Όταν η τεχνολογία φτάνει παντού: Κωτσόβολος και Ομάδα Αιγαίου συνεργάζονται σε ένα ταξίδι ζωής που ανοίγει ένα παράθυρο στον έξω κόσμο για τα ακριτικά νησιά
Όπου το σήμα του κινητού είναι ασταθές και οι ευκαιρίες μάθησης περιορισμένες, ένα laptop ή ένας προτζέκτορας δεν είναι απλώς συσκευές. Είναι εργαλεία ζωής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Όλοι έχουμε τα μικρά και ακριτικά νησιά στο μυαλό μας ως ειδυλλιακούς προορισμούς για να περάσουμε τις ομορφότερες μέρες του χρόνου: τις διακοπές μας. Και όχι άδικα, καθώς οι λιλιπούτειοι προορισμοί, στη μέση του πελάγους αποτελούν το τέλειο σκηνικό για χαλάρωση και καλοπέραση. Πόσες φορές δε βρεθήκαμε σε κάποιον νησιωτικό προορισμό για διακοπές, και σκεφτήκαμε πως, πραγματικά, «θα μπορούσα να ζήσω εδώ για πάντα»;
Λοιπόν, ναι, τα μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου φέρουν μία μαγεία που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς. Ωστόσο, η ζωή σε αυτά, παρότι δε χάνει τη μαγεία της, είναι και διαφορετική από αυτό που φανταζόμαστε. Η θάλασσα είναι καθημερινός συνομιλητής των κατοίκων, καθώς αποτελεί το παράθυρο προς τον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να είναι και εμπόδιο - να είναι το στοιχείο αυτό, που φέρνει απομόνωση- έστω για μερικές ημέρες ή εβδομάδες τον χρόνο. Σε αυτό το περιβάλλον, ένα laptop ή ένας προτζέκτορας, στα σημεία ακριβώς όπου το σήμα του κινητού είναι ασταθές και οι ευκαιρίες μάθησης περιορισμένες, δεν είναι απλώς συσκευές. Είναι εργαλεία ζωής. Και το σημείο από όπου μπορεί να ξεκινήσει μία ιστορία.
Ένας δυνατός ανθρώπινος διάπλους
Η Ομάδα Αιγαίου, από τις 8 έως τις 18 Μαΐου 2025, έβαλε πλώρη για το 31ο ταξίδι της, με πάνω από 120 εθελοντές, 13 φουσκωτά σκάφη και το σκάφος υποστήριξης «ΜΗΝΑΣ Ε’». Το καραβάνι ελπίδας διένυσε περίπου 350 ναυτικά μίλια, περνώντας από 8 νησιά, με μοναδικό στόχο να σταθεί δίπλα στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών του Αιγαίου και να παρέχει ουσιαστική φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Ξεκινώντας από το Λαγονήσι, έκανε σταθμούς σε Κίμωλο, Ίο, Θηρασιά, Αμοργό, Κίναρο, Ηρακλειά, Σχοινούσα και τέλος Κουφονήσι. Ο διάπλους της Ομάδας Αιγαίου, εκτός από γεωγραφικός, υπήρξε και βαθιά ανθρώπινος. Σε αυτό το ταξίδι, η Κωτσόβολος ήταν εκεί, όχι απλώς για να υποστηρίξει, αλλά για να συμμετάσχει και να θέσει, στο πλευρό των κατοίκων των λιλιπούτειων νησιών, την τεχνολογία.
Όταν η τεχνολογία φτάνει παντού
Η συνεργασία της Κωτσόβολος με την Ομάδα Αιγαίου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 όταν στο πλαίσιο της Χειμερινής αποστολής στην Κάσο, η εταιρεία προσέφερε εξοπλισμό τεχνολογίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων, υποστηρίζοντας πάνω από 100 μαθητές. Συνεχίστηκε δυναμικά στον 31ο Διάπλου του Οργανισμού, με ένα όραμα: τη μεταφορά της τεχνολογίας και τη χρήση της ως εργαλείο για μια Καλύτερη Ζωή σε μέρη που συχνά μένουν στο περιθώριο της ψηφιακής ανάπτυξης.
Εισιτήριο προς τον κόσμο
Σε οκτώ νησιά - τα Κουφονήσια, την Ίο, τη Σχοινούσα, την Κίμωλο, την Αμοργό, τη Θηρασιά, την Κίναρο, την Ηρακλειά-, η Κωτσόβολος προσέφερε από εκτυπωτές, tablets, laptops, συστήματα ήχου και εικόνας, μέχρι λευκές συσκευές και κλιματιστικά, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας 660 μαθητών από 27 σχολεία όλων των σχολικών βαθμίδων, και στη διευκόλυνση του έργου των εκπαιδευτικών τους.
Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά για τους μικρούς μαθητές εκεί, δεν πρόκειται απλώς για μία δωρεά. Αυτό που τους δόθηκε ήταν ένα εισιτήριο προς τον κόσμο. Μια νέα καθημερινότητα, όπου η γνώση από τις σελίδες ενός παλιού βιβλίου, συνεχίζεται σε μια διαδραστική οθόνη.
REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο
Η Κωτσόβολος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο, κάνει πράξη την «τεχνολογία για όλους». Μία δυνατότητα για την οποία δεν αρκεί μόνο να μιλάς. Οφείλεις, όπου είναι πραγματικά αναγκαία, να την μεταφέρεις.
Στα οκτώ αυτά νησιά, οι ιστορίες που γεννήθηκαν είναι αμέτρητες: ένα παιδί για πρώτη φορά έπιασε tablet στα χέρια του - ενώ στο σχολείο της Σχοινούσας ένας δάσκαλος κατάφερε, για πρώτη φορά, να δείξει στους μαθητές του ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ.
Όταν η τεχνολογία μηδενίζει τις αποστάσεις
Η Κωτσόβολος και η Ομάδα Αιγαίου απέδειξαν πως η τεχνολογία δεν γνωρίζει σύνορα, ακόμα και σε έναν κόσμο όπου η απόσταση από την πρωτεύουσα συχνά σημαίνει και απόσταση από την εξέλιξη. Η τεχνολογία μπορεί να ενώνει. Η φροντίδα, η αγάπη και η πίστη στο κοινό καλό μπορούν να μετουσιωθούν στην οθόνη ενός tablet σε μια σχολική τάξη, ή σε έναν εκτυπωτή σε κάποιο κοινοτικό χώρο.
Γιατί η θάλασσα όντως χωρίζει – αλλά με τις σωστές αξίες και τη σωστή τεχνολογία, μπορεί να ενώσει ανθρώπους, νησιά, κόσμους ολόκληρους.
REACT για έναν Καλύτερο Κόσμο και η τεχνολογία φτάνει…παντού!
Με αυτή τη συνεργασία, η Κωτσόβολος δεν προσφέρει μόνο τεχνολογικό εξοπλισμό. Προσφέρει προοπτική. Δίνει φωνή σε απομακρυσμένες κοινότητες. Κάνει την τεχνολογία προσβάσιμη, χρηστική και – κυρίως – ανθρώπινη. Γιατί οι άνθρωποι πίσω από την Κωτσόβολος ξέρουν ότι, το πραγματικό νόημα του να υποστηρίζεις, δεν είναι απλώς να συμμετέχεις, αλλά να κάνεις τη διαφορά - στους προορισμούς που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
Χάος στη Μέση Ανατολή μετά και τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις - Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιράκ έκλεισαν τους εναέριους χώρους
Ιβάν Σαββίδης: «Ό,τι λέω το τηρώ» - Όλα στο φως από τον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα
Απελπιστική η κατάσταση στη Χίο: «Άνεμοι 8 μποφόρ και φλόγες 30 μέτρα» - Μάχη να κοπεί το μέτωπο πριν τα Μαστιχοχώρια
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λέσβο, 10 χρόνια μετά την ανθρωπιστική κρίση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr