Σεισμοί στις Κυκλάδες: Μειωμένη η συχνότητα των δονήσεων, λέει το ΕΚΠΑ - Συνεδριάζουν για τα μέτρα οι δύο επιτροπές
Για σήμερα, Κυριακή (16/2), το πρωί προγραμματισμένη η συνεδρίαση των ειδικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Για τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα συνεδριάσουν το πρωί της Κυριακής (16/2, 9:00) οι δύο επιτροπές ειδικών.
Αναμένεται να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενώ θα αποφασίσουν για την παράταση ή μη των μέτρων που έχουν ληφθεί. Εκεί θα προσέλθουν η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Την ίδια ώρα, τέσσερις δήμοι (Θήρας, Αμοργού, Ανάφης και Ιητών) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ΕΚΠΑ: Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα των δονήσεων
Συνολικά πάνω από 18.400 σεισμούς έχει εντοπίσει συνολικά το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025.
Σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ: Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18,400 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 16,200 με μεγέθη Μ?1.0. Στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με ~40 να έχουν μέγεθος Μ?2.5, 2 σεισμούς με Μ?4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ?4.5, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 4.4.
Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μεταξύ ~20:00-22:00 (τοπική ώρα), την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.
Ο γεωδαιτικός σταθμός ΝΚΑΜ έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των Εργαστηρίων Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ με τον Καθηγητή Αντώνιο Μαρσέλλο του Hofstra University (NY, USA). Στη συνέχεια, μετέβησαν στην περιοχή Μέσα Γυαλός της Σαντορίνης (παλιό λιμάνι των Φηρών) για εργασίες συντήρησης στον μόνιμο σεισμολογικό σταθμό SNT1.
Συγκεκριμένα, μετέβησαν: ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Καθηγητής Ιωάννης Αλεξόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Σακκάς, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης, ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιωάννης Γιαννόπουλος.
«Μέγγενη» G7 στη Ρωσία: Απειλές για νέες κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί την εκεχειρία στην Ουκρανία - Οι εγγυήσεις Πούτιν και η στάση του Τραμπ
Τέμπη: Νέο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο - Ο διάλογος του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα
Η Moody's έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία
Ανείπωτη τραγωδία στην Κύπρο: Βρέφος πέθανε μέσα σε αυτοκίνητο - Το ξέχασε η μητέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr