Εκλογές 2023: Η ώρα των διερευνητικών εντολών - Όλες οι εξελίξεις μια μέρα μετά τις κάλπες

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
22.05.2023 15:29

Ολοκληρώθηκε το live blog του ethnos.gr

Σας ευχαριστούμε που μείνατε συντονισμένοι!

22.05.2023 15:11

Σκληρή αυτοκριτική από τον Γιώργο Τσίπρα: «Μας έφτυσαν, δεν βρέχει»

Σκληρή αυτοκριτική μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του 2023 έκανε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσίπρας.

22.05.2023 15:00

Στήριξη Ακρίτα στον Τσίπρα

Την ξεκάθαρη της στήριξή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα δείχνει με αναρτήσεις της στο Facebook η εκλεγμένη πλέον βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Έλενα Ακρίτα.

«Με το ‘κουτσουρεμένο’ ποσοστό μας, με μια συντριβή στις αποσκευές μας, πάντα θα είμαστε δίπλα του», λέει η κυρία Ακρίτα και τονίζει πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει πιο δυνατός από ποτέ μετά την ήττα. Και θα την ξαναφέρει την Αριστερά στην εξουσία».

Δείτε την ανάρτησή της ΕΔΩ

22.05.2023 14:44

Κλέλια Ρένεση: «Μάθαμε ποιοι είμαστε, το απέδειξε φρικαλέα ο νομός Σερρών»

Με μία ανάρτηση στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, η Κλέλια Ρένεση σχολίασε τ' αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται να ορκιστεί η νέα Βουλή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Την επόμενη ημέρα δηλαδή στις 29 Μαΐου, θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν οι εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 25 Ιουνίου

«Μην απελπίζεστε πουλάκια. Η στροφή στον συντηρητισμό, ο καταπιεσμένος λαός, ο κόσμος που νιώθει πως δεν εκπροσωπείται η φωνή του στη Βουλή, είναι σημάδια πως φτάνοντας στον πάτο, μόνο ν’ ανέβουμε μπορούμε. Απλά τώρα το ξέρουμε και δεν έχουμε αυταπάτες. Καλύτερα χωρίς αυταπάτες κύριοι, παρά με φούμαρα. Μάθαμε ποιοι είμαστε. Τώρα ξέρουμε κατά πού να πάμε. Είναι σπουδαίο. Το απέδειξε φρικαλέα ο νομός Σερρών. Είμαστε μόνοι μας έναντι σε έναν μηχανισμό αδιανόητης σύνθλιψης της οποιασδήποτε μορφής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Έναν μηχανισμό ύπνωσης του λαού. Όλα στο παζάρι αρκεί να υπάρχει "σχέδιο" και "σταθερότητα".

Ήρθε η ώρα να βρούμε το δικό μας σχέδιο και τη δική μας σταθερότητα σαν απάντηση σ’ αυτό το φαινόμενο. Αφήστε τις βαλίτσες, δεν αφήνουμε τη χώρα στα νύχια τους. Αφήστε τους διπλανούς. Όσο φταίνε αυτοί, φταίμε και εμείς. Αφήστε τον θυμό και πάμε σε οργανωτική σκέψη. Όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο αυτό που λέω, ήρθε η εποχή μας. Μη γελάτε, κρατήστε αυτό το ποστ και ανατρέξτε σ’ αυτό 1 χρόνο μετά» έγραψε η ηθοποιός στα social media.

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανάρτηση

22.05.2023 14:33

Λοβέρδος μετά τη μη εκλογή του: «Η πατρίδα έχει ανάγκη από σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση»

«Συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter o πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη μη εκλογή του στις χθεσινές εκλογές.

Αναλυτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στην ανάρτησή του:

«Για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση ευχαριστώ θερμά τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Μπράβο στην παράταξη. Συγχαρητήρια σε όλες και όλους όσοι εξελέγησαν. Η πατρίδα έχει ανάγκη από σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνεχίζουμε δυναμικά για την Ελλάδα, για το ΠΑΣΟΚ»

22.05.2023 14:30

«Δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης»

Σε ενημέρωσή της, η κυβερνητική πλευρά ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα. Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου»

22.05.2023 14:19

Επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

22.05.2023 14:09

Οριστικό: Επιστρέφει τη διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την απόφαση να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε να επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις Δεύτερες εκλογές να «κλειδώνουν» για τις 25 Ιουνίου

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

22.05.2023 14:08

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του στο πλαίσιο της διερευνητικής του εντολής.

22.05.2023 13:59

Την Κυριακή ορκίζεται η νέα Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή και θα διαλυθεί τη Δευτέρα.

22.05.2023 13:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφασή του να παραδώσει τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την ΠτΔ μετά τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι σκοπός του είναι να πραγματοποιηθούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

22.05.2023 13:33

Πώς σχολιάζει τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο τουρκικός Τύπος

Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα με την μεγάλη με διαφορά νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε ΕΔΩ τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

22.05.2023 13:30

Σε εξέλιξη η παράδοση των εκλογικών σάκων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση του εκλογικού υλικού στα Πρωτοδικεία της χώρας μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων στις εκλογές, με τη διαδικασία να εξελίσσεται ομαλά και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και διασταύρωση των στοιχείων καθώς τα 4/5 του εκλογικού υλικού έχει ήδη παραδοθεί με τις ώρες αιχμής να είναι στις δύο με τρεις τα ξημερώματα.

22.05.2023 13:21

Σταθερή η εκλογική απεικόνιση και στο 99,68% της ενσωμάτωσης

Σταθερή παραμένει η εικόνα των κομμάτων σε ποσοστά και έδρες με την νέα καταμέτρηση λίγο μετά το μεσημέρι που διέθεσε η Singular Logic. Με ενσωματωμένα σε ποσοστό 99,68% τα εκλογικά τμήματα και συμμετοχή 60,92% επί των 9.932.041 εγγεγραμμένων, η εκλογική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής:

  • ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: 20,07% και 71 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,46% και έδρες
  • ΚΚΕ: 7,23% και 26 έδρες
  • Ελ.Λύση: 4,45% και 16 έδρες
  • ΝΙΚΗ: 2,92%
  • Πλεύση Ελευθ.: 2,89%
  • ΜέΡΑ25: 2,62%

22.05.2023 13:12

Ζαχαριάδης: «Αν δεν ήταν ο Τσίπρας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός»

«Πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας. Στη δική μου περίπτωση, ισχύει απολύτως, όπως και σε πολλούς ακόμα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Ζαχαριάδης.

22.05.2023 13:08

Δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

22.05.2023 13:00

Στιγμιότυπα από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκης gallery

Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκης gallery

Σακελλαροπούλου-Μητσοτάκης gallery

22.05.2023 12:58

Μητσοτάκης: «Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα - Να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα»

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Με τη σειρά του το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα δυο θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μίαα ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούν τις 170 έδρες. Το θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμία

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση 4ετιας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα και εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίος απείχαν τελείως από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε και ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει πορευθεί την επόμενη 4ετια»

22.05.2023 12:50

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Με τη σειρά του το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα δυο θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μ΄’ια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούν τις 170 έδρες. Το θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμία»

22.05.2023 12:43

Μητσοτάκης: «Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

22.05.2023 12:29

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

22.05.2023 12:26

Αυτοί οι νέοι βουλευτές που μπαίνουν στη Βουλή

Εκτός εδράνων του Ελληνικού Κοινοβουλίου έμειναν ηχηρά ονόματα της πολιτικής ζωής με τους πολίτες να τους αντικαθιστούν με πολλά νέα πρόσωπα. Η νέα Βουλή, η οποία θα είναι προσωρινή, με το δεδομένο πως η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, θα ορκιστεί την 1η Ιουνίου.

Δείτε ΕΔΩ τους νέους βουλευτές όλων των κομμάτων

22.05.2023 12:20

Πώς σχολιάζει ο διεθνής Τύπος τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τα βρετανικά BBC και Guardian γράφουν: «ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη, αλλά χρειάζεται την πλειοψηφία» και «το ελληνικό κεντροδεξιό κόμμα υπολείπεται της πλειοψηφίας στις γενικές εκλογές».

BBC

Guardian

Το αμερικανικό CNN αναφέρει σε άρθρο του: «Οι κυβερνώντες συντηρητικοί στην Ελλάδα κερδίζουν τις εκλογές αλλά δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία».

CNN

Το Associated Press με τη σειρά του αναφέρει: «Το συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού προηγείται στις εκλογές και επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία»

Associated Press

Το Bloomberg αναφέρει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εδραιώσει την εξουσία στις νέες εκλογές».

Bloomberg

Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος

«Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός λάβει τις ίδιες ψήφους με χθες, θα εξασφαλίσει αριθμό βουλευτών, χάρη στον οποίο δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου.

H απεσταλμένη της Corriere στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι «ήδη από το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε, κανείς, ότι υπήρχε ένα κλίμα παροπλισμού», ενώ σημειώνει ότι «είναι σαφώς θετικό το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και πως «το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει οριστικά παρελθόν».

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Δείτε όλες τις εξελίξεις μετά τις εκλογές στο liveblog του ethnos.gr

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν». «Ο στόχος του είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία», προσθέτει η απεσταλμένη της La Stampa στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα του "μεγάλου ασθενή της Ευρώπης" και ότι για φέτος προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη του 2,4%». Η ιταλική εφημερίδα γράφει τέλος ότι «οι πολιτικοί κληρονόμοι του Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν θετική έκπληξη και αγγίζουν το 11,5% των ψήφων».

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία εξηγεί ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να στοχεύσει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και χθες βράδυ, στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το είπε ξεκάθαρα».

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, γράφει ότι «η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να κερδίσει τις εκλογές με το 40% των ψήφων ενώ «για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για πρωτοφανή ήττα, από την στιγμή που έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019».

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας καλύπτεται εκτενώς από τα ΜΜΕ στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, τα οποία κάνουν λόγο για «ξεκάθαρη νίκη» του κυβερνώντος κόμματος και αναφέρονται στην προοπτική νέων εκλογών το καλοκαίρι.

«Οι συντηρητικοί πανηγυρίζουν συντριπτική νίκη - η Ελλάδα ωστόσο βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών», είναι ο τίτλος της Welt, η οποία επισημαίνει ότι «οι Έλληνες έδωσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι καθαρή εντολή, αλλά αυτό δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα γράφει ότι υπέστη μεγάλες απώλειες: «Αν και παρέμεινε το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης με περίπου 20%, έχασε περισσότερες από 10 μονάδες». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογική εκστρατεία με μαζική αύξηση του κοινωνικού κράτους, ήθελε να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό και να φορολογήσει πιο βαριά την οικονομία. Αλλά αυτό ήταν προφανώς λιγότερο αποτελεσματικό από το πρόγραμμα των συντηρητικών για περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας μετά τη σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά. Πολλοί ψηφοφόροι αγανακτούν επίσης για την διακυβέρνηση του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της σοβαρής οικονομικής κρίσης της χώρας. Εκείνη την εποχή αναγκάστηκε να εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Εκλογές στην Ελλάδα: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα, ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει ‘σεισμό’ και πηγαίνει σε νέες εκλογές», γράφει η Munchner Merkur σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκλογική νίκη των συντηρητικών». Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί ακόμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έχει πολλές επιλογές για εταίρους. Μια συμμαχία με τον σκληρά τιμωρημένο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται - κυρίως επειδή ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σχεδίασε την προεκλογική του εκστρατεία ως αντιπρόγραμμα στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και έβαλλε κατά του αρχηγού της κυβέρνησης. Οι συμμαχίες με αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές είναι εξίσου απίθανες - ακόμη και μαθηματικά μάλλον δεν είναι αρκετό. Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες θα θεωρούνταν εταίροι. Ωστόσο ο αρχηγός τους Νίκος Ανδρουλάκης έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο συνασπισμού», αναφέρει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών - Οι συντηρητικοί μπροστά», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία αναδημοσιεύει ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) από την Αθήνα. «Παρά την συντριπτική νίκη του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη και πάλι ενόψει νέων εκλογών, σημειώνεται στην ανταπόκριση.

«Το "μετά τις εκλογές" είναι "πίσω από τις εκλογές";», γράφει η Berliner Morgenpost και διευκρινίζει ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο οι Έλληνες πιθανόν θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες. «Η Ελλάδα ψήφισε. Καθαρός νικητής είναι η Νέα Δημοκρατία του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μητσοτάκη, με 41% των ψήφων», σημειώνει η Augsburger Allgemeine, η οποία στο ρεπορτάζ της εξηγεί το εκλογικό σύστημα και τους λόγους οι οποίοι θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε νέες εκλογές.

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο 55χρονος πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε εκστρατεία για τη συνέχιση της φιλικής προς την οικονομία μεταρρυθμιστικής πορείας του, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στη χώρα αυξανόμενες επενδύσεις και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Η συντηρητική κυβέρνηση έχει μειώσει τους φόρους και τους δασμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ έρρευσαν πέρυσι στα ιδιωτικά νοικοκυριά ως ενεργειακές επιδοτήσεις και αντισταθμίσεις για τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει τον δείκτη χρέους της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια (…) Ο 48χρονος Τσίπρας θέλει να επεκτείνει μαζικά το κοινωνικό κράτος και να κρατικοποιήσει μεγάλα τμήματα του τραπεζικού και του ενεργειακού τομέα. Ωστόσο, συντηρητικοί πολιτικοί και πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αμφιβάλλουν εάν το πρόγραμμα της αριστερής αντιπολίτευσης μπορεί να χρηματοδοτηθεί και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να διολισθήσει η Ελλάδα ξανά σε μια σπείρα χρέους», αναφέρει η εφημερίδα του Άουγκσμπουργκ.

«Ο Μητσοτάκης θριαμβεύει στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Handelsblatt, η οποία, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι «ο συντηρητικός πρωθυπουργός έλαβε από τις εκλογές σαφή εντολή για δεύτερη θητεία, ωστόσο επιδιώκει νέες εκλογές το καλοκαίρι». Με το 41% ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξεπέρασε το αποτέλεσμά του στις εκλογές του 2019, στις οποίες πέτυχε το 39,9%. Το αποτέλεσμα αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν 36%», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα.

«Οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένουν μακράν το ισχυρότερο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν αρκεί ωστόσο αυτό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες», γράφει στον ιστότοπό του ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ενόψει νέων εκλογών».

Η ελβετική Neue Zurcher Zeitung κάνει λόγο για «θρίαμβο για τον Μητσοτάκη» και σημειώνει «ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά αυτό δεν αρκεί για την κυβερνητική πλειοψηφία». «Πέρασαν οι εποχές που οι ελληνικές εκλογές προκαλούσαν νευρικότητα σε όλη την Ευρώπη. Το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν προκάλεσαν σχεδόν κανένα θόρυβο έχει φυσικά να κάνει και με τον ανταγωνισμό από τον μεγάλο γείτονα προς τα ανατολικά. Όποιος αυτές τις μέρες κοιτάζει προς τα νοτιοανατολικά της ηπείρου εν αναμονή μιας εκλογής που σημαίνει και επιλογή κατεύθυνσης, στρέφει την προσοχή του στην Τουρκία. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών για την τουρκική προεδρία οι Έλληνες θα επιλέξουν νέα κυβέρνηση συχνά άξιζε μια παράπλευρη σημείωση στη ροή των διεθνών ειδήσεων. Ακόμη και τα ελληνικά ΜΜΕ έδιναν μερικές φορές την εντύπωση ότι την πιο σημαντική απόφαση για τα επόμενα χρόνια την έπαιρνε ο παλιό; εχθρός», εν μέρει και επειδή όλοι θεωρούσαν πιθανό ότι θα διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές.

«Η πλειοψηφία των Ελλήνων εμπιστεύεται τον σταθερό Μητσοτάκη για να λύσει τα πιο πιεστικά προβλήματα. Η μεγαλύτερη ανησυχία του πληθυσμού είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Οι Έλληνες έχουν τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. Μια πολιτική ανάπτυξης είναι πιο ελπιδοφόρα από την οικονομική πολιτική του Τσίπρα, η οποία βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αναδιανομή. Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια - ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ωφεληθεί εν μέρει από τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κόστιζαν πρόσφατα μόνο 1,5% περισσότερο από τα γερμανικά. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι θα επαναφέρουν τη χώρα σε κατάσταση επενδυτικού βαθμού μετά από 12 χρόνια. Τα ποσοστά ανάπτυξης είναι επίσης εντυπωσιακά. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος για την ψυχραιμία με την οποία αναμένονταν οι εκλογές. Η χώρα συνεχίζει να έχει προβλήματα, αλλά δεν είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό προβληματικό παιδί», καταλήγει η εφημερίδα της Ζυρίχης στην ανάλυσή της.

«Συντηρητικός θρίαμβος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος της αυστριακής Die Presse, η οποία κάνει ταυτόχρονα λόγο για «βαριά ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μητσοτάκης αντιμετώπισε μια σειρά απρόβλεπτων κρίσεων στα τέσσερα χρόνια της θητείας του. Οκτώ μήνες μετά την εκλογή του, ξέσπασε μια «ασύμμετρη» σύγκρουση με την Τουρκία, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν από το τουρκικό έδαφος προς τα ελληνικά σύνορα στον ποταμό Έβρο. Ακολούθησε η πρώτη καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση της ορθόδοξης χώρας με παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό της Δύσης χωρίς ‘ναι μεν αλλά’», γράφει η εφημερίδα.

Δείτε το σχετικό άρθρο εδώ

22.05.2023 12:18

Ράλι στο χρηματιστήριο μετά τις εκλογές

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.200,24 μονάδες σημειώνοντας άλμα 6,00% .

Τελευταία φορά που η αγορά ήταν στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ήταν στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2014 (1.213,31 μονάδες).

Εκρηκτική και η αύξηση του όγκου των συναλλαγών με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 61,860 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 6,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,57%.

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (+15,72%), Alpha Bank (+12,67%), της ΔΕΗ (+10,43%), της Πειραιώς (+10,30%) και της Εθνικής (+9,70%).

Κέρδη καταγράφουν όλοι οι επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+12,48%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+7,54%).

Ανοδικά κινούνται 92 μετοχές, 4 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικού του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης τα spread των ελληνικών ομολόγων

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν καλύτερη επίδοση σήμερα από τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, μειώθηκαν κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,948%.

Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των ελληνικών και των γερμανικών 10ετών τίτλων (spread) μειώθηκε κατά 4 μ.β. στις 146 μ.β.

Αναλυτές ανέφεραν ότι με δεδομένη την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και το σημερινό χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, κάτι που έχει κρίσιμη σημασία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημείωναν επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022 και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την ελληνική οικονομία.

22.05.2023 12:15

Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

22.05.2023 12:06

Βίντεο από τη στιγμή που ο Κώστας Τασούλας παραδίδει τα αποτελέσματα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

22.05.2023 12:04

Τα γνωστά ονόματα που κερδίζουν τη μάχη του σταυρού στη ΝΔ - Πώς τα πήγαν οι κορυφαίοι υπουργοί

Γνωστά ονόματα της πολιτικής έδωσαν μάχη στις εκλογές για μία καλή σειρά κατάταξης στα ψηφοδέλτια του Νέας Δημοκρατίας, καθώς η πρωτιά σε σταυρούς είναι δεδομένο πως ανεβάζει τις… μετοχές στο εσωκομματικό Χρηματιστήριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που ρίχτηκαν για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού και φαίνεται πως δικαιώθηκαν.

Στη Α Αθηνών δυναμική αποδείχθηκε η είσοδος στα ψηφοδέλτια του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος πήρε την πρωτιά. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόσωπα που μιλά σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και μπορεί να απευθυνθεί και σε κεντρώους ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερη δυναμική είναι επίσης η παρουσία του Βασίλη Κικίλια, που έρχεται δεύτερος σε σταυρούς. Στην τρίτη θέση είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη και ακολουθεί ο Θάνος Πλεύρης που είχε αναλάβει ένα δύσκολο υπουργείο - και συγκεκριμένα το Υγείας- το προηγούμενο  διάστημα. Επίσης, εκλέγονται ο Άγγελος Συρίγος αλλά και δύο ονόματα με μακρά διαδρομή στην Α Αθήνας ο Νικητής Κακλαμάνης και η Φωτεινή Πιπιλή.  

Στον Βόρειο τομέα κατέβηκαν οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κωστή Χατζηδάκη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε σταυρούς και τον Άδωνη  Γεωργιάδη τη δεύτερη. Στην τρίτη θέση είναι η Νίκη Κεραμέως, που υπενθυμίζεται πως είχε αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της Παιδείας.  Σε εκλόγιμες θέσεις ήταν επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης, η Ζωή Ράπτη, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα

Δείτε πιο αναλυτικά εδώ

22.05.2023 12:02

Νονός πήγε να ψηφίσει και τον... κράτησαν στο εκλογικό κέντρο

Εκλογές χωρίς ευτράπελα... δεν γίνονται! Ένας ανυποψίαστος νεαρός που γινόταν νονός την 21η Μαΐου, αποφάσισε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και πήγε με το κοστούμι του, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

Όμως ο δικαστικός αντιπρόσωπος τον... τσίμπησε αφού ο νεαρός ήταν μέλος της εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν είχε εμφανιστεί. Το περιστατικό συνέβη στο 11 Δημοτικό Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο 707 εκλογικό τμήμα. 

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

22.05.2023 11:58

Αγνοείται δικαστικός αντιπρόσωπος και... ο εκλογικός σάκος

Περίεργο περιστατικό καταγράφηκε στην Κρήτη με έναν δικαστικό αντιπρόσωπο στο 198ο εκλογικό τμήμα του Ηρακλείου στο 13ο Δημοτικό Σχολείο στον Κατσαμπά να αγνοείται από χτες.

Παρά τις συνεχείς κλήσεις τόσο από τον δήμο όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης στο κινητό του, προκειμένου να δώσει τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψήφιων βουλευτών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν απαντά και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, ούτε έχει παραδώσει τον εκλογικό σάκο, αναφέρει το ekriti.gr

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

22.05.2023 11:54

Στις 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

22.05.2023 11:51

Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κώστας Τασούλας

Αφού παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα στην ΠτΔ, ο πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο

22.05.2023 11:51

Σακελλαροπούλου: Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα

«Η προεκλογική περίοδος κύλισε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλισαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου κατά την παραλαβή των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών.

Η ίδια εξήγησε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία».

22.05.2023 11:50

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

22.05.2023 11:38

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

22.05.2023 11:32

Παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην ΠτΔ ο Κώστας Τασούλας

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέδωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Τασούλας-Σακελλαροπούλου

22.05.2023 11:25

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κώστας Τασούλας

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Κώστας Τασούλας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Σε λίγα λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί και αυτός στο Προεδρικό Μέγαρο.

22.05.2023 11:24

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση Τασούλα- Σπανού

Τασούλας -Σπανού gallery

Τασούλας -Σπανού gallery

Τασούλας -Σπανού gallery

22.05.2023 11:19

Aποχώρησαν από τη Βουλή Τασούλας και Σπανού

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού αποχώρησαν από τη κοινοβούλιο και κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

22.05.2023 11:17

Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Το κατώφλι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη πέρασε νωρίτερα σήμερα χαμογελαστός και ευδιάθετος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπε στους δημοσιογράφους «όλα πήγαν πολύ καλά, αλλά έχουμε αγώνα μπροστά μας. Συνεχίζουμε δυναμικά».

22.05.2023 11:13

Συνεδριάζει στις 12:00 το το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 12:00 συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συζητηθεί τι τελικά οδήγησε στην ήττα με 20 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγήλει χθες ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει σύγκληση των κομματικών οργάνων και ότι θα δρομολογηθούν άμεσα αλλαγές στη στρατηγική και στον προσανατολισμό του κόμματος ενόψει των δεύτερων εκλογών που φαίνεται να «κλειδώνουν» για τις 25 Ιουνίου.

22.05.2023 11:11

Έφτασε στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας

Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πλατεία Κουμουνδούρου έφτασε ο πρόεδρος του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN εντός του κόμματος υπάρχει προβληματισμός.

22.05.2023 11:02

Στη Βουλή η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών

Στη Βουλή έφτασε η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα τα αποτελέσματα των εκλογών και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

22.05.2023 10:59

Δ/νων σύμβουλος MRB: Διαφορετικά τα ποσοστά Ανδρουλάκη πριν και μετά το debate

22.05.2023 10:51

Νέο σκίτσο του Αρκά για το αποτέλεσμα των εκλογών

Με το γνωστό καυστικό του ύφος ο Αρκάς σχολιάζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Στο νέο του σκίτσο βλέπουμε με μεγάλα κεφαλαία γράμματα τη λέξη «Καλημέρα» και μια γυναικά που αντιπροσωπεύει τη Δευτέρα να προσθέτει: «Όχι για όλους», ενώ δίπλα της υπάρχει ένα στεναχωρημένο αγοράκι.

Το σχετικό άρθρο εδώ

22.05.2023 10:47

Ιταλικά ΜΜΕ: Θρίαμβος Μητσοτάκη, οδεύει για αυτοδύναμη κυβέρνηση

O ιταλικός τύπος ασχολείται σήμερα εκτενώς με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. «Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός λάβει τις ίδιες ψήφους με χθες, θα εξασφαλίσει αριθμό βουλευτών, χάρη στον οποίο δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα του Μιλάνου.

H απεσταλμένη της Corriere στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι «ήδη από το απόγευμα, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωνε, κανείς, ότι υπήρχε ένα κλίμα παροπλισμού», ενώ σημειώνει ότι «είναι σαφώς θετικό το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ και πως «το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, έχει γίνει οριστικά παρελθόν».

«Ελλάδα, προχωρήστε δεξιά», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, η οποία σημειώνει ότι «το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε ρεκόρ ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να πάει αμέσως σε νέες εκλογές και οι αριθμοί των στηρίζουν». «Ο στόχος του είναι να αυξήσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κόμματός του και να εξασφαλίσει μια σταθερή πλειοψηφία», προσθέτει η απεσταλμένη της La Stampa στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζει, επίσης, ότι «η Αθήνα είναι αποφασισμένη να αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα του "μεγάλου ασθενή της Ευρώπης" και ότι για φέτος προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη του 2,4%». Η ιταλική εφημερίδα γράφει τέλος ότι «οι πολιτικοί κληρονόμοι του Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν θετική έκπληξη και αγγίζουν το 11,5% των ψήφων».

«Σαρωτική νίκη για την ελληνική κεντροδεξιά, αλλά θα χρειαστεί μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση» υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία εξηγεί ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να στοχεύσει σε μια μονοκομματική κυβέρνηση και χθες βράδυ, στο μήνυμά του μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το είπε ξεκάθαρα». 

Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, τέλος, γράφει ότι «η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και να κερδίσει τις εκλογές με το 40% των ψήφων ενώ «για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για πρωτοφανή ήττα, από την στιγμή που έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019».

22.05.2023 10:42

Ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη» καταγγέλλει απόκρυψη ψηφοδελτίων

Απόκρυψη ψηφοδελτίων καταγγέλλει ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη» Δημήτρης Νάτσιος σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται πως το κόμμα ήταν η έκπληξη των εκλογών καθώς πήρε 171.954 ψήφους και ποσοστό 2,92% και βρέθηκε μια ανάσα από το να μπει στη Βουλή. Μάλιστα πολλοί δεν γνώριζαν την ύπαρξή του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Νάτσιος: «Στην προεκλογική περίοδο, ακόμη και στην παραμονή των εκλογών, την απαγορευμένη από τον νόμο χρονική περίοδο πολιτικών συζητήσεων, η ΝΙΚΗ δέχθηκε έναν αθέμιτο πόλεμο με σωρεία από ανοίκειες προσβολές και ψευδείς κατηγορίες. Παρ’όλο που η ΝΙΚΗ απάντησε επισήμως στις αστείες κατηγορίες, αυτές συνεχίζουν να διαδίδονται στον ανύποπτο κόσμο. Γνωρίζουμε εκείνους που τις διακινούν· άλλοι έχουν εμπάθεια, άλλοι συμφέροντα και άλλοι είναι απλώς παραπλανημένοι. Δεν επιδιώξαμε ακόμη την παρέμβαση εισαγγελέααλλά ας μην πλανώνται ότι η μέχρι τώρα σιωπή μας είναι αδυναμία. Θα μιλήσουμε με τις πράξεις μας και ο ελληνικός λαός θα κρίνει».

Και σημειώνει: «Όμως και σε θεσμικό επίπεδο βρίσκουμε αδικαιολόγητα εμπόδια. Η φωνή του ελληνικού λαού είναι θεμελιώδης δημοκρατική κατάκτηση, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην επιτρέψουμε την φίμωσή της από την διεφθαρμένη κομματοκρατία. Υποβάλαμε δύο φορές στο Υπουργείο Εσωτερικών πρακτικές και ανέξοδες προτάσεις για διαφάνεια στα εκλογικά αποτελέσματα, μας αγνόησαν. Την ημέρα των εκλογών εντοπίσαμε αδικαιολόγητες ελλείψεις ή αποκρύψεις ψηφοδελτίων της ΝΙΚΗΣ σε εκλογικά τμήματα συγκεκριμένων δήμων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αττικής, αν και παραδόθηκαν περισσότερες δεσμίδες ψηφοδελτίων. ‘’Διαβάζουμε’’ και μαθαίνουμε. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. Θα συνεχίσουμε δυναμικότερα τον τίμιο πατριωτικό αγώνα μας, σεβόμενοι όσους ήδη μας εμπιστεύθηκαν».

Επίσης, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με «τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν και κατέστρεψαν την πατρίδα μας, ούτε με τους εντός και εκτός Βουλής ευκαιριακούς συνοδοιπόρους τους». 

Το σχετικό άρθρο εδώ

22.05.2023 10:28

Στην ΠτΔ στις 11:30 ο Τασούλας - Θα την ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εκλογών

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί, σήμερα στις 11:30, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα την ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

22.05.2023 10:23

Κώστας Αχ. Καραμανλής: «Τα κάστρα δεν πέφτουν»

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν φίλοι και ψηφοφόροι στον βουλευτή Σερρών της ΝΔ και τέως υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, που αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς στην εκλογική του περιφέρεια.

Σύμφωνα με το info24news.gr, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο κ. Καραμανλής αφού τους ευχαρίστησε, δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και πρόσθεσε πως «τα κάστρα δεν πέφτουν».

22.05.2023 10:11

Ο μακρύς χειμώνας της ελληνικής κεντροαριστεράς και αριστεράς;

Διαβάστε εδώ την άποψη του Κώστα Καραμάρκου

22.05.2023 09:48

Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής

Δείτε τη λίστα με όλα τα ονόματα από κάθε κόμμα

22.05.2023 09:38

Στις 11:00 παραδίδονται τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βουλή

Στη Βουλή θα μεταβεί, στις 11:00, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, προκειμένου να παραδώσει στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα τα αποτελέσματα των εκλογών και την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

22.05.2023 09:26

Σκέρτσος: Εξετάζεται η επιτάχυνση των δεύτερων κάλπεων

«Ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών», δήλωσε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος μετά την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα «ορίζει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη σύσταση της νέας Βουλής και πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να φέρουμε νωρίτερα την ημερομηνία σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το Σύνταγμα».

Αναφορικά με το εάν είναι εφικτή η ημερομηνία της 25ης Ιουνίου για τις δεύτερες εκλογές τόνισε ότι «εξετάζουμε αν μπορούμε να επιταχύνουμε τις δεύτερες εκλογές» επισημαίνοντας ότι αυτές τις απαντήσεις θα τις έχουν μέσα στην ημέρα.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει σήμερα τη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει απάντησε καταφατικά. «Χθες έγιναν κάποιες επικοινωνίες με τους δύο αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω εάν επαναληφθούν και σήμερα» αποκαλύπτοντας ότι οι λεπτομέρειες της στρατηγικής της ΝΔ θα συζητηθούν στη σύσκεψη που θα γίνει αργότερα.

«Η κοινωνία έδειξε ότι θέλει μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Έχουμε πολλές εξωτερικές προκλήσεις. Πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές και δε χρειάζεται να χάνουμε χρόνο», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη Νέα Δημοκρατία «καταφέραμε να διαχειριστούμε ιστορικά πρωτοφανείς κρίσεις» λέγοντας ότι ο κόσμος ψήφισε με θετικό πρόσημο.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ

22.05.2023 09:00

Εκτός Βουλής Ανδρέας Λοβέρδος και Κώστας Σκανδαλίδης

Δύο από τα πιο πρωτοκλασάτα και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μένουν εκτός Βουλής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μένει εκτός Κοινοβουλίου, καθώς η Μιλένα Αποστολάκη βγήκε πρώτη σε σταυρούς και θα είναι εκείνη που θα καταλάβει την έδρα του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Μεγάλη ανατροπή έγινε και στην Α’ Αθηνών, καθώς ο Κώστας Σκανδαλίδης έμεινε εκτός Βουλής, με τον Παύλο Γερουλάνο να κερδίζει τη θέση.

22.05.2023 08:46

Συγχαρητήρια Χριστοδουλίδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι ο ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του ιδίου και του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές.

22.05.2023 08:42

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές επικρατείας - Αναλυτικά τα ονόματα

Ξεκάθαρη είναι η εικόνα για τους βουλευτές επικρατείας που εκλέγει το κάθε κόμμα που μπαίνει στη Βουλή, καθώς έχει ενσωματωθεί το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια μετά τις εκλογές του 2023.

Η ΝΔ εκλέγει 7 βουλευτές επικρατείας

  • Ειρήνη Αγαπηδάκη
  • Θεόδωρος Σκυλακάκης
  • Χρήστος Στυλιανίδης
  • Ιωάννα Λυτρίβη
  • Γιώργος Σταμάτης
  • Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου
  • Μαρία Πολύζου

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 4 βουλευτές

  • Όθων Ηλιόπουλος
  • Έλενα Ακρίτα
  • Ευάγγελος Αποστολάκης
  • Πόπη Τσαπανίδου

Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει 2 βουλευτές

  • Παναγιώτης Δουδώνης
  • Δημήτρης Μάντζος

Το ΚΚΕ 1 βουλευτή

  • Θανάσης Παφίλης

Και η Ελληνική Λύση 1 βουλευτή

  • Παύλος Σαράκης

 Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

22.05.2023 08:23

Ποια πρώτα ονόματα μένουν εκτός Βουλής - Οι ανατροπές και... οι πρωτιές

Μετά τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η καταμέτρηση ψήφων πως πρωτοκλασάτα και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφεραν στη μάχη και έμειναν πίσω, ενώ εκπλήξεις υπάρχουν και στα άλλα κόμματα.

Στην Α' Αθηνών πρώτος βγήκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε σταυρούς, δεύτερος ο Βασίλης Κικίλιας και τρίτη η Όλγα Κεφαλογιάννη. Εκτός μένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Άννα Φιλίνη.

Από το ΠΑΣΟΚ πέρασε ο Παύλος Γερουλάνος αφήνοντας εκτός τον Κώστα Σκανδαλίδη ενώ εκτός από το ΚΚΕ είναι και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στον Β1' Βόρειο Τομέα Αθηνών εκτός φαίνεται ότι μένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Ελένη Αυλωνίτου και η Αννέτα Καββαδία. Από το ΠΑΣΟΚ εκτός μένει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Στον Β2' Δυτικό Τομέα εκτός μένουν οι Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ.

Στον Β3' Νότιο Τομέα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Γρηγόρης Ψαριανός μένουν εκτός από τη ΝΔ και ο Στέφανος Τζουμάκας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Α' Αθηνών η Νόνη Δούνια έμεινε εκτός από τη ΝΔ ενώ στη Β’ Πειραιώς ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ και ο Τρύφων Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανατολική Αττική ο Ευάγγελος Αντώναρος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αιτωλοακαρνανία εκτός μένει ο Σπήλιος Λιβανός (ΝΔ) καθώς και ο Γιώργος Βαρεμένος και Νίκος Μωραΐτης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Ζάκυνθο ο Σταύρος Κοντωνής από το ΠΑΣΟΚ, στην Ηλεία εκτός μένει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος της ΝΔ και ο Μάκης Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Μαγνησία η Μαρίνα Χρυσοβελώνη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Ρέθυμνο ο Βασίλης Σκουντής από το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Ξανθός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Φθιώτιδα εκτός μένει ο Γιάννης Οικονόμου από τη ΝΔ.

Τέλος, στα Χανιά μένει εκτός ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ

22.05.2023 08:10

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού σε 13 χώρες

Μεγάλη νίκη σημείωσε και στους Έλληνες του Εξωτερικού η Νέα Δημοκρατία, με 44,22% έναντι του 18,47% του ΣΥΡΙΖΑ με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 60,61% μετά τις εκλογές 2023.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,56%, το ΜέΡΑ25 με 10,25%, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 6,66%.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία η ΝΔ είναι στο 43,65%, η ΣΥΡΙΖΑ 16,69%, το ΚΚΕ 13,06%.

Στην Ιταλία, η ΝΔ είναι στο 41,64%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,77%, το ΜέΡΑ25 στο 14,68%.

Στη Γαλλία η ΝΔ κέρδισε το 37,18%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,82%, το ΚΚΕ στο 13,72%, το ΜέΡΑ25 στο 11,67%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ΝΔ είναι στο 48,06%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,50%, το ΜέΡΑ 25 στο 10,65%, το ΚΚΕ στο 9,98%, το ΠΑΣΟΚ στο 6,89%.

Στην Κύπρο ΝΔ ψήφισε το 47,8%, ΣΥΡΙΖΑ 15,4%, ΠΑΣΟΚ 8,2%, ΚΚΕ 7,7%, ΜέΡΑ25 6,8%.

Στη Λιθουανία η ΝΔ έχει 51,89%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,75%, το ΚΚΕ 11,32%, ΜέΡΑ25 9,43%.

Στο Λουξεμβούργο η ΝΔ κατέχει 57,37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,15%, το ΠΑΣΟΚ 7,07%, ΜέΡΑ25 6,87%.

Στην Ολλανδία η ΝΔ καταλαμβάνει 30,75%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,97%, το ΜέΡΑ25 16,80%, το ΚΚΕ 11,37%, το ΠΑΣΟΚ 6,72%.

Στην Ουγγαρία η ΝΔ κέρδισε με 45,71%, το ΚΚΕ 14,29%, ΣΥΡΙΖΑ 11,43%, ΠΑΣΟΚ 11,43%, Εθνική Δημιουργία 5,71%.

Νίκη σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία με 39,24%, ακολουθεί η ΝΔ με 17,72%, το ΚΚΕ με 13,92%, ΜέΡΑ25 με 11,66%, ΠΑΣΟΚ με 6,33%.

Στη Σαουδική Αραβία η ΝΔ έχει συντριπτική νίκη με 70%, το ΠΑΣΟΚ έχει 12,50%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,50%, το ΜέΡΑ25 με 5%.

Στη Σουηδία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης πρώτος με 32,04%, ακολουθεί η ΝΔ με 22,10%, το ΜέΡΑ 25 με 16,57%, το ΚΚΕ με 13,81%.

Και στην Ισπανία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 30,30%, η ΝΔ με 27,78%, το ΜέΡΑ25 είναι στο 15,91%, το ΚΚΕ 9,09%.

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

22.05.2023 07:57

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές - Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία

Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Τασούλας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού όπου θα τα επιδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, «η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού εκ των τελικών αποτελεσμάτων διαπιστώσει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία (151) των εδρών στην νέας Βουλή» θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος σε κοινοβουλευτική δύναμη, που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παρέχει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει τη δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί τη δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22.05.2023 07:39

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα όταν ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου για να μπει στο SUV που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του και να επιστρέψει στην κατοικία του. Έξω από την είσοδο του κόκκινου κτιρίου τον περίμεναν μερικές δεκάδες μέλη- κυρίως της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ- που τον χειροκροτούσαν φωνάζοντας συνθήματα περί ανατροπής. Ο ίδιος κλείνοντας την πόρτα του αυτοκινήτου είπε στους δημοσιογράφους που έσπευσαν να τού αποσπάσουν μία σύντομη δήλωση: «Ες αύριον…»

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ εδώ

22.05.2023 07:31

Οι πέντε λόγοι για τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ

Απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν οι χθεσινές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει ισχυρή εντολή για να  προχωρήσει σταθερά μπροστά και να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Ο χάρτης βάφτηκε μπλε (με μοναδική εξαίρεση τη Ροδόπη) και ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται μετά τη σαρωτική επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος. 

Μάλιστα η «γαλάζια» νίκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και από το ό,τι υπάρχει διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως πρόκειται για την μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί μεταξύ των δύο κομμάτων μετά από αυτή που είχε σημειωθεί στις εκλογές του 1974.

Διαβάστε εδώ τους 5 βασικούς λόγους που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ

22.05.2023 07:25

Η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές

Καλωσήρθατε στο liveblog του ethnos.gr. Μαζί θα δούμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

22.05.2023 15:30

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου ολοκληρώθηκαν. Οι κάλπες έδειξαν κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.