• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τραγωδία: Πτώμα νεαρής γυναίκας εντοπίστηκε στο κανάλι της Διώρυγας της ΚορίνθουΟι κάμερες θα δώσουν τις απαντήσεις για τον θάνατο της γυναίκας στο κέντρο της ΑθήναςΦρίκη στον Βόλο: Έδεσαν νεογέννητα γατάκια στην ουρά της μητέρας τους
δημοφιλές τώρα: Επίδομα θέρμανσης: Πότε μπαίνει η δεύτερη δόση - Η προθεσμία της 30ής Απριλίου
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   24.02.2019 14:23
Γιώργος Καπόπουλος
Γιώργος Καπόπουλος

Μύθος και ιστορία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Φωτογραφία αρχείου (AP)
Φωτογραφία αρχείου (AP)

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ο Πούτιν δήλωσε: «Είµαι έτοιµος για µια άλλη Κρίση της Κούβας αν οι ΗΠΑ θέλουν µία». Μια διατύπωση που προφανώς δηλώνει ότι η Μόσχα ήταν ο νικητής της αντιπαράθεσης η οποία τον Οκτώβριο του 1962 απείλησε την ανθρωπότητα µε πυρηνικό όλεθρο.

Ο µύθος, κυρίαρχος ακόµη στο µη ειδικευµένο κοινό, περιγράφει την ακλόνητη αποφασιστικότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, που εξανάγκασε την ΕΣΣ∆ του Χρουστσόφ σε άτακτη, αν όχι σε ταπεινωτική, υποχώρηση, καθώς εξαναγκάσθηκε να αποσύρει από την Κούβα τους πυραύλους µέσου βεληνεκούς µε πυρηνικές κεφαλές που µόλις είχαν αναπτυχθεί 90 ναυτικά µίλια από τις ακτές της Φλόριντα.

Η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική, µε την κυριαρχία του µύθου να είναι µέρος της άτυπης συµφωνίας Κένεντι – Χρουστσόφ, για να διευκολυνθεί ο πρώτος στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. Η Σοβιετική Ενωση αποδέχθηκε να αποσύρει τους πυραύλους µέσου βεληνεκούς από την Κούβα όταν ο Κένεντι διαµήνυσε ότι αποδέχεται να αποσύρει αντίστοιχους αµερικανικούς πυραύλους που είχαν αναπτυχθεί στην Τουρκία, τη µόνη χώρα του ΝΑΤΟ µαζί µε τη Νοορβηγία που είχαν κοινά σύνορα µε την ΕΣΣ∆.

Πρωταγωνιστές της συµφωνίας ΗΠΑ - Ρωσίας ήταν ο Κένεντι και ένας κύκλος στενών συνεργατών του, µε καθοριστικό τον ρόλο του Ρόµπερτ Κένεντι, αδελφού του προέδρου και υπουργού ∆ικαιοσύνης, µε αλλά λόγια θεσµικά απολύτως αναρµόδιου για παρόµοια διαπραγµάτευση

Στην άτυπη συµφωνία κυρίων, στην οποία ο Λευκός Οίκος είχε περιθώριο έξι µηνών να αποσύρει τους πυραύλους από την Τουρκία, περιλαµβανόταν και δέσµευση της αµερικανικής πλευράς ότι δεν θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κάστρο στην Αβάνα.

Ολα τα παραπάνω τα συµφώνησαν ο Κένεντι και ένας κύκλος στενών συνεργατών του, µε καθοριστικό τον ρόλο του Ρόµπερτ Κένεντι, αδελφού του προέδρου και υπουργού ∆ικαιοσύνης, µε αλλά λόγια θεσµικά απολύτως αναρµόδιου για παρόµοια διαπραγµάτευση. Ο Ρόµπερτ Κένεντι παρέκαµψε εντελώς το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και το Πεντάγωνο και διαπραγµατεύθηκε τη συµβιβαστική λύση µε την οποία τερµατίσθηκε η κρίση διαπραγµατευόµενος µε τον τότε πρέσβη της ΕΣΣ∆ στην Ουάσιγκτον, Ντοµπρίνιν.

Η συµφωνία Ρέιγκαν - Γκορµπατσόφ του 1987 για απαγόρευση των πυραύλων µέσου βεληνεκούς πρόλαβε στο παρά πέντε τη διαµόρφωση ενός σκηνικού παρόµοιου µε την Κρίση της Κούβας το 1962. Η πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συµφωνία την έφερε ξανά στην επικαιρότητα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Διαβάστε ακόμη

Οι κάμερες θα δώσουν τις απαντήσεις για τον θάνατο της γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας

«Σκέτη υποκρισία» η δήλωση Λαζαρίδη για τις αμοιβές που έλαβε κατά τις παράνομες προσλήψεις του

Χριστός για μια βδομάδα: Αυτό είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των video games που κάποιους τους εκνευρίζει

Εκατομμυριούχοι στηρίζουν την τελευταία προσπάθεια να σωθεί ο Τίμι, μια εγκλωβισμένη φάλαινα στη Γερμανία

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ρωσία
  • ΗΠΑ
  • Κρίση της Κούβας
  • Βλαντίμιρ Πούτιν
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr