Ο «Πορθητής» της Μεσογείου
Πορθητής/Social Media

Τσαβούσογλου για Μεσόγειο: Δεν υποχωρούμε, ξεκινάμε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου

Τελευταία Ενημέρωση
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα

«Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, προαναγγέλλοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις χώρες της Μεσογείου είπε ότι: «Συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη».

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία από τις έρευνες περνά πλέον σε γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου, εφόσον η ε/κ πλευρά επιμένει να ενεργεί μονομερώς στην περιοχή. «Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που οι Τ/Κ έχουν δώσει την άδεια στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου. Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει και αυτό στην περιοχή. Γιατί; Γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερείς σεισμικές έρευνες γύρω από την Κύπρο και τώρα έχει ξεκινήσει και γεωτρήσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι έχουν ζητήσει από την ε/κ πλευρά πρώτα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τ/Κ κι έπειτα να προβούν σε έρευνες. «Ωστόσο, αυτό που λένε είναι ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της Ε.Ε. Μετά μας λένε ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. Τους λέμε ‘γιατί δεν το κάνεις τώρα;’. Μας λένε ‘τώρα δεν μπορώ να το κάνω” και τους λέμε ΄μα αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ούτε όταν το πουλήσεις’. Δεν θα τα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους, εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε την επόμενη μέρα κάνουν πίσω», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ε/κ πλευρά για να προσθέσει ότι «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια είδα ότι δεν τηρούν καμιά υπόσχεσή τους, καμία! Κάθε μέρα τις αλλάζουν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε μάλιστα λόγο για πανικό των Ε/Κ με την αναγγελία της έναρξης γεωτρήσεων από την Άγκυρα.

«Γι αυτό κι εμείς κάναμε μόνοι μας το δικό μας βήμα. Δηλαδή για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας εδώ, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και του τ/κ λαού στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή. Και με το που στείλαμε το γεωτρύπανό μας στην περιοχή, πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά τους ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα, αφότου ενημερώσαμε τη Βρετανία, θεώρησαν αυτή την περιοχή αμφισβητούμενη. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της Ε.Ε. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της Ε.Ε. και την Μογκερίνι αναφέροντας τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ. Επιπλέον και εδώ το υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών, τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας μόνιμη λύση του Κυπριακού και μερικές φορές θέτουν το θέμα της συμμετοχής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι πως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ε.Ε. πρέπει να είναι παρατηρητές. «Ωστόσο στο θέμα των γεωτρήσεων δεν έχουμε δει κάποια δήλωση ή θέση της Ρωσίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερωτηθείς για τα εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου Πορθητής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως έχουν κάνει δηλώσεις επί του θέματος και υπενθύμισαν τα όρια της Ε/κ πλευράς. «Εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε καμιά υποχώρηση και θα προβούμε στα απαραίτητα βήματα. Επομένως, ας μην επιχειρήσουν τέτοιου είδους κινήσεις, το έχουμε δηλώσει και αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την Ε/κ πλευρά».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους. Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η δική μας ένσταση είναι για τα βήματα που γίνονται μονομερώς. Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η Ε.Ε. και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Αλλά ασφαλώς λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της Δύσης εκεί, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία», ανέφερε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ