Atomik: Βότκα με υλικά από το Τσερνόμπιλ λανσάρουν Βρετανοί
copyright: APimages

Atomik: Βότκα με υλικά από το Τσερνόμπιλ λανσάρουν Βρετανοί

Ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν, μια βότκα από νερό και δημητριακά από την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, λανσάρουν στην αγορά βρετανοί ερευνητές σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας.

Την πρώτη βότκα που θα πρέπει να καταναλώνεται όχι με βάση την μεζούρα, αλλά με βάση την ένδειξη σε... μετρητή Γκάιγκερ, αφού είναι φτιαγμένη με δημητριακά και νερό από την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ λάνσαρε ομάδα Βρετανών ερευνητών. Πρόκειται για την βότκα Atomik που, σύμφωνα με το BBC, απέσταξε και εμφιάλωσε η ομάδα υπό τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, Τζιμ Σμιθ.

Προς το παρόν μόνο ένα μπουκάλι της βότκας έχει παραχθεί, όμως η ομάδα των ερευνητών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μελετούν την σταδιακή ανάκαμψη της φύσης και της περιοχής γενικότερα εντός της ζώνης αποκλεισμού από την δεκαετία του 1990 και μετά, έχουν σαν στόχο να ξεκινήσουν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα της Atomik. Στόχος τους είναι να έχουν αποστάξει και πουλήσει 500 μπουκάλια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Καθώς οι επισκέψεις τουριστών στο σημείο που το 1986 σημειώθηκε ένα από τα τραγικότερα πυρηνικά ατυχήματα της Ιστορίας, αυξάνονται (εξαιτίας κυρίως της τηλεοπτικής σειράς Τσερνόμπιλ, αλλά και της ανόδου του “σκοτεινού τουρισμού”) οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μπορούν να συμβάλλουν με τις πωλήσεις της βότκας στην οικονομική στήριξη της περιοχής πέριξ του Τσερνόμπιλ η οποία εδώ και χρόνια βυθίζεται στην φτώχεια.

Η βότκα Atomik σύμφωνα με τον καθηγητή Σμιθ προφανώς και είναι ασφαλής προς κατανάλωση, αφού όπως είναι γνωστό τοις πάσι η απόσταξη είναι μια διαδικασία κατά την οποία το παραγόμενο προϊόν έχει καθαρίσει από όλα τα πιθανά “βρώμικα” στοιχεία.

Αυτήν την διαδικασία ακολούθησαν οι ερευνητές με τα δημητριακά και το νερό που χρησιμοποίησαν για την δημιουργία της βότκας. Στις δηλώσεις του στο BBC ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι τόσο το νερό όσο και τα δημητριακά πριν την επεξεργασία τους ήταν ελαφρώς μολυσμένα με ραδιενέργεια, όμως στο τελικό προϊόν δεν ανιχνεύθηκε επικίνδυνη ραδιενέργεια.

Το υλικό εξετάστηκε από ειδικό εργαστήριο στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και οι μετρήσεις, σύμφωνα με τον Σμιθ, ήταν όλες εντός των ασφαλών ορίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του: “Αυτή είναι μια βότκα που είναι τόσο ραδιενεργή όσο μια οποιαδήποτε άλλη βότκα”.

Από την άλλη σε τεστ γεύσης που έκανε ο δημοσιογράφος του BBC η βότκα από το Τσερνόμπιλ βγήκε νικήτρια σε σχέση με μια άλλη βότκα του εμπορίου, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με το δημοσίευμα είχε έντονη φρουτώδη γεύση και τα δημητριακά που χρησιμοποιήθηκαν γινόντουσαν αισθητά στον ουρανίσκο.

108212544-mediaitem108212543.jpg
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ