Τόνοι σκουπιδιών σε ποτάμια, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας- Τι είναι το «Cyclone Project» που φιλοδοξεί να καθαρίσει τις περιοχές
Οικοσκευές, διαβατήρια, ταυτότητες, ακτινογραφίες που έγιναν πριν από δεκαετίες, λάστιχα, μέχρι και είδη υγιεινής, συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης και ρύπανσης που καταγράφεται σε ποτάμια, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Οικοσκευές, διαβατήρια, ταυτότητες, ακτινογραφίες που έγιναν πριν από δεκαετίες, λάστιχα, μέχρι και είδη υγιεινής, συνθέτουν την εικόνα εγκατάλειψης και ρύπανσης που καταγράφεται σε ποτάμια, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Το «Cyclone Project» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης έχει αναλάβει την απαιτητική αποστολή να καθαρίσει τις περιοχές αυτές από κάθε λογής απορρίμματα, αποκαθιστώντας το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο.
Μια μόνο ημέρα στον ποταμό Κόρνα ήταν αρκετή για να συγκεντρωθούν 3.342 κιλά απορριμμάτων, ενώ στον Θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο και την Ακρόπολη των Νιχωρίων η ομάδα περισυνέλεξε 320 κιλά, ανάμεσά τους μπάζα, ρούχα, κουτιά κονσέρβας, και διάφορα προσωπικά αντικείμενα. Η πλειονότητα των απορριμμάτων ήταν πλαστικά, τα οποία αποτελούν και τον κύριο ρυπαντή του φυσικού περιβάλλοντος, όπως τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, Πέγκυ Ξηροταγάρου: «Με τους καθαρισμούς σε χερσαίες περιοχές διαπιστώσαμε ότι η ρύπανση είναι πιο έντονη στην ξηρά απ’ ό,τι στις ακτές».
Η κυρία Ξηροταγάρου κάνει αυτόν τον διαχωρισμό δεδομένου ότι ο «Κυκλώνας» είναι το δίδυμο ...αδερφάκι του πρώτου προγράμματος του Ιδρύματος, του «Τυφώνα» του πλοίου μήκους 72 μέτρων, το οποίο εδώ και έξι χρόνια δεν έχει πιάσει στεριά καθώς σταματά μόνο αρόδου με το προσωπικό των 35 ατόμων να έχει καθαρίσει μέχρι σήμερα 3.934 ακτές συλλέγοντας 784 τόνους απορριμμάτων. Στα πρώτα τέσσερα χρόνια διέτρεξε όλη την νησιωτική και τμήμα της ηπειρωτικής ελληνικής ακτογραμής, ενώ πλέον βρίσκεται στη φάση του επανελέγχου των ίδιων σημείων διαπιστώνοντας ποσοστό βελτίωσης της κατάστασης κατά 80%!
Ωστόσο η εμπειρία του Τυφώνα άνοιξε ένα νέο δρόμο στους ανθρώπους του Ιδρύματος: «Καταγράφουμε με λεπτομέρεια όλα τα ευρήματα ώστε να βρούμε από που προέρχεται η ρύπανση και να κλείσουμε τη στρόφιγγα», επισημαίνει η κυρία Ξηροταγάρου. Και συνεχίζει: «Διαπιστώσαμε ότι μεγάλο ποσοστό της επιβάρυνσης προέρχεται από την ενδοχώρα. Ετσι για μας ήταν μονόδρομος η συνέχεια με τους χερσαίους καθαρισμούς», σημείωσε στην παρουσίαση του προγράμματος στο πεδίο.
Το Ίδρυμα συνεργαζόμενο με το Υπουργείο Πολιτισμού και έχοντας υπογράψει σχετικό μνημόνιο, προχώρησε στην αποψίλωση της πυκνής βλάστησης γύρω από συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, διευκολύνοντας την πρόσβαση και καθιστώντας ορατό το πρόβλημα. Με τη χρήση εξοπλισμού όπως χορτοκοπτικά, οι ομάδες καθαρισμού αποκάλυψαν ολόκληρες εκτάσεις που έως τώρα ήταν κρυμμένες κάτω από τόνους απορριμμάτων.
Το «Cyclone Project», που κλείνει έναν χρόνο δράσης, λειτουργεί καθημερινά με ομάδες που εργάζονται επί οκτάωρο, καταγράφοντας λεπτομερώς κάθε αντικείμενο που συλλέγεται. Από την αρχή της πρωτοβουλίας, το πρόβλημα της ρύπανσης στη στεριά αποδείχθηκε πιο εκτεταμένο από το αναμενόμενο. Τα απόβλητα που εγκαταλείπονται στις κοίτες ποταμών και στα δάση, καταλήγουν τελικά στις ακτές και στις θάλασσες της χώρας, επηρεάζοντας ολόκληρα οικοσυστήματα.
Η εικόνα σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους είναι αποκαρδιωτική. Σωροί σκουπιδιών έξω από τα όρια προστασίας τους δημιουργούν αυτοσχέδιες χωματερές, ένα φαινόμενο που κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επισκέπτες βλέπουν μόνο ένα μέρος του μνημείου, καθώς η πρόσβαση στις υπόλοιπες περιοχές είναι αδύνατη λόγω βλάστησης και σκουπιδιών.
Το «ethnos.gr» βρέθηκε σε δύο καθαρισμούς το διήμερο 10 και 11 Μαίου στον ποταμό Κόρνα και στον Θολωτό Μυκηναικό Τάφο και την Ακρόπολη Νιχωρίων. Μόνο σε μία επίσκεψη από τον ποταμό Κόρνα συγκεντρώθηκαν 3.342 κιλά απορριμμάτων (5.015 τεμάχια) στην πλειονότητά τους πλαστικά κομμάτια, ενώ από τα άλλα σημεία απομακρύνθηκαν 320 κιλά και 1.331 τεμάχια απορριμμάτων.
Συνολικά στον ένα χρόνο της υλοποίησής του ο Κυκλώνας έχει επικεντρωθεί στην Πελοπόννησο. Έχει «σαρώσει» ήδη το Άργος και την Πύλο, ενώ τώρα βρίσκεται στις Μυκήνες και την Τριφυλλία έχοντας ήδη προγραμματίσει τη συνέχεια στους νομούς Ηλείας και Λακωνίας. Η αρχή σε κάθε περιοχή γίνεται σε συνεννόηση με τον δήμο με τους υπεύθυνους να ενημερώνουν για το πρόγραμμα και να μετρούν ενδιαφέρον και δυνατότητες καθώς δεδομένης της έλλειψης χώρου αποθήκευσης, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα τους παραδοθούν πλήρως διαχωρισμένα και καταμετρημένα. Πολλοί δήμοι συμφωνούν και συνεργάζονται, άλλοι στην πορεία τα βρίσκουν ...σκούρα λόγω κόστους, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι ...είναι
ήδη αρκετά καθαροί.
Το πρόγραμμα, πάντως, θα συνεχιστεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους με τους τοπικούς εφόρους αρχαιοτήτων να υποδεικνύουν τα σημεία με τα περισσότερα απορρίμματα προκειμένου να παρέμβει ο Κυκλώνας, στον οποίο απασχολούνται μόνιμα 32 άτομα.
Στους στόχους του Ιδρύματος για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία μίας αντίστοιχης ομάδας 10 ατόμων και για τις ανάγκες της Αττικής.
Το Ίδρυμα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην απορρύπανση. Προχωρά σε ενημερωτικές δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και συνεργασίες με την τοπική κοινωνία, προσπαθώντας να «χτυπήσει» το πρόβλημα στη ρίζα του: την ανθρώπινη συμπεριφορά. «Τα περισσότερα απορρίμματα δεν βρίσκονται τυχαία εκεί. Κάποιοι τα πέταξαν σκόπιμα» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ξηροταγάρου. Η λύση, σύμφωνα με την ίδια, είναι να αλλάξει η στάση ζωής των πολιτών. «Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε σκουπίδια για χρόνια».
Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών δίνει, πάντως, τόνο αισιοδοξίας. Περίπου χίλιοι εθελοντές έχουν ήδη πάρει μέρος σε δράσεις του Cyclone Project, με κάποιους να συμμετέχουν σταθερά, δύο φορές την εβδομάδα.
Νεκρός από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας - «Θα μετανιώσουν για όλα», δηλώνει ο Πεζεσκιάν - Live εξελίξεις
Τραγωδία: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Άραχθο
Times of Israel: Το Ισραήλ προετοιμαζόταν χρόνια για το χτύπημα στο Ιράν - Συμμετείχε και η Μοσάντ
Ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο μάνατζερ που έχασε τη ζωή του στο μετρό του Συντάγματος – Η ανακοίνωση της εταιρείας PROSPORT
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr