Κτηματολόγιο: Εκατοντάδες χιλιάδες οι εκκρεμότητες – Πώς θα γίνονται οι αλλαγές και τα ψηφιακά εργαλεία για εξωδικαστικές διορθώσεις
Τα καυτά μέτωπα για το Κτηματολόγιο έως το τέλος του έτους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋

Κτηματολόγιο με αρκετούς... αστερίσκους θα αποκτήσει στα τέλη της χρονιάς η Ελλάδα ύστερα από 28 χρόνια προσπαθειών να κτηματογραφηθεί η ακίνητη περιουσία στη χώρα. Το έργο εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του καθώς θα πρέπει να διευθετηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, οι οποίες κληροδοτήθηκαν στα Κτηματολογικά Γραφεία με την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων.
Παράλληλα το Κτηματολόγιο φαίνεται πως θα έχει σημαντικές ελλείψεις καθώς θα περιλαμβάνει στοιχεία ακόμα και από πρώτες μη πλήρεις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας με στόχο αυτές να συμπληρωθούν στη φάση του λειτουργούντος Κτηματολογίου με τη μορφή της υποβολής προδήλου σφάλματος από τους ιδιοκτήτες. Επιπλέον σημαντικός αριθμός εγγραφών κυρίως παλαιότερων πιλοτικών προγραμμάτων κτηματογράφησης παρουσιάζει κρίσιμα λάθη σε χωρικά δεδομένα με ιδιοκτησίες που εμφανίζονται ακόμα και στη ...θάλασσα, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν.
Σε περιοχές μάλιστα στις οποίες εμφανίζεται πλήθος τέτοιων προβλημάτων, εξετάζεται ακόμα και η τμηματική επανακτηματογραφηση, με στόχο τα γεωτεμάχια με ψηφιακό τρόπο να «επανατοποθετηθούν» σε ορθή θέση.
Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν εξωδικαστικά διορθώσεις ή χωρικές μεταβολές. Πρόκειται για το τελευταίο «κάστρο» της έγχαρτης διαδικασίας στα Κτηματολογικά Γραφεία, καθώς έως σήμερα μόνο αυτή η εργασία δε γίνεται ψηφιακά.
Για την υποστήριξη του έργου, προχωρά και η δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων μηχανικών, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Οι μηχανικοί αυτοί, αφού επιμορφωθούν, θα αναλαμβάνουν τεχνικούς ελέγχους στις δηλώσεις μεταβολών.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι στα τέλη της χρονιάς, η χώρα θα έχει ένα Κτηματολόγιο, το οποίο θα είναι ποσοτικά ολοκληρωμένο, ωστόσο ποιοτικά θα χρήζει σημαντικών βελτιώσεων και διορθώσεων, τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει με τη βοήθεια των συνεργαζομένων επαγγελματιών (νομικών και πιστοποιημένων μηχανικών), του προσωπικού του φορέα και των αναδόχων, οι οποίοι θα έχουν εντοπίσει λάθη και αδυναμίες.
Πάνω από 350.000 εκκρεμότητες
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει, πάντως, το ζήτημα των εκκρεμοτήτων. Η πλήρης εξάλειψή τους έως τα τέλη της χρονιάς κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υφίστανται περισσότερες από 350.000 λιμνάζουσες εκκρεμότητες στα Κτηματολογικά Γραφεία που λειτουργούν και καλύπτουν το 60% της χώρας. Με τους σημερινούς ρυθμούς διεκπεραίωσης, θα χρειάζονταν τρία επιπλέον χρόνια για την εκκαθάρισή τους, χωρίς να υπολογίζονται οι εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις πέντε τελευταίες περιοχές που βρίσκονται ακόμα υπό κτηματογράφηση (Κέρκυρα, βόρειο Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Θεσπρωτία), ενώ νέες εκκρεμότητες μπορεί να γεννηθούν από τα αιτήματα των πολιτών, όπως είναι αναμενόμενο σε ένα κτηματολόγιο σε λειτουργία.
Σήμερα από το σύνολο των Κτηματολογικών Γραφείων στην Ελλάδα εκδίδονται καθημερινά περίπου 2.600 αποφάσεις και υποβάλλονται 2.300 νέα αιτήματα. Το ισοζύγιο είναι θετικό, αλλά οι ρυθμοί θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξάλειψης των παλαιών εκκρεμοτήτων.
Στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας ο αριθμός τους μειώθηκε από τις 90.000 στις 6.500. Αντίθετα, άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα «στα βαθιά»: η Θεσσαλονίκη μετρά 59.000 εκκρεμότητες, η Ρόδος 45.000, η Κατερίνη 19.000, ενώ σε Καβάλα και Βόλο ο αριθμός κυμαίνεται γύρω στις 6.000.
Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Χρήστος Μπουκώρος, στόχος είναι όλες οι εκκρεμότητες να έχουν λυθεί μέχρι το τέλος του 2025. Ήδη, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο, ο αριθμός των διεκπεραιωμένων υποθέσεων αυξήθηκε από τις 12.000 σε 50.000 τον μήνα, με την ηγεσία του υπουργείου να στοχεύει στις 70.000 μηνιαίως.
Σήμερα το έργο της κτηματογράφησης βρίσκεται στο 59% των περαιωμένων μελετών, ενώ το 90% των ιδιοκτησιών στη χώρα έχει πλέον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Εκκρεμούν οι πέντε περιοχές, στις οποίες συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας, καθώς τα προγράμματα ξεκίνησαν με σημαντικές καθυστερήσεις εξαιτίας δικαστικών προσφυγών, γεγονός, το οποίο οδήγησε σε παράταση έως τις 30 Μαΐου προκειμένου να συλλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερες δηλώσεις αφού στην εκπνοή της προθεσμίας το ποσοστό δήλωσης δικαιωμάτων παρέμενε χαμηλό και υπήρχε πίεση από τις τοπικές κοινωνίες.
Η ψηφιοποίηση των αρχείων
Στην τριπλή εξίσωση που καλείται να λύσει το υπουργείο εκτός της περαίωσης της κτηματογράφησης στο 100% έως τον προσεχή Δεκέμβριο και τη μαραθώνια εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει και την ψηφιοποίηση 600 εκατ. σελίδων από τα αρχεία των 392 υποθηκοφυλακείων της χώρας που έκλεισαν.
Μέχρι σήμερα έχουν σαρωθεί πάνω από 320 εκατομμύρια σελίδες, όμως απομένει σημαντικό έργο — όχι μόνο για την ψηφιοποίηση, αλλά και για την προσθήκη δεδομένων ώστε να επιτρέπεται η εξ αποστάσεως έρευνα από δικηγόρους. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που σημαίνει ότι τα ορόσημα και το χρονοδιάγραμμα είναι σφικτά.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες στις σχέσεις υπουργείου – αναδόχων, πλέον φαίνεται πως υπάρχει – τουλάχιστον προφορική - συμφωνία και το έργο μπαίνει σε τελική τροχιά. Σε κάθε περίπτωση έχει επιτευχθεί το ορόσημο του Ιουνίου που απαιτούσε την παράδοση 250 εκατομμυρίων σελίδων.
Διασύνδεση με κρίσιμες υπηρεσίες
Στο μεταξύ προετοιμάζεται μια σειρά διασυνδέσεων του Κτηματολογίου με υπηρεσίες του Δημοσίου. Σύντομα, το Κτηματολόγιο θα ενημερώνεται αυτόματα για ληξιαρχικές πράξεις θανάτου μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ προχωρά και η διασύνδεση με το Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων και καταρτίζονται μητρώα υπαλλήλων σε ΔΟΥ, ΟΤΑ και τελωνεία, οι οποίοι θα μπορούν να εισάγουν πράξεις ψηφιακά.
Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ξεκινά ένα ακόμα πιο φιλόδοξο έργο που αφορά τη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, το οποίο θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας για κάθε ακίνητο από το Κτηματολόγιο, την ΑΑΔΕ, το ΤΕΕ, τους δήμους και τους παρόχους ενέργειας και τηλεφωνίας. Με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, οι πληροφορίες θα εξάγονται αυτόματα μέσω wallet.gov.gr, χωρίς την ανάγκη για δικαιολογητικά και έγγραφα.
Στον ψηφιακό «χάρτη» μπαίνει και το pricemap.gov.gr, ένα νέο εργαλείο διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, το οποίο θα δίνει πρόσβαση σε πραγματικές τιμές και όγκο συναλλαγών ανά περιοχή, είδος και παλαιότητα ακινήτου.
Το σύστημα του Κτηματολογίου στον σιδηρόδρομο
Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το σύστημα υψηλής ακρίβειας γεωεντοπισμού (Hellenic Positioning System – HEPOS), το οποίο ανάπτυξε το Κτηματολόγιο, θα χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό της θέσης των αμαξοστοιχιών με στόχο τις ασφαλέστερες σιδηροδρομικές μετακινήσεις.
Η τεχνολογία που σχεδιάστηκε για την ακριβή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας θα δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης της θέσης των τρένων με ακρίβεια πέντε εκατοστών, καθιστώντας σαφές εάν ένας συρμός βρίσκεται στη γραμμή ανόδου ή καθόδου.
Το σύστημα στηρίζεται σε 98 μόνιμους σταθμούς αναφοράς εγκατεστημένους σε όλη την επικράτεια και λειτουργεί σε 24ωρη βάση διασφαλίζοντας σταθερή και αξιόπιστη ροή δεδομένων μέσω δύο ειδικών δεκτών γεωεντοπισμού, οι οποίοι θα τοποθετούνται πάνω σε κάθε μηχανή τρένου και θα συνδέονται μέσω δορυφορικού διαδικτύου με μια ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης παρέχοντας αδιάλειπτη εικόνα της θέσης κάθε συρμού σε πραγματικό χρόνο το Ενιαίο Κέντρο Κυκλοφορίας.
Ύστατο χαίρε στον Φραγκίσκο, τον «Πάπα των φτωχών» - Οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του, τη Σάντα Μαρία Ματζιόρε
Τουλάχιστον 281 οι τραυματίες από τη μεγάλη έκρηξη στο Ιράν, εν μέσω του γ' γύρου συνομιλιών για τα πυρηνικά
Δολοφονία Μοσχούρη: «Θα μας δίνεις 200.000 ευρώ τον μήνα» - Οι μαφιόζικες συνομιλίες
Μία διαφορετική μετάδοση του τελικού του Copa Del Rey με σχολιαστή τον ΛΕΞ!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr