Τοξικές ενώσεις στα αυγά: «Και εμείς ξαφνιαστήκαμε με το ποσοστό», λέει ο Θωμαΐδης
Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανησύχησε έντονα τους καταναλωτές σχετικά με την ποιότητα του τροφίμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Καθησυχαστικός αλλά και ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πανευρωπαϊκής μελέτης που εντόπισε τοξικές χημικές ενώσεις σε δείγματα αυγών στην Ελλάδα.
«Και εμείς ξαφνιαστήκαμε με το ποσοστό»
Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής έρευνας για τη ρύπανση από υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFAS), ουσίες που ανησυχούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για μια διερεύνηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι να κατανοήσουμε την πηγή και την έκταση της ρύπανσης και να προτείνουμε μέτρα περιορισμού της έκθεσης του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, ανέλυσε 17 δείγματα αυγών από οικόσιτα κοτέτσια σε πέντε περιοχές της Ελλάδας. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής, στα 8 από τα 17 δείγματα παρατηρήθηκε υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων για υπερφθοριωμένες ενώσεις (PFAS), ουσίες που έχουν απαγορευτεί ή περιοριστεί λόγω των επιπτώσεών τους στην υγεία και το περιβάλλον. «Κι εμείς ξαφνιαστήκαμε από το ποσοστό. Μία από τις πιο διαδεδομένες ουσίες, η PFOS, είναι παντού – ακόμη και στο αίμα μας αν κάνουμε εξέταση», σημείωσε.
Αναφορικά με τις ανησυχίες για συσχέτιση των PFAS με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε: «Οι υπάρχουσες μελέτες είναι αποσπασματικές και δεν οδηγούν ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα. Υπάρχουν ενδείξεις για ενδοκρινικές διαταραχές, επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή την παχυσαρκία, αλλά όχι σαφής τεκμηρίωση για καρκινογένεση».
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα δείγματα που αναλύθηκαν δεν προέρχονταν από προϊόντα του εμπορίου, αλλά από ιδιωτικά οικόσιτα κοτέτσια, για λόγους περιβαλλοντικής διερεύνησης. «Στα πιστοποιημένα σημεία πώλησης, οι τροφές ελέγχονται – δειγματοληπτικά βέβαια. Οπότε δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για τον καταναλωτή. Το σημαντικό είναι να επιλέγουμε προϊόντα από επίσημα και πιστοποιημένα κανάλια», επισήμανε.
«Ζούμε σε έναν χημικό κόσμο»
Οι PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940 σε προϊόντα όπως αντικολλητικά σκεύη (τεφλόν), υφάσματα, πυροσβεστικούς αφρούς και άλλα καθημερινά υλικά. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποδομούνται στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και να φτάνουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Ζούμε σε έναν χημικό κόσμο», εξηγεί ο καθηγητής. «Χρησιμοποιούμε χημικά καθημερινά για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας. Όμως κάποια από αυτά έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανθεκτικότητα και γι’ αυτό ερευνώνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η μελέτη έχει ήδη διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια σε ολόκληρη την Ε.Ε. για την παρακολούθηση των PFAS και τη λήψη πρόσθετων μέτρων. «Οι έρευνες θα συνεχιστούν, και νέες μελέτες θα δημοσιοποιούνται. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συστηματική επιτήρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας», καταλήγει ο Νίκος Θωμαΐδης.
https://www.ethnos.gr/tag/4235/nikolaosthomaidhs
Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



