MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Πήγε να καθαρίσει το χωράφι του και έβαλε κατά λάθος φωτιάΤρόμος στο κέντρο των Χανίων: Αυτοκίνητο έκανε όπισθεν και «καρφώθηκε» σε καφετέρια – 2 τραυματίεςSuper League: Σπουδαία νίκη της Λαμίας με μεγάλη ανατροπή επί του Παναιτωλικού στο ΑγρίνιοΤελικά που οφείλεται η μυστηριώδης ηπατίτιδα σε παιδιά; Τρεις μελέτες δίνουν απαντήσειςPremier League: Ακάθεκτη για τον τίτλο η Άρσεναλ με 4άρα στη Λιντς!
Homepage |   Ελλάδα   |   11.01.2022 12:00
Newsroom
Newsroom

Νέα μέτρα: Φρένο στη χαλάρωση, ολοταχώς για παράταση - Τα σενάρια που εξετάζονται για εστίαση και γήπεδα

επόμενο άρθροnext-article
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Η αμείωτη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται ότι τελικώς φέρνει παράταση των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση πριν τις γιορτές για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και τις 16 Ιανουαρίου καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δε φαίνεται να επιτρέπει προς το παρόν κάποια χαλάρωση, την ώρα που η χώρα μετρά πάνω από 25.000 κρούσματα σε σχολεία μέσα σε 48 ώρες αλλά και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέο μαύρο ρεκόρ, κοντά στις 60.000.

 

Παρά τις αρχικές σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες διαφαινόταν κάποιο σχετικό «άνοιγμα», οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό να μετατεθεί χρονικά.

Η παράταση των μέτρων απορρέει ουσιαστικά και από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ έβαλε ουσιαστικά φρένο στη συζήτηση λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση, μην αποκλείοντας ωστόσο «σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα».

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση αναμένει τις απόψεις της επιτροπής που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Οι σκέψεις για χαλάρωση που φαίνεται να παγώνουν 

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό βασικοί άξονες της χαλάρωσης θα μπορούσαν να είναι η εστίαση και τα γήπεδα με τις σκέψεις που βρίσκονταν στο τραπέζι να είναι πρώτον η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου και δεύτερον αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως 1.000 στο 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 11.01.2022 09:26
Σχολεία: Πάνω από 25.000 κρούσματα εντόπισαν τα self test σε παιδιά και εκπαιδευτικούς - 9.688 μόνο σήμερα
Ελλάδα | 11.01.2022 08:53
Τζανάκης: Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων - «Ναι» στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση
Ελλάδα | 11.01.2022 07:12
Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή για την Όμικρον
Πολιτική | 11.01.2022 07:00
Κορονοϊός: To δύσκολο και αντιφατικό μονοπάτι της αισιοδοξίας

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων

  • Αύριο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί αν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση και μετά τις 16 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση παράτασης συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. απαγόρευση για ορθίους, αριθμός πελατών) θα επεκταθούν και τα μέτρα στήριξης. Αυτό που μένει να απαντηθεί οριστικά είναι αν θα υπάρξει έστω μια μικρή χαλάρωση σε κάποια μέτρα (π.χ. μουσική στην εστίαση) αν και σε αυτή τη φάση προέχει η τιθάσευση του επιδημιολογικού φορτίου.
  • Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα (για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο).
  • Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών.
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ

Πάνω από 25.000 κρούσματα σε σχολεία 

Την ίδια ώρα χιλιάδες νέα εν δυνάμει κρούσματα εντοπίστηκαν από τα self test που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων το τελευταίο 24ωρο και τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθούν για τον ακριβή τους αριθμό. και από τα μοριακά τεστ. 

 

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι κατά τον οριζόντιο έλεγχο με self test διαπιστώθηκαν 9.688 τεστ. Μαζί με τα 15.547 που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι μέσα σε 48 ώρες ανιχνεύθηκαν 25.235 κρούσματα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κρούσματος ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο καθώς και ότι θα ακολουθήσει τρίτο τεστ, την Πέμπτη, για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα, σημειώνουν, συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 11.01.2022 08:37
Βρετανία: Τα IKEA κόβουν το επίδομα ασθενείας για το ανεμβολίαστο προσωπικό που μπαίνει σε καραντίνα
Ελλάδα | 11.01.2022 08:53
Τζανάκης: Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων - «Ναι» στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση
Πολιτική | 11.01.2022 09:00
Μητσοτάκης για Σασόλι: Θρηνούμε τον αξιόλογο Ιταλό και περήφανο Ευρωπαίο

Τζανάκης: Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Δυσοίωνη η εκτίμηση του Νίκου Τζανάκη καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, την Τρίτη αναμένεται να έχουμε νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού,  καθώς όπως είπε θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Όσον αφορά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • Γιάννης Οικονόμου
  • νέα μέτρα
  • εστίαση
  • γήπεδα
  • μετάλλαξη Όμικρον
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:11
Σπίτι μου: Οι ανακοινώσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για φθηνά δάνεια σε νέους
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:38
Shopping όλο το 24ωρο - «Πράσινο φως» στην παράταση ωραρίου, με απόφαση δημάρχου
MENSHOUSE
«Ένας Κύπριος θα κάνει νοθεία»: Οι εκλογές που η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα νικήσει με κλοπή
MENSHOUSE
Τρία πιάτα όλα κι όλα: Το θρυλικό τηγανατζίδικο που 80 χρόνια αποθεώνει την απλότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
30-03-2023 12:16
ΑΣΕΠ: 633 προσλήψεις στη δημοτική αστυνομία με απολυτήριο λυκείου
02
31.03.2023 20:12
Ανησυχητική η κατάσταση για το τιγράκι που βρέθηκε στο Αττικό Πάρκο - Η νέα ανακοίνωση για την υγεία του
03
01.04.2023 16:53
Φωτιά τώρα στη Φθιώτιδα: Επιχειρούν και εναέρια μέσα - Καίει σε 4 σημεία
04
01.04.2023 12:15
Σοκαριστική καταγγελία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονος βίασε 12χρονο - Τη φρικτή πράξη παρακολουθούσε 11χρονος
05
01.04.2023 19:10
Ποιος είναι ο «ξανθός μάγος» που κατηγορείται για βιασμό της 16χρονης βαφτισιμιάς του – Ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα… εκφοβισμού

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 01/04/2023
Μεσημεριανό... | 01.04.2023 13:47
Μεσημεριανό δελτίο 01/04/2023
Επανεκκίνηση δρομολογίων… χωρίς την έγκριση της αρχής σιδηροδρόμων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 13:36
Επανεκκίνηση δρομολογίων… χωρίς την έγκριση της αρχής σιδηροδρόμων
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 01.04.2023 13:31
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών
Κεντρικό δελτίο 31/03/2023
Κεντρικό... | 31.03.2023 20:02
Κεντρικό δελτίο 31/03/2023
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία
Ώρα Ελλάδος... | 31.03.2023 09:31
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία