MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Αγωνία για τον 11χρονο που έπεσε από μπαλκόνι στην Κρήτη: Στη ΜΕΘ με σοβαρά τραύματα το αγόρι - Η κατάσταση της υγείας τουΣάνεν Ντόχερτι: Διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο στον εγκέφαλο - «Ο φόβος μου είναι προφανής»Βαρύ «κατηγορώ» Μεντβέντεφ σε Ουκρανία: «Έχει εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της» - Η Μόσχα «πρέπει να απαντήσει»Υγρός τάφος στο Αιγαίο: Ιστορικό πολεμικό υποβρύχιο 85 μέτρων εντοπίστηκε έπειτα από πολυετή έρευνα - Η συγκλονιστική ιστορία τουΤουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο; Τι γράφει τουρκική εφημερίδα
Homepage |   Ιστορία   |   15.03.2022 07:55
Newsroom
Newsroom

Η σφαγή του Μι Λάι: Όταν οι καλοί Αμερικανοί αφάνισαν ένα ολόκληρο χωριό με γέροντες και γυναικόπαιδα στο Βιετνάμ και μετά το αποσιώπησαν

επόμενο άρθροnext-article
copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Μαρτίου του 1968 ο πόλεμος του Βιετνάμ μαίνεται! Τότε είναι που δόθηκε η διαταγή: Αφανίστε το Μι Λάι. Την επομένη το βράδυ στο βιετναμέζικο χωριό δεν άκουγες παρά το ρόγχο του θανάτου!

 

Είναι πολλοί που λησμονούν κι είναι κι άλλοι που δεν έμαθαν ποτέ. Η Ιστορία όμως είναι εκεί και καταθέτει τα αδιάσειστα στοιχεία της: Δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί κατακτητές, όλοι τους είναι απλά Κατακτητές, αιμοδιψείς και ανάλγητοι. Ούτε καλοί Αμερικανοί, ούτε καλοί Ρώσοι, ούτε Βρετανοί, ούτε Γερμανοί. Όλοι τους, σαν τους κυνηγούς: θεριά που χορταίνουν με θάνατο, σαρκοβόρα θηρία, που η καλημέρα τους είναι «αίμα» και η καληνύχτα τους «αίμα». Σαν βγουν στα πεδία των μαχών, σαν πιάσουν τουφέκι στις παλάμες αλλάζουν χαρακτήρα, σκληραίνουν, γίνονται μακελάρηδες. Ο πόλεμος δεν έχει πολιτισμό. Ο πόλεμος είναι θάνατος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 06.03.2022 08:15
Κορέα, Βιετνάμ: Γιατί οι δυο πόλεμοι θυμίζουν τη σύρραξη στην Ουκρανία και τι μας δίδαξαν που γρήγορα το ξεχάσαμε
Προς τι ο πρόλογος; Πόλεμο έχουμε κι ακούς από θεωρητικούς κουβέντες δίχως διύλιση στο στυπόχαρτο της Ιστορίας. Οι κακοί Ρώσοι, οι καλοί Ουκρανοί, οι καλοί Αμερικάνοι, οι κακοί Κινέζοι… Όλοι θεριά σαν χρειαστεί: Homo homini lupus.

Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν, στις 15 Μαρτίου του 1986, οι «εκπολιτιστές» - απόγονοι του Αβραάμ Λίνκολν, έλαβαν τη διαταγή να επιτεθούν στο χωριό, το Μι Λάι, στο Βιετνάμ. Και χύμηξαν σαν πεινασμένα θηρία, αφήνοντας πίσω από τα αιματοβαμμένα χνάρια τους 500 νεκρούς!

Μόνο γυναικόπαιδα και γέροντες!

Ποια ήταν η ιστορία; Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1968 η ομάδα του 25χρονου υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ πήρε τη διαταγή να εκκαθαρίσει το χωριό Μι Λάι από τους Βιετκόνγκ που (δήθεν) το κατείχαν. Η πληροφορία αποδείχτηκε λανθασμένη. Στο Μι Λάι βρίσκονταν μόνο γυναικόπαιδα και υπερήλικες. Οι Αμερικανοί ακολουθούσαν την τακτική της «καμένης γης», για να μην βρίσκουν βοήθεια οι Βιετκόνγκ. Στις 16 Μαρτίου το πρωί, οι στρατιώτες του υπολοχαγού Κάλεϊ, με προϋπηρεσία μόλις τριών μηνών στο Βιετνάμ, εκτελούν με αγριότητα τους αμάχους. Συνολικά εκτελέστηκαν 504 άνθρωποι, ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 βρέφη και 60 ηλικιωμένοι.

Τους έκοψαν χέρια, τους έκοψαν το λαιμό, άδειασαν πάνω στα κορμιά τους τα τουφέκια τους, τους έριξαν χειροβομβίδες. Το Πεντάγωνο προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός και το πέτυχε για έναν χρόνο σχεδόν. Τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς και οι επιστολές ενός στρατιώτη αποκάλυψαν τη σφαγή.

Τιμωρήθηκε με... αϋπνίες

«Πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σε μικρές ομάδες και εκτελέστηκαν με πυροβολισμούς, άλλους τους πέταξαν σε ένα κανάλι αποχέτευσης στην άκρη του χωριού, άλλους τους πυροβόλησαν τυχαία μέσα ή κοντά στα σπίτια τους. Ορισμένα κορίτσια τα βίασαν πριν τα σκοτώσουν», έγραφε το 1972 σε ένα άρθρο του για το New Yorker, ο Σέιμουρ Χερς.

Ο υπολοχαγός Κάλεϊ ήταν ο μόνος που τιμωρήθηκε. /copyright Ap PhotosΔιατάχτηκε δικαστική έρευνα και σε πέντε στρατιώτες απαγγέλθηκαν κατηγορίες και δικάστηκαν από στρατοδικείο.
Η δίκη άρχισε στις 17 Νοεμβρίου του 1970 και η απόφαση, τέσσερις μήνες μετά ήταν καταδικαστική μόνο για τον επικεφαλής της ομάδας, τον υπολοχαγό Γουίλιαμ Κάλεϊ τζούνιορ. Ο υπολοχαγός υποστήριξε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του (πάγια υπερασπιστική γραμμή των σφαγέων), γεγονός που αρνήθηκε ο διοικητής του, λοχαγός Έρνεστ Μεντίνα, που κατέθεσε ως μάρτυς.
Ο Κάλεϊ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη η οποία μετατράπηκε σε πρόσκαιρη κάθειρξη 20 ετών και στη συνέχεια 10 ετών. Ο Κάλεϊ παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο δωμάτιό του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένιγκ της Τζόρτζια, μόλις τρεισήμισι χρόνια και στη συνέχεια πήρε χάρη από τον πρόεδρο Νίξον. Σήμερα, ο Ουίλιαμ Κάλεϊ, 78 χρονών πλέον, ζει στο Κολάμπους της Τζόρτζια και είναι ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου. Σύμφωνα με τους οικείους του, πάσχει από αϋπνίες… Ένας από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στη σφαγή είχε καταθέσει: «Ένας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι, κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της…».

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος

 

Το 2012, ο δημοσιογράφος Τζος Ράσινγκ του Al Jazeera και πρώην μέλος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, επισκέφθηκε το χωριό Μι Λάι έχοντας μαζί του τον βετεράνο στρατιώτη Κεν Σίελ, που ήταν τότε ανάμεσα στους δολοφόνους αμάχων. Ο Σίελ ήταν ο μοναδικός που δέχτηκε να κάνει το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στο αιματοβαμμένο χωριό . Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζος Ράσινγκ όταν αναζητήθηκαν στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος στη σφαγή, ανακάλυψαν ότι πολλοί είχαν αυτοκτονήσει ενώ άλλοι αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Ο Σίελ ήταν ο μοναδικός που αποφάσισε να πάει. Τους υπόλοιπους τους είχαν αγκαλιάσει οι Ερινύες. Στα πρακτικά της δίκης έχει καταχωρηθεί για τον Κεν ότι σύντροφός του τον είδε να πυροβολεί σε πλήθος αμάχων φωνάζοντας: «Δεν θέλω να το κάνω αυτό, δεν θέλω να το κάνω αυτό»!

«Από τους στρατιώτες που προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε για να πείσουμε να επιστρέψουν στο Μι Λάι κανένας δεν ήταν στη ζωή ή καταρύχονταν από τους εφιάλτες τους. Όσοι από αυτούς δεν είχαν αυτοκτονήσει, δεν ήταν πια άνθρωποι...», δήλωσε ο Ράσινγκ.
Ο αμερικανικός Τύπος αντιμετώπιζε πάντα τη σφαγή του Μι Λάι ως τραγωδία που, ωστόσο, «δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη αμερικανική πολιτική».

Ο στρατηγός Πιρς διαλεύκανε τα πάντα./ copyright Ap PhotosΑπό τότε που η έκθεση της Eπιτροπής Πιρς για το Μι Λάι δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Τύπος και η αμερικανική κοινή γνώμη πίστεψαν ότι η επιτροπή υπό την ηγεσία του στρατηγού Γουίλιαμ Πιρς όχι μόνο αποκάλυψε την έκταση της σφαγής αλλά εξέθεσε επίσης την προσπάθεια κάλυψης της υπόθεσης εμπλέκοντας αξιωματικούς μέχρι και τον διοικητή της Αμερικανικής Διεύθυνσης, τον στρατηγό Σάμιουελ Κόστερ.
H Επιτροπή Πιρς όμως συμμετείχε σε μια μεγαλύτερη κάλυψη: Απάλλαξε τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Βιετνάμ, τον στρατηγό Γουίλιαμ Γουέστμόρλαντ από οποιαδήποτε ευθύνη για τη σφαγή στο Μι Λάι, παρά το γεγονός ότι η πολιτική του ήταν οι Αμερικανοί στρατιώτες να μεταχειρίζονται τους αμάχους που παρέμεναν σε περιοχές βάσης των κομμουνιστών και των Βιετκόνγκ, όπως το Μι Λάι, ως ένστολους εχθρούς! νάλογη σφαγή είχε γίνει και στην πόλη Pleiku. Και μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί είχαν ρίξει μέχρι το 1968 στο Νότιο Βιετνάμ περισσότερες βόμβες απ’ όσες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου!

Και τα χρόνια πέρασαν κι οι σφαγές του «πολιτισμού» συνεχίζονται. Χθές ήταν Η Μαριούπολη, πέρυσι ήταν η Βαγδάτη, η Συρία. Και η Ιστορία τραβάει το δρόμο της με τον πόλεμο στο πλάι...

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • σφαγή
  • ΗΠΑ
  • πόλεμος
  • Βιετνάμ
  • άμαχοι
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 07.06.2023 08:00
ΔΥΠΑ: Επίδομα ανεργίας a la carte έως και 1.200 ευρώ: Τι προβλέπει πιλοτικό πρόγραμμα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 07.06.2023 11:54
Γ. Βαρδινογιάννης - Motor Oil: «Είναι λάθος ο όρος υπερκέρδη – Δεν αισχροκερδούμε»
MENSHOUSE
Χωρίς ρεύμα και σήμα: Το ελληνικό νησί της πρωτόγονης ομορφιάς που έχει μόνο 1 ταβέρνα με θεϊκό φαγητό (Pics)
MENSHOUSE
Σόκαρε ευχάριστα στα Όσκαρ: Δες απόψε στο Netflix την ταινιάρα με την αληθινή ιστορία που θέλει γερό στομάχι (Vid)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
05-06-2023 13:18
Μιχάλης Βόλταιρας: Ο μελλοθάνατος που γλίτωσε την εκτέλεση τρεις φορές και του δόθηκε χάρη για τις εφευρέσεις του μέσα στη φυλακή
02
29.05.2023 07:55
Ο Θηλυκός Καλιγούλας: η αιμοδιψής βασίλισσα που εξόντωσε τους μισούς υπηκόους της και πέθανε σε βαθιά γεράματα - Γενοκτονία που κάνει τον Πολ Ποτ να μοιάζει με άγιο
03
07.06.2023 12:44
Υγρός τάφος στο Αιγαίο: Ιστορικό πολεμικό υποβρύχιο 85 μέτρων εντοπίστηκε έπειτα από πολυετή έρευνα - Η συγκλονιστική ιστορία του
04
06.06.2023 07:55
Ένας Εβραίος κομάντο που έγραψε ιστορία: Πώς μπήκε με ποδήλατο σε γαλλικό χωριό μετά την Απόβαση στη Νορμανδία και τρόμαξε τους Γερμανούς
05
06.06.2023 08:19
Η νύχτα που η Κηφισίας έγινε Σικάγο και ο Βενιζέλος γλίτωσε από θαύμα - Διαβόητος λήσταρχος και αρχηγός αστυνομίας οι νονοί του παρακράτους

POPULAR VIDEOS

Ώρα Ελλάδος 07/06/2023
Ώρα Ελλάδος... | 07.06.2023 10:08
Ώρα Ελλάδος 07/06/2023
Εικόνες ντροπής: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 24.01.2022 19:23
Εικόνες ντροπής: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην Αττική οδό
Στο έλεος του χιονιά χιλιάδες οδηγοί στην Αττική οδό
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 24.01.2022 19:31
Στο έλεος του χιονιά χιλιάδες οδηγοί στην Αττική οδό
Σοϊγκού: Τρομοκρατικό έγκλημα του Κιέβου η καταστροφή του φράγματος
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 06.06.2023 19:08
Σοϊγκού: Τρομοκρατικό έγκλημα του Κιέβου η καταστροφή του φράγματος
Τεράστιες καταστροφές από την ανατίναξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 06.06.2023 19:05
Τεράστιες καταστροφές από την ανατίναξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα