσαν από 62 εώς 70 λεπτά κατά μέσο όρο. Ήταν μια πολύ καλή και δημιουργική χρονιά το 2021. Είχαμε μια τρομερή αύξηση 40% πάνω στην τιμή παρά τον κορονοϊό. Και για το 2022 υπάρχει αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα κυμανθούν όπως πέρσι. Θα ναι ανοδικά. Το διεθνές χρηματιστήριο είναι σταθερό και ανοδικό» τόνισε ο κ. Φωτεινός.
Δοκιμαστική περίοδο ή αντισταθμιστικά οφέλη ζητούν οι βαμβακοκαλλιεργητές
Τις καλές μέρες που ζει το βαμβάκι απειλούν, ωστόσο, οι υψηλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις οι οποίες προβλέπουν την μετάβαση στην καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής (πιο ακριβά φάρμακα, λιπάσματα). Οι αγρότες ζητούν δοκιμαστική περίοδο ή επικουρικά αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη του βαμβακιού.
Στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις έρχονται να προστεθούν η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και των μεταφορών.
«Στα μέσα του 2021-2022 είδαμε τις μεγάλες αυξήσεις στην παραγωγή. Αν δεν διαμορφωθούν προς τα κάτω τα έξοδα, θα μείνουν χωράφια ακαλλιέργητα γιατί το κόστος παραγωγής διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι. Αν το βαμβάκι το στρέμμα, χωρίς το ενοίκιο, κοστίζει 200 ευρώ, τώρα μπορεί να πάει στα 300 ευρώ. Άρα πρέπει και η πολιτεία να συμβάλει τα μέγιστα να προστατέψει τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό» εξηγεί ο κ. Φωτεινός.
Υψηλές οι τιμές γεωργικών φαρμάκων
Εκτός από τις πράσινες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, το κόστος καλλιέργειας βαμβακιού ανεβάζουν και οι υψηλές τιμές γεωργικών φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι ότι ένα σακί αζωτούχου λιπάσματος 40 κιλών που οι αγρότες αγόραζαν 18 ευρώ, σήμερα κοστίζει 40 ευρώ. «Πρέπει να ξαναδούμε λίγο τις τιμές των γεωργικών φαρμάκων για να μπορέσει να υπάρξει συνέχιση της καλλιέργειας του βαβμακιού» δήλωσε στο ethnos.gr o κ. Φωτεινός.
Όπως εξηγεί από την πλευρά του ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και αρχιτέκτονας της Εθνικής Στρατηγικής για το βαμβάκι, οι τιμές είναι υψηλές στα φάρμακα και είναι ίδιες σε πολλές εταιρίες. «Το υψηλό κόστος των γεωργικών εφοδίων για την βαμβακοκαλλιέργεια είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που ανεβάζει το κόστος. Πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί η Εθνική Στρατηγική».
Πως φτάσαμε στο success story-Ο ρόλος της Εθνικής Στρατηγικής
Μέχρι το 2019 η παραγωγή βαμβακιού αν και ήταν μια από τις πιο ιστορικές καλλιέργειες στη χώρα δεν είχε εκπονηθεί, ούτε και εφαρμοστεί μια κοινή πολιτική από την Πολιτεία. Το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών ταλαιπωρούσε τους παραγωγούς βαμβακιού, ξεσηκώνοντάς τους και οδηγώντας τους πολλές φορές ακόμη και σε διαμαρτυρίες, κλείνοντας τους δρόμους. Το 2019 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Γεωργίας και σημερινό βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη παραγωγοί και εκκοκιστές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων γύρω από την βαμβακοκαλλιέργεια. Την ίδια χρονιά θεσπίστηκε η Εθνική Στρατηγική για την καλλιέργεια του βαμβακιού, βάζοντας τις βάσεις για την αναβάθμιση του προϊόντος. Μια Εθνική Στρατηγική η οποία επικεντρώθηκε στη παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου βάμβακος αλλά και στην επιβράβευση του παραγωγού ενώ συνεχίστηκε και από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Τέλος το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών-Μπόνους στο ποιοτικό βαμβάκι
«Το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών και η επιβράβευση του ποιοτικού βαμβακιού ήταν ο στόχος μας εξαρχής. Πήγαινε ο παραγωγός το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια και του έλεγαν φύγε, θα σου πούμε τιμή μετά από ένα μήνα. Με την Εθνική Στρατηγική από τη στιγμή που παραδίδεται, του γνωστοποιείται και η τιμή την ίδια μέρα». Εκτός όμως από το τέλος των ανοιχτών τιμών, η Εθνική Στρατηγική προέβλεπε και την επιβράβευση του παραγωγού που βγάζει ποιοτικό βαμβάκι και στην τιμή. Έτσι εκτός από την εμπορική τιμή πλέον υπάρχει και μπόνους το οποίο δεν ενσωματώνεται στην εμπορική τιμή, αλλά είναι κάτι επιπλέον» τόνισε στο ethnos.gr ο κ. Κόκκαλης.
Τα κριτήρια που ορίζουν το ποιοτικό βαμβάκι καθόρισε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Παράλληλα δόθηκε με την Εθνική Στρατηγική η δυνατότητα προπώλησης βάμβακος εώς και 50% της παραγωγής από τους αγρότες. «Δηλαδή τον Μάιο ενώ ο αγρότης έχει σπείρει, μπορεί να πουλήσει στα εκκοκκιστήρια μέχρι και το 50% από αυτό που θα μαζέψει τον Σεπτέμβριο».
Η Εθνική Στρατηγική εισήγαγε και την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με σεμινάρια τα οποία αν και δεν είναι υποχρεωτικά, η συμμετοχή είναι μεγάλη και μπαίνει πλέον στη συνείδηση των βαμβακοπαραγωγών η εκπαίδευση.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος που σημαίνει ότι είναι μέσα παραγωγοί και εκκοκκιστές. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και είδαμε ποια είναι τα προβλήματα. Ανοίξαμε όλοι τα χαρτιά μας και βάλαμε ένα κοινό στόχο, το βαμβάκι. Και τα τελευταία δύο-τρία χρόνια προσπαθούμε να το βάλουμε στο υψηλότερο βάθρο της αγροτικής οικονομίας γατί η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η γεωργία. Πάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε όλοι μας. Και πάνω σε αυτό που χτίσαμε έρχεται το κόστος παραγωγής που ανεβαίνει πάρα πολύ και πρέπει η Πολιτεία να δώσει λύση» κατέληξε ο κ. Φωτεινός.
Νύχτα κόλασης στη Βηρυτό ενώ όλοι περιμένουν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν: Χτυπήματα και στη Συρία
Βίντεο ντοκουμέντο: Διακινητές διαφημίζουν από κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα το έργο τους
Όταν τα δώρα γίνονται... σκάνδαλο στην Τουρκία: Ο γάμος που προκάλεσε σάλο και πολιτικές αντιδράσεις
Πώς να κάνετε τον καφέ σας ακόμα πιο νόστιμο; Αυτά είναι τα tips ενός μπαρίστα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr