• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η απόφαση για κλείσιμο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης διχάζει τους αγρότες - Τι λένε στο ethnos.grΤσιάρας στο OPEN: «Δίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε να δώσουμε στους αγρότες - Λύση χωρίς διάλογο δεν θα βρούμε»Ειδική σύνταξη 1.700 ευρώ τον μήνα για τους πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα - Τι προβλέπουν οι ρυθμίσειςΗ Paramount αντεπιτίθεται στο Netflix με 108 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Warner Bros.
δημοφιλές τώρα: Καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: Πρόστιμο για ρευματοκλοπή σε σπίτι που ζούσε το 2018 - «Κόντεψα να πάθω...
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   10.10.2025 06:30
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργάζονται και μετά τα 70 στα ιδιωτικά σχολεία

Μετατρέπουν τα σχολεία σε... κέντρα συνταξιούχων, απαντά η ΟΙΕΛΕ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Σχολεία (UNSPLASH)
Σχολεία (UNSPLASH)

Μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) σχετικά με τη δυνατότητα εργασίας σε ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών που έχουν συνταξιοδοτηθεί έχει προκαλέσει απορίες στον κόσμο της εκπαίδευσης, αφού δίνει το «πράσινο φως» σε δασκάλους και καθηγητές να εργάζονται και μετά τα 70 χρόνια τους, χωρίς μάλιστα όριο ηλικίας.

«Με την συγκεκριμένη απόφαση του ΝΣΚ που θα/έχει αποδεχτεί (;) η Υπουργός Παιδείας, τα ιδιωτικά σχολεία θα μετατραπούν σε κέντρα υπερηλίκων. Εκατοντάδες συνταξιούχοι θα κληθούν να καλύψουν τα θηριώδη κενά που θα προκύψουν στην ιδιωτική εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παιδεία | 04.09.2025 06:35
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολεγίων αποκάλυψε σκάνδαλα στην αδειοδότησή τους
Παιδεία | 09.09.2025 05:30
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Μπλόκο από τον ΔΣΑ στην ίδρυση νομικών σχολών – Σκέψεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Και ερωτούμε:

Είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθό να πλημμυρίσουν οι τάξεις νέων παιδιών με εκπαιδευτικούς που είναι πλέον εντελώς αποκομμένοι από τη ζωή και τις συνήθειες τους; Θα έχουν την ψυχική και σωματική αντοχή αυτοί οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του εκπαιδευτικού επαγγέλματος επιστημονικά και τεχνολογικά;», απαντά η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ).

Η παραπάνω γνωμοδότηση προήλθε από τις ερωτήσεις της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν κυρίως τη δυνατότητα εργαζομένων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημοσίων, να παραμείνουν ενεργοί σε ιδιωτικά σχολεία μετά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, εξετάστηκε η εφαρμογή της ηλικιακής περιοριστικής διάταξης για νέες προσλήψεις.

Με βάση τη γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διευκρινίστηκαν τα εξής σχετικά με την απασχόληση εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα μετά τη συνταξιοδότηση:

1. Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί:

Α) Μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται σε ιδιωτικό σχολείο μετά τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
Β) Αν έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος, δεν μπορούν να προσληφθούν σε νέο σχολείο, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς περιορισμό ηλικίας αν ήδη είναι σε υπηρεσία.

2. Δημόσιοι Εκπαιδευτικοί:

Α. Μπορούν, επίσης, να εγγραφούν στην Επετηρίδα Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και να εργαστούν σε ιδιωτικό σχολείο μετά τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
Β) Μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την ηλικία των 70 ετών.

3. Απόλυση λόγω ηλικίας:

Α. Δεν υπάρχει υποχρέωση απόλυσης για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με την συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας τους, εκτός αν πρόκειται για νέα πρόσληψη.

Η απάντηση της ΟΙΕΛΕ

Όπως λέει ο Γιώργος Χριστόπουλος, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ «κυβέρνηση και ιδιοκτήτες αποφάσισαν από κοινού να μετατρέψουν τα ιδιωτικά σχολεία σε κέντρα υπερηλίκων». Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία «με μια απαράδεκτη απόφασή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), προφανώς όχι χωρίς πιέσεις, επιτρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία και μετά τη συμπλήρωση των 70 ετών ηλικίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το ΝΣΚ (μετά από ένα τουλάχιστον περίεργο ερώτημα της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης) δίνει τη δυνατότητα και σε δημόσιους εκπαιδευτικούς, μετά τη συνταξιοδότησή τους και πριν συμπληρώσουν τα 70 έτη, να εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία! Όπως υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ η απόφαση αυτή πάρθηκε «διότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων γνωρίζουν ότι με το άνοιγμα του Πίνακα του ΑΣΕΠ και τις τραγικές εργασιακές συνθήκες που έχουν επιβάλει σε αυτά, εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα αποχωρήσουν. Σκοπεύουν, λοιπόν, να τους αντικαταστήσουν με …συνταξιούχους. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν διπλό τζακ-ποτ. Όχι μόνο καλύπτουν τα κενά της μαζικής αποχώρησης, αλλά ταυτόχρονα, αντί να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους νεότερους για να μείνουν, θα καταβάλλουν μικρότερους μισθούς στους συνταξιούχους! Μόνος στόχος το – βραχυπρόθεσμο – κέρδος».

Διαβάστε ακόμη

Ο «χάρτης των μπλόκων» σε όλη την Ελλάδα: Κλιμακώνουν την «εξέγερση» οι αγρότες - Ενισχύουν τις κινητοποιήσεις σε δρόμους, λιμάνια και τελωνεία

«Η κυβέρνηση εκβιάζεται από τα μπλόκα»: Προκλητικές δηλώσεις Σιμόπουλου για τους αγρότες

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το 2026 – Η κρίσιμη επιλογή του Ιανουαρίου

Ο Βαλάντης εκνευρίστηκε με τους μουσικούς του και τους «έφτυσε» επί σκηνής - Δείτε βίντεο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • καθηγητές
  • ΟΙΕΛΕ
  • εκπαίδευση
  • ιδιωτικά σχολεία
  • σχολεία
  • συνταξιοδότηση
  • συνταξιούχοι
  • εκπαιδευτικοί
  • υπουργείο Παιδείας
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr