copyright: APimages

«Μπρα ντε φερ» ΗΠΑ - Τουρκίας με δεκάδες νεκρούς στο συριακό έδαφος

Τελευταία Ενημέρωση
Η (υπό την ηγεσία των Κούρδων) συριακή διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Μαζική μετακίνηση συριακών πληθυσμών καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συνέχεια της στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων δήλωσαν ότι την Παρασκευή σκοτώθηκαν 23 μαχητές τους, στις μάχες απόκρουσης της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στα βόρεια της Συρίας, ενώ άλλοι 37 μαχητές τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός αυτός, ανεβάζει στους 45 τον συνολικό αριθμό των απωλειών για τις δυνάμεις SDF από την Τετάρτη. Η υπό την ηγεσία των Κούρδων συριακή διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Όσο για τον ΟΗΕ εκτιμούσε την Παρασκευή ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στις πόλεις Ρας αλ Αΐν και Τελ Αμπιάντ στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη. Στο μεταξύ, οι μάχες μεταξύ των κουρδικών και τουρκικών δυνάμεων μαίνονται με τους καταγεγραμμένους νεκρούς άμαχους να φθάνουν τους 30.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με ποικίλους τρόπους και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, σήμερα Σάββατο, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε φυλακή όπου κρατούνται αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας, όπου και διεξάγονται οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στην Βρετανία, αλλά και έναν Κούρδο αξιωματούχο. Η έκρηξη έγινε έξω από την κεντρική φυλακή στην περιοχή Γκουαουράν, στην πόλη αλ-Χασακέχ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έσπευσαν για την αποστολή ενισχύσεων στην φυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν την διαφυγή κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε το παρατηρητήριο. Δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες. Ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση. Εξάλλου, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται ακατάπαυστα στη συριακή πόλη Ρας αλ Αϊν. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους. “Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαψεύδουν οι κουρδικές δυνάμεις SDF

Στο μεταξύ, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων αρνούνται ότι οι ανταρτικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν καταλάβει σήμερα κι ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ρας αλ Αϊν, μετά την δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί. Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Κούρδων έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης. Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο. “Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες,” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

“Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή,” είπε ο ίδιος. Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και βρίσκονται στην Συρία, αλλά και να τους επιβάλλουν ποινές στις πατρίδες τους. Ο Σεντόπ μίλησε στην διάρκεια της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανία βάζει stop στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία,” δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Τράμπ στο «κλουβί του διαβόλου»: Ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία η μόνη του επιλογή

Xωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κλείδωσε τον εαυτό του μέσα σε ένα κλουβί, το «κλουβί του διαβόλου», και έχασε το …κλειδί. Δεν μπορεί να εξέλθει διότι βάλλεται από παντού για τα τεράστια λάθη που έχει διαπράξει τα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας. Το μεγαλύτερο αποδεικνύεται το «πράσινο φως» που έδωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία και να εξολοθρεύσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής.

Ο κ. Τραμπ εγκλημάτησε εναντίον των μαχητών των YPG και πρέπει να ντρέπεται. Με την πράξη του ντρόπιασε και τον αμερικανικό λαό, που στην πλειοψηφία του παλεύει για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χθες, υπό την πίεση των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της αμερικανικής κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να φωνάξει στο Λευκό Οίκο τον υπουργό Οικονομικών, Μνούτσιν τον οποίο εξουσιοδότησε να ετοιμάσει ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα συμπεριλαμβάνει τον κ. Ερντογάν και όσους Τούρκους αξιωματούχους συμμετείχαν στο αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον των Κούρδων. Είναι πλέον η μοναδική του επιλογή για να εξιλεωθεί για την απαράδεκτη στάση του, απέναντι στους πιο πιστούς συμμάχους που διαθέτει η Αμερική σε όλο τον κόσμο. Η αμερικανική υπερδύναμη μπήκε στο στρατηγικό παιγνίδι της Συρίας χάρη στους Κούρδους. Και ο κ. Τραμπ τους πρόδωσε.

Αντί να τους επιβραβεύσει που νίκησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επέλεξε τον σφαγέα Ερντογάν, χάρισε τη Συρία στη Ρωσία και το Ιράν, και τους άφησε αβοήθητους απέναντι σε μία χώρα που τους μισεί μέχρι θανάτου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του όπως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Πέρυσι, με 2-3 μικρές κινήσεις γονάτισε την τουρκική οικονομία. Και ο Ερντογάν συνετίστηκε. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα.

Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Τραμπ τον εξουσιοδότησε μαζί με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο “πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων” σε βάρος της Τουρκίας. Μέχρι χθες το βράδυ δεν ενεργοποιήθηκαν οι κυρώσεις επειδή άφησαν ένα παράθυρο στην αμερικανική διπλωματία να δράσει. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να συνετιστεί. Βρίσκεται μέσα σε μία άνευ προηγουμένου εθνικιστική παράκρουση και πιστεύει ότι είναι άτρωτος επειδή νομίζει ότι ελέγχει τον κ. Τραμπ.

Μέχρι σήμερα του «βγαίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος τον διασώζει, επειδή έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Αλλά για πόσο; Η Αμερική βράζει. Το αμερικανικό στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο είναι εκτός εαυτού. Έχει ξεχειλίσει η οργή τους. Ο κ. Τραμπ είναι μόνος του. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις για το θέμα της Ουκρανίας είναι καταιγιστικές. Ότι και να κάνει δεν θα μπορέσει να διασωθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα και αξιωματούχων του κόμματος του.

Η προδοσία των Κούρδων ήταν το αποκορύφωμα της αμετροέπειας και των τραγικών λαθών του. Πρέπει να υπογράψει αμέσως το εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει την εφαρμογή των ισχυρών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Ο κ. Μνούτσιν, μετά τη συνάντησή τους, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία”. Τώρα είναι η ώρα να το πράξει πριν σκοτωθούν και άλλοι Κούρδοι. Ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για «πολύ αυστηρές κυρώσεις».

Είπε ότι «μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο». Βαριά κουβέντα και προφανώς γνωρίζει τι λέει. Ξέρει την ισχύ της Αμερικής όταν αποφασίσει να δράσει. Έκανε και κάτι άλλο: «Προειδοποιούμε», είπε ο κ. Μνούτσιν, «τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις”. Η απειλή του δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί με καλύτερα λόγια. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσει ο κ. Τραμπ το «κλουβί του διαβόλου» στο οποίο κλειδώθηκε μόνος του.

Πηγή: hellasjournal.com

Τουρκία: Θα ανταποδώσουμε «οποιοδήποτε μέτρο» ληφθεί σε βάρος μας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία», προφανώς αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ανταποδώσουμε (...) οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος μας», προστίθεται στο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, προσθέτοντας ότι έχουν ειδοποιηθεί τραπεζικά ιδρύματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ